RÁCZ PÉTER
RÁCZ PÉTER
2012.06.02 15:07 Frissítve: 2015.03.29 01:57

Világklasszis magyarok búcsúja, haláleset Rómában

Rómánál szebb helyszínt olimpiának nehezen lehet elképzelni. A történelmi építmények fantasztikus hátteréül szolgáltak a játékoknak, amely már régóta dédelgetett álma volt az olasz fővárosnak. Az 56-os forradalom nem volt jó hatással a magyar sportra, de olimpikonjaink így is kitettek magukért az olasz fővárosban.

 

A Stadio Olimpico gyönyörű helyszínéül szolgált az olimpiának

 

Róma már 1908-ra pályázott, és meg is kapta a rendezési jogot a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól. Csakhogy akkor a Vezúv kitörése keresztezte a terveket, a helyreállítási munkák miatt nem lehetett szó olimpiáról. 1960-ban szerencsére nem jött közbe ilyen szerencsétlenség. Erre a játékokra egyébként Budapest is pályázott, és túl is jutott a szavazás első körén, de a négy között elvérzett. Róma a végső körben Lausanne-t legyőzve szerezte meg a rendezési jogot. 

A MEGNYITÓ

 

 

NSO, OLIMPIAI SOROZAT
1896, ATHÉN
1900, PÁRIZS
1904, ST. LOUIS
1908, LONDON
1912, STOCKHOLM
1920, ANTWERPEN
1924, PÁRIZS
1928, AMSZTERDAM
1932, LOS ANGELES
1936, BERLIN
1948, LONDON
1952, HELSINKI
1956, MELBOURNE

A Stadio Olimpicóban nagyszerű munkát végeztek a szervezők. A gyönyörű építményben került sor a megnyitó és a záró ünnepségre, a lovaglóversenyekre és természetesen az atlétikára is.

A megnyitó egyik emlékezetes jelenete volt Tajvan bevonulása. Eredetileg Kínai Köztársaság néven akartak indulni, de ezt a NOB a Kínai Népköztársaságra tekintettel megtiltotta, és kizárólag a Tajvan, illetve Formosa nevet engedélyezte. A korlátozás hatására a bevonulás során a tajvani sportolók az „Under protest”, „Tiltakozás alatt” felirattal vonultak fel.

Az atlétikai versenyek komoly meglepetésekkel szolgáltak. Az amerikai férfiak bukták a legfőbb sprintszámokat, így a 100 métert (a német Armin Hary olimpiai rekorddal nyert, igaz, az amerikai Dave Sime is 10.2-t ért el, de Hary lett a hivatalos győztes), a 200 métert (az olasz Livio Berruti győzött) és a 4x100-as váltót is (a németek nyertek, miután a világcsúcs-időeredményt futó amerikaiakat kizárták rossz váltás miatt).

A nőknél ilyen nem fordulhatott elő Wilma Rudolphnak köszönhetően, aki a százat és a kétszázat is megnyerte, plusz a váltót is aranyhoz segítette. Az olasz médiumok a bőrszínére utalva el is nevezték őt Fekete Gazellának, a franciák pedig a Fekete Gyöngy becenévvel illették. Eredménye, teljesítménye már csak azért is egészen kivételes, mert mint korábban annyi klasszis, ő is gyermekbénulásban szenvedett.

Egy másik színes bőrű sportoló is belépett az ismertségbe. Ökölvívásban félnehézsúlyban Cassius Clay nyert, aki később áttért az iszlám hitre, felvette a Muhammad Ali nevet, és az egyetemes sport egyik legnagyobb alakja lett profi ökölvívóként.

CASSIUS CLAY OLIMPIAI DÖNTŐJE

 

 

OLIMPIAI FÜST ÉS LÁNG
(avagy a játékok botrányai)

 Knud Enemark Jensen

Az országúti csapatverseny során a szemlélők arra lettek figyelmesek, hogy a dán Knud Enemark Jensen nagyon bizonytalanul, egyenetlenül teker, és csak nagy nehézségek árán marad a kerékpárján. Pár percig tartott ez az imbolygás, majd elesett. Beütötte a fejét, kórházba szállították, ahol néhány órával később meghalt.

A vizsgálatok kiderítették, hogy bár komoly koponyasérüléseket szenvedett, halálának legfőbb oka egészen más. Jensen szervezetében nagy mennyiségű teljesítményfokozó szereket találtak. Ronicolt, különböző amfetaminokat, továbbá koffeinszármazékot. Ennek ellenére a boncolás után hivatalosan a hőgutát jelölték meg a halál fő okaként.

Nem a dán kerékpáros volt az első, akit összefüggésbe lehetett hozni a doppinggal, de az ő halálesete indította el a NOB hadjáratát a tiltott szerek ellen – ez a harc a mai napig tart.

A Legnagyobbnak – ahogyan sokan nevezték – nemcsak az ellenfelekkel, hanem a faji megkülönböztetés ellen is meg kellett küzdenie. Hiába tért haza olimpiai bajnokként Louisville-be, nem olyan fogadtatásban részesült, mint amilyenre számított. Annyira büszke volt római aranyérmére, hogy folyton a nyakában hordta azt, de hazatérve óriási csalódás érte. Egyik barátjával betért egy étterembe, amelyet a fehéreknek tartottak fent. Természetesen nem szolgálták ki őket, így távozniuk kellett, viszont egy csapat „feketékre szakosodott” fehér utánuk eredt. Némi verekedés bontakozott ki, és az olimpiai bajnokkal felálló feketék komoly sérüléseket okoztak a banda tagjainak. Clay nagyon elkeseredett, és bánatában az Ohio folyóba dobta olimpiai aranyérmét (Az 1996-os atlantai olimpián Juan Antonio Samaranch NOB-elnöktől kapott egy másikat.)

Rómában összesen 184 honfitársunk képviselte a magyar színeket. Sajnos az 1956-os forradalom nem volt éppen jó hatással a magyar sport fejlődésére és eredményességére sem. Rengeteg versenyző és edző, szakember hagyta el az országot.

Ez persze nem jelentette azt, hogy a magyar sportolók nem voltak tényezők a római játékokon. Összesen 21 érmet szereztünk 6 arany, 8 ezüst, 7 bronz elosztásban, ezzel az éremtáblázat hetedik helyén végeztünk.

Vívásban, kardban továbbra is Magyarország jelentette a nagyhatalmat. Egyéniben Kárpáti Rudolf nyert, és persze csapatban is a miénk lett az arany. Ismét tagja volt az együttesnek Gerevich Aladár, aki ekkor már 50 éves volt, de még ilyen korban is ki tudta vívni a csapattagságot. Nála idősebben senki sem lett aranyérmes a játékok történetében a magyar sportolók közül, ráadásul ez volt a hetedik elsősége, ezzel a mai napig a legeredményesebb sportolónk az ötkarikás versenyek történetében. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a második világháború miatt két olimpiája kimaradt, lehet, hogy kétjegyűre nőtt volna olimpiai aranyainak száma.

A LEGFŐBB ÉREMHALMOZÓK
  A E B
Borisz Sahlin 4
2
1
A szovjet tornász karrierje során hét olimpiai aranyat nyert, ebből hatot egyéniben, ezzel minden idők legeredményesebbje a férfiak között, és a nőknél is csak a csehszlovák Vera Cáslavská előzi meg hét arannyal. Sahlin Rómában 4 elsőséget szerzett, összetettben, lólengésben, lóugrásban és korláton.
Larisza Latinyina
 3 2 1
A szintén szovjet tornász érmek számában a mai napig csúcstartó az olimpiák történetében. Összesen 18 érme van (9 arany, 5 ezüst, 4 bronz elosztásban). Rómában nyert talajon, egyéni összetettben és csapatban.
Ono Takasi
 3  1  2

Szintén tornász, de a nevéből is sejthető, hogy japán. Pályafutása során összesen 5 aranyat nyert. Győzött már Melbourne-ben is, de igazi olimpiája a római volt. Itt csapatban, lóugrásban és nyújtón diadalmaskodott.

„Voltak a magyar vívás igazán fényes történetében más, zseniálisan nagy vívók rajta kívül is. Még kardvívók is. De azt a technikai tökélyt, azt a briliáns technikát, amellyel ő bírt, senki más nem érte el soha.” (sportmuzeum.hu)

Kárpáti Rudolf és Kovács Pál is Rómában szerezte meg utolsó olimpiai elsőségét, ők hatnál álltak meg. E három, kivételes képességű, kimagasló nagyságnak állít emléket a Gerevich-Kovács-Kárpáti Grand Prix-verseny.

Nagyságukra még egy adat: 1960 óta mindössze 3 aranyérmet nyertünk kardban, Pézsa Tibor (1964, egyéni), csapat (1988), Szabó Bence (1992, egyéni)

Remekeltek öttusázóink is. Németh Ferenc egyéniben, továbbá a Németh Ferenc, Balczó András, Nagy Imre összeállítású csapat is az első helyen végzett.

Ami Németh Ferencet illeti, a párbajtőrvívásba is belekóstolt, még junior világbajnoki résztvevő is volt, de igazán az öttusában teljesedett ki. Abszolút Róma volt a csúcspont pályafutása során, de túl sokáig nem gyűjtögethette az érmeket, mert 1963-ban szívizomgyulladása lett, és emiatt visszavonult a versenyzéstől, mindössze 27 évesen.

Gerevich Aladár, a legeredményesebb magyar olimpikon

Parti János kenuban, 1000 méteren aratott győzelmet a nagy vetélytársat, a szovjet Alekszandr Szilajevet megelőzve. Nyolc évvel korábban Helsinkiben, valamint négy évvel korábban Melbourne-ben egy-egy ezüst jutott neki az 1000, illetve a 10 000 méteres távon.

Parti a víz minden formáját szerette, ha sportról volt, szó. A sportolást még jégkorongozóként kezdte, és a gyorskorcsolyázást sem vetette meg, de ezekkel a sportágakkal inkább csak tinédzser korszakának elején foglalkozott.

Ökölvívásban a légsúlyú Török Gyula révén szereztünk aranyérmet. Azt mondják, nem volt éppen mintagyerek, ehhez minden bizonnyal hozzájárult az is, hogy apja korán meghalt. Számtalan verekedésbe keveredett a ringen kívül is. Az 1956-os forradalom után ő is kivándorolt nyugatra, de honvágya miatt gyorsan hazatért, és az MTK-ban kezdett el bokszolni.

Rómában a döntőben a nagyon kemény szovjet Szergej Szivko állta az útját, és egy kőkemény meccsen 3:2-vel Török Gyulát hozták ki győztesnek.

BIKILA MEZÍTLÁBAS GYŐZELME


ÖTKARIKÁS ÖTÖS (öt érdekesség az olimpiáról)

Legendás győzelmet aratott a maratoni futásban Abebe Bikila. Az etióp hosszútávfutó győzelmének különlegessége volt, hogy mezítláb teljesítette a távot. Ráadásul Bikila eredetileg nem is utazott volna Rómába, de a kijelölt ember eltörte a lábát, így az utolsó pillanatban ő ugrott be helyére. Az adidas által biztosított cipők nem illeszkedtek elég jól a lábához, így végül úgy döntött, hogy cipő nélkül indul, ahogy otthon edzett. Bikila négy évvel később megvédte címét, immáron cipőben. Nem mellesleg Hailé Szelasszié császár testőre is volt.

 

 Peter Camejo részt vett a vitorlásversenyekben Venezuela színeiben. Ez még önmagában nem különleges, de az már igen, hogy később több alkalommal részt vett az Egyesült Államok elnöki székéért vívott választásokon. Például 2004-ben a független Ralph Nader mellett elnökhelyettes-jelöltként.

 

 Szingapúr először versenyezhetett saját zászló alatt, miután a britek megengedték, hogy megalakíthassák önálló kormányukat. Tan Howe Liang meg is szerezte az első érmet, méghozzá egy ezüstöt súlyemelésben.

 

A CBS nem kevesebb mint 394 ezer dollárt fizetett a közvetítési jogokért az Egyesült Államokban. Ez volt az első alkalom, hogy Észak-Amerikában televízió is közvetítette az eseményeket. Az Egyesült Államok és Kanada mellett Mexikóban is sugározták a versenyeket.

 

Sportlövészetben a céltábla közepét találta el Vilho Ylönen, a finnek sportlövője a nagyöbű sportpuska összetett versenyszámában, nem örült neki, mert rossz táblát talált el. Így lett a második helyéből negyedik.

 

A MAGYAR DOBOGÓSOK (6 ARANY, 8 EZÜST, 7 BRONZ)
ÉremVersenyzőSportágVersenyszám
Arany  Kárpáti Rudolf  vívás  kard egyéni 

Németh Ferenc  öttusa  öttusa egyéni 

Parti János  kajak-kenu  kenu egyes
1000 m 

Török Gyula  ökölvívás  légsúly 

Balczó András, Nagy Imre, Németh Ferenc  öttusa  csapat 

Delneky Gábor, Gerevich Aladár, Horváth Zoltán, Kárpáti Rudolf, Kovács Pál, Mendelényi Tamás vívás  kard, csapat 
Ezüst  Horváth Zoltán  vívás  kard, egyéni 

Nagy Imre  öttusa  egyéni 

Polyák Imre  birkózás  kötöttfogás, pehelysúly 

Szöllösi Imre  kajak-kenu  kenu egyes
1000 m 

Zsivótzky Gyula  atlétika  kalapácsvetés 

Mészáros György, Szente András kajak-kenu  kenu kettes
1000 m 

Kemecsei Imre, Mészáros György, Szente András, Szöllősi Imre  kajak-kenu  kajak egyes 4x500 m váltó 

Dömölky Lídia, Juhász Katalin, Marvalits Györgyi, Nyári Magda, Rejtő Ildikó vívás  női tőr, csapat 
Bronz  Kulcsár Gergely  atlétika  gerelyhajítás 

Rózsavölgyi István  atlétika  1500 m síkfutás 

Veres Győző  súlyemelés  váltósúly 

Bánfalvi Klára, Egresi Vilma kajak-kenu  kajak kettes
500 m 

Farkas Imre, Törő András kajak-kenu  kenu kettes
1000 m 

Albert Flórián, Dalnoki Jenő, Dudás Zoltán, Dunai János, Faragó Lajos, Göröcs János, Kovács Ferenc, Novák Dezső, Orosz Pál, Pál Tibor, Rákosi Gyula, Sátori Imre, Solymosi Ernő, Török Gábor, Várhidi Pál, Vilezsál Oszkár labdarúgás  férfiak

Bodnár András, Boros Ottó, Dömötör Zoltán, Felkai László, Gyarmati Dezső, Hevesi István, Jeney László, Kanizsa Tivadar, Kárpáti György, Katona András, Konrád János, Markovits Kálmán, Mayer Mihály, Rusorán Péter  vízilabda  férfiak

 

TOP 10 NEMZET 
  1. Szovjetunió 43 29 31
  2. Egyesült Államok  34 21 16
  3. Olaszország 13 10 13
  4. Németország 12 19 11
  5. Ausztrália  8 8 6
  6. Törökország 7 2
  7. Magyarország  6 8 7
  8. Japán  4 7 7
  9. Lengyelország 4 6 11
10. Csehszlovákia  3 2 3

 

 

2013.01.09 10:56:24

London 2012

Londonban paralimpikonjaink is kitettek magukért. Ön kinek adná az Év sportolója címet?

2013.01.05 09:18:33

London 2012

Erős női nyolcas küzd, benne a víz és a tatami csillagaival az Év sportolója címért.

2013.01.02 11:06:27

London 2012

Nyolc egyéniség, akinek a versenyéért, küzdelméért, játékáért egy ország szorított a játékok alatt.

2012.12.21 19:21:51

London 2012 KARÁDI ZOLTÁN

A nyáron Gyurta, Berki, Kozák, Fazekas, Szabó és Kökény is begyűjtötte a világ- és Európa-bajnoki cím mellé az olimpiai aranyat.