Kyle Kuzma döntött a Lakers–Nuggetsen; már 6–0-ra áll a Suns

Vágólapra másolva!
2020.08.11. 09:16
null
LeBron James (23) és Anthony Davis a Denver elleni győzelem után (Fotó: Getty Images)
A Miami simán verte a Pacerst, a Raptors legyőzte a Milwaukee-t, a Dallas pedig a Jazzt – ez történt az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) legutóbbi játéknapján.

 

Phoenix Suns–Oklahoma City Thunder 128–101

6–0. Képtelen hibázni a Phoenix, igaz, ehhez most az OKC tartalékosabb kerete is kellett, de Monty Williams csapata a hatodik meccsét is megnyerte a buborékban és továbbra is hibátlan, így egyetlen mérkőzésre van a nyugati nyolcadik Memphistől és félre a Portlandtől. Pedig az első negyedben ez még nem így nézett ki, elöl-hátul nagy volt a baj és 15 pontos gödörbe csúszott az együttes, de aztán a második játékrészben kimászott ebből és egy nagy rohammal fordított, a nagyszünetben egy ponttal már vezetett - 42 egységet termeltek Rubióék ebben a 12 percben. Innentől pedig már nem volt kérdés, a második félidőt tükörsimán, 26 ponttal húzták be, addigra elfogyott a Thunder ereje és harci kedve is, úgyhogy összesen 37 pontot engedélyeztek ellenfelüknek Saricék, így nagyarányú győzelmet arattak. Devin Booker megint parádézott (35 pont, 9/17 mezőnyből, 14/14 büntető, 29 perc) és a kezdeti gyengélkedés után a társak kintről is nagyon megszórták magukat - a Bridges-Johnson duó 9/16 triplát bombázott be és a kispadról is érkezett segítség bőven. Végül a kulcsemberek nem is játszottak 30 perc felett, hogy kicsit készüljenek a Sixers elleni mai back-to-backre - most már tényleg semmi kétség, teljesen reálisan mennek a playinért.

Tartalékos Thunder. Adams, Schröder és Noel után Danilo Gallinari, valamint Shai Gilgeous-Alexander sem lépett most pályára a back-to-backet játszó OKC-nél, úgyhogy nem akarta mindenáron megnyerni ezt a meccset Billy Donovan - a jó kezdésre még megvolt az energia, utána viszont átgázolt rajtuk a Suns. Így végül Chris Paul is csak 24 percet játszott, nem volt értelme erőltetni, ismét előtérbe került Darius Bazley, aki a 23 pontos karriercsúcsa másnapján 22 pontot és 10 lepattanót jegyzett, ez a foghíjas keret viszont most csak ennyire volt elég a szárnyaló Sunsszal szemben - a Jazz veresége miatt maradtak nyugati ötödikek, most még találkoznak a Heattel és a Clippersszel.

A Suns legjobb dobói: Booker 35/9, Bridges 18/15, Johnson 18/12
A Thunder legjobb dobói: Bazley 22/6, Nader 15/6, Paul 14/3

Utah Jazz–Dallas Mavericks 114–122

Senki sem akart feltétlenül nyerni. A Dallasnál már előre elengedték ezt a meccset azzal, hogy Luka Doncic, Kristaps Porzingis és Dorian Finney-Smith sem játszott, de a Jazz is hasonlóan gondolkodott, hiszen Donovan Mitchell pihenőt kapott és Quin Snyder inkább a cseréket játszatta - 13-16 percet kapott mindössze az első ötös, utána pihenhettek a folytatásra. Rick Carlisle szerint három hosszabbításos meccset is játszottak már, nagyon nagy terhelést kapott a három említett játékosa és mivel számukra igazi tét már nincs, így inkább pihentetnek - igaz, ezzel a sikerrel most mégis feljöttek egyetlen meccsre a Jazz mögé, szóval annyira mégsem lefutott még az a hatodik kiemelés. A Utah viszont szintén úgy volt vele, hogy Mitchellnek fájt a lába, két napja még dupla hosszabbítást játszottak, nem kell ezt erőltetni, annyit nem ér - most a playinért hajtó Spurs következik számukra, míg a Mavs a hasonló helyzetben lévő Portlanddel találkozik majd.

Aztán a Dallas kicsit mégis akarta. A cserék csatájából viszont most a Mavs jött ki jobban, a texasi játékosoknak kellett ez a győzelem, úgyhogy bár a Utah sokkal jobban kezdett és vezetett 22 ponttal is, de a második félidő és főleg a negyedik negyed fordított a dolgokon: az utolsó játékrészt 34-14-re nyerte meg a Mavs, itt vette át a vezetést és tudta megnyerni a találkozót. Náluk Tim Hardaway Jr. (27 pont, 11/15 mezőnyből, 0 eladott labda), Seth Curry (22 pont, 4/6 tripla, 29 perc), JJ Barea (18 pont, 8 gólpassz, 26 perc) és Boban Marjanovics (20 pont, 9 lepattanó, 25 perc) is kitett magáért, míg a Jazz cseréi igazából nem ütötték meg ezt a szintet - azért amíg a kezdők voltak fent, addig domináltak, Jordan Clarkson 14 perc alatt dobott 18 pontot, itt alakult ki a 20 egység körüli távolság, de aztán a nettó cseresor már nem tudta tartani a lépést a felpörgő Dallasszal.

A Jazz legjobb dobói: Clarkson 18/15, Tucker 17/3, Mudiay 14/6
A Mavericks legjobb dobói: Hardaway Jr. 27/9, Curry 22/12, Marjanovics 20

Milwaukee Bucks–Toronto Raptors 106–114

A cserék mentek nagyot a Raptorsnál. A back-to-backet játszó kanadaiaknál nem lépett pályára Kyle Lowry, Fred VanVleet és Serge Ibaka sem, sőt, végül csak Matt Thomas érte el a 30 játékpercet, úgyhogy Nick Nurse is "menedzselősre" vette a figurát - teljesen érthető okokból, hiszen betonbiztos keleti másodikak. Ezzel együtt ők diktáltak ezen a meccsen, ugyanis a kiegészítők éltek a nagyobb lehetőséggel: az említett Thomas 22 ponttal szórt karriercsúcsot (4/8 tripla), Chris Boucher pedig 25 egységgel állított fel új rekordot maga számára úgy, hogy volt még 11 lepattanója, 2 labdaszerzése és 2 blokkja is - Norman Powell 21 pontja és 4/5 triplája már szinte szóra sem érdemes. A Raptors 14 ponttal vezetett a nagyszünetben és később sem ingott meg, igazából simán nyerte ezt a különösebben egyik csapatot sem érdeklő meccset - még a Philly és a Denver van nekik vissza, mielőtt elkezdődne az első PO-kör a Brooklynnal szemben.

Nem néz ki jól a Bucks. Ez a meccs sehova sem számított, de Mike Budenholzer azért kifejezte aggodalmát úgy nagyjából az egész eddigi, buborékban nyújtott teljesítményük miatt: szerinte aggasztó, hogy mennyire nem tudnak védekezni, hogy mennyire nem hajtják végre a játékaikat hátul és hogy az akarat sincs meg ezen a téren. Ez az első meccsek óta jelen van náluk, nem véletlenül jönnek a vereségek olyan esetekben is, amikor nem igazán kellene - most mondjuk őket sem zavarta ez különösebben, Giannis Antetokounmpo a fogműtétje után nem játszott, Wesley Matthewsnak is fájt valamije, így két perc után szintén kiültették, de a többiek közül is csak Eric Bledsoe érte el a 30 játékpercet. Mindenképp az Orlandóval találkoznak az első körben és a papírforma szerint még ott is lesz idejük játékba lendülni, de azért jogosak Budenholzer félelmei - egyébként nem is biztos, hogy Giannis játszik még a hátralévő két találkozón a Wizards és a Memphis ellen.

A Bucks legjobb dobói: Korver 19/15, Middleton 17, Hill 14/12
A Raptors legjobb dobói: Boucher 25/9, Thomas 22/12, Powell 21/12

Miami Heat–Indiana Pacers 114–92

Most a Miami diktált. A Heatnél ugyan Kendrick Nunn még nem játszhatott, de Jimmy Butler és Goran Dragic visszatérhetett, főleg előbbi pedig abszolút uralta ezt a találkozót - az első félidő még szorosan alakult, de a másodikban már nem nagyon adott esélyt ellenfelének a floridai alakulat. Butler elöl-hátul megadta a ritmust (19 pont, 11 lepattanó, 5 gólpassz, 4 labdaszerzés), náluk heten is elérték a tízpontos határt, miközben a buborék eddigi legforróbb játékosát, TJ Warrent gyakorlatilag leradírozták a pályáról - a harmadik negyedben emeltek a tempón egy 35-17-tel és ott már állva hagyták az Indyt, úgyhogy összességében sima győzelmet arattak. A Heat ezzel egy meccs előnybe került riválisával szemben és megvan a tiebreaker is (egyébként a Phillyvel szemben is), úgyhogy ha a hátralévő két mérkőzésből egyet nyer, akkor mindenképp negyedik lesz - egyébként az utolsó találkozót megint a Pacers ellen kell lejátszani úgy, hogy utána jelen állás szerint jöhet az egymás elleni playoff-széria is.

Ebből tanulni kell. TJ Warren eddig 34,8 pontos ligacsúcsot átlagolt a buborékban úgy, hogy 61%-kal dobott mezőnyből és 56%-kal a triplavonalon túlról, Butler és a Miami ellen viszont ebből semmi sem látszott - 12 pontot vadászott össze 14 mezőnykísérletből, egy pillanatig sem tudott kiszabadulni. A meccs után korrekten dicsérte az ellenfelet, hogy mennyire agresszívek és kemények voltak, illetve hogy mennyire jól fel voltak készítve, úgyhogy az egyértelmű, hogy az Indynek javulni kell a folytatásban - most 39%-os mezőnymutatóval és 30% alatti triplázással zártak, a Warren-extra nélkül nem volt keresnivalójuk támadásban. Végül egyébként mindkét keretet nézve csak Duncan Robinson lépte túl a 30 perces határt, a hajrára mindenki elfogadta, hogy mi a helyzet - a Pacers a Houstonnal, a Miami pedig a Thunderrel találkozik, mielőtt jönne az egymás elleni visszavágó.

A Heat legjobb dobói: Butler 19, Jones Jr. 18, Herro 17/9
A Pacers legjobb dobói: Oladipo 14/9, Brogdon 12, Warren 12/6

Los Angeles Lakers–Denver Nuggets 124–121

Kuzma nyerte meg. Érdekes meccset játszottak a felek, hiszen gyakorlatilag végig egálban voltak három negyeden keresztül és bár a párpontos különbség általában inkább a Lakers felé billent, de volt olyan időszak is, amikor a Nuggets járt ennyivel előrébb. A záró etap pontosan egálról indult, Mike Malone pedig úgy döntött, hogy ennyi neki elég és kiültette a kezdőit, az utolsó játékrészt a cserék kapták meg - akik olyan jól helytálltak, hogy hajszálra voltak a győzelemtől a Lakers kezdői ellen. A hajrában végig nekik állt a zászló, folyamatosan megvolt az ötpontos előnyük, az csak az utolsó percben fogyott el, de öt másodperccel az órán PJ Dozier is elkövetett egy clutch hibát, amikor kihagyott egy büntetőt, így egálról jöhetett még egyszer a LAL. Ezt pedig Frank Vogel csapata egy felrajzolt figurával oldotta meg, LeBron James dobta be a labdát Anthony Davisnek, aki tovább adta azt a lendületből érkező Kyle Kuzmának, a dobógép pedig négy tizeddel az órán el is süllyesztette a győztes triplát - mint mondta, ezt a figurát gyakorolták az újraindítás előtt, de általában Jamesre játszották ki, ő csak a második opció, úgyhogy köszöni a bizalmat.

Malone elégedett. A Denver vezetőedzője azt mondta a meccs után, hogy büszke a csapatára, mert nagyot küzdöttek és jól is játszottak a nyugati első kiemelt ellen, az utolsó pillanatig harcban voltak úgy, hogy a negyedik negyedben csak a cserék játszottak - ráadásul természetesen a Harris-Barton duó még mindig nem állt rendelkezésre. Most Nikola Jokics sem villogott (12 pont, 1 lepattanó, 4 gólpassz), de sok játékosával így is nagyon elégedett volt az edző, márpedig ő nem sokszor mond ilyet - Michael Porter Jr. például 6/6-ot dobott mezőnyből, de mindenki szerzett legalább hat pontot és a tíz pályára lépőből nyolcan kétszámjegyűig jutottak. A Lakersnél James (29 pont, 12 gólpassz, 38 perc), Davis (25 pont, 11/16 mezőnyből) és Kuzma (27 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés, 2 blokk) is jól játszott, most érezhetően nyerni akartak az arany-lilák és támadásban abszolút rendben is voltak (54% mezőnyből, 48% tripla), bár hátul azért elég sok figyelmetlenséget követtek el - ez a meccs talán egy kicsit playoffosabb volt számukra az eddigi lazsálás után, most még játszanak egyet a Kingsszel, majd jöhet a playoff egy olyan csapat ellen, amely már most is PO-üzemmódban van.

A Lakers legjobb dobói: James 29/15, Davis 27, Kuzma 25/9
A Nuggets legjobb dobói: Dozier 18/6, Porter Jr. 15/9, Murray 14, Morris 14/9

NBA, ALAPSZAKASZ
Utah Jazz–Dallas Mavericks 114–122
Phoenix Suns–Oklahoma City Thunder 128–101
Milwaukee Bucks–Toronto Raptors 106–114
Miami Heat–Indiana Pacers 114–92
Los Angeles Lakers–Denver Nuggets 124–121

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik