Show-nak is gyengécske amerikai humbug

Vágólapra másolva!
2012.04.24. 10:54
null
A bizarr St. Louis-i maratoni indulóinak egy csoportja: a sok görögtől balra a hős kubai postás sapkában
Címkék
A párizsi ötkarikás játékokon tapasztalt fejetlenséget látva Pierre de Coubertin nagy aggodalommal tekintett az 1904-es folytatás elé. A mozgalom „atyja" el sem utazott az Egyesült Államokba, és félelmei sajnos igazolódtak is. A rendezőknek sikerült alulmúlniuk a négy évvel korábban tapasztaltakat, a NOB-elnök bárót idézve: „A St. Louis-i olimpia a világkiállítás melléktermékeként kezelve, üzleti szellemmel áthatva igazi amerikai humbuggá vált." Nem sok pozitívum juthat eszünkbe a 108 esztendővel ezelőtt történtekről – Halmay Zoltán két győzelme azonban büszkeségre ad okot.


Már a helyszín kijelölése se ment problémamentesen. Az 1904-es rendezés jogát Chicagónak ítélte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, ám St. Louis épp ugyanúgy világkiállításnak készült otthont adni, mint a századfordulón a francia metropolisz, és a szervező cég gyakorlatilag megzsarolta a „szeles várost", hogy saját sportversenyeket tart majd, amelyekkel elhomályosítja az „igaziakat".

NSO OLIMPIATÖRTÉNETI SOROZAT
1896, ATHÉN
1900, PÁRIZS
1904, ST. LOUIS

A feszültség feloldására egyenesen Theodore Roosevelt amerikai elnökhöz fordultak, aki „megkérte" Chicago elöljáróit, hogy adják át a lehetőséget a konkurenciának. A Michigan-tó partján duzzogva bár, de tudomásul vették ezt, a NOB pedig lenyelte, hogy felülbírálták az eredeti döntését. Villámgyorsan kiderült azonban, hogy a helyiek a botrányosan szervezett, a várt bevételt meg sem közelítő, kevesek által látogatott világkiállítás felvirágoztatójának szánták az olimpiát.

Nem tolongtak a részt vevő nemzetek sem, mindössze 12 ország sportolói szerepeltek. Az Óvilágot és Ázsiát lekötötte az orosz–japán háború, de az utazási és szállásköltségek is sokakat távol tartottak. Az angolok és franciák túlnyomó többsége, részben a kaotikus körülményeket megsejtve, bojkottálta az eseményt, és maga Coubertin báró, a modernkori játékok apostola sem ment el: személyes képviseletére a NOB német és magyar tagját (Kemény Ferenc) kérte fel.

OLIMPIAI FÜST ÉS LÁNG
(avagy a játékok botrányai)

Maratoni autóval, hasmarssal

A leghosszabb távú futóverseny bizonyult a játékok „állatorvosi lovának". Volt itt minden, ami azóta is a sport rákfenéjének számít: csaltak, teljesítményfokozót használtak. Természetesen egy amerikai, Frederick Lorz szakította át elsőként a célszalagot. Meg is ünnepelték rendesen a stadionban, maga az elnök lánya, Alice Roosevelt tette a fejére a koronát, ám nem sokkal ezután a „győztes" elmesélte, hogy mintegy 15 kilométer után nem bírta tovább, feladta, majd beszállt menedzsere automobiljába, amely azonban a táv vége felé lerobbant. Akkor ő pihenten kipattant belőle, majd megelőzte a versenyben vezető honfitársát, Thomas Hickst, és így ért be elsőnek.


Tréfának szánta ezt, ám az illetékesek örökre száműzték az olimpiáról, még az amatőr versenyekről is. Pedig Lorz nem volt tehetségtelen, egy évvel később ugyanis amnesztiát kapott, s győzött a bostoni maratonin. Persze Hicks is megérte a pénzét: őt meg az út mentén brandyvel és fájdalomcsillapító sztrichninszulfáttal tömték az edzői, ismerősei...


Itt szerepelt az ötkarikás történelem első két fekete versenyzője is: Len Taunyane és Jan Mashiani valójában diákok voltak Dél-Afrikából, de a városba bantu látványosságként érkeztek a búr háborút bemutató kiállításra. És ha már ott voltak, beneveztek futni is, ám nagy csalódásra csak a 9. és 12. helyen zártak – sokak szerint viszont Len Taw-t (ahogy ott hívták) némileg visszavetette, hogy másfél kilométeren át agresszív kutyákkal kellett hadakoznia...
Negyediknek pedig egy kubai postás, Andarín Carvajal érkezett be, aki úgy kalapozta össze Havanna utcáin az útiköltséget, de csak az utolsó pillanatban ért oda a rajthoz, ezért hétköznapi viseletben futott.


Ám a borzalmas hőségben és porban, mivel már 40 órája nem evett, verseny közben az élről leállva bemászott egy gyümölcsöskertbe, s elfogyasztott egy csomó almát. A dézsma után viszont sűrűn meg kellett állnia egyéb „természetes" okokból is, így lecsúszott a dobogóról.

Szerintünk ha valaki, ő megérdemelt volna egy érmet ebben a totális összevisszaságban...

A tengerentúliak azt ígérték, hogy az európaiakért külön hajót küldenek, ám elfeledkeztek az egészről – az utolsó pillanatban kellett pótmegoldásról gondoskodni. Az egy hétig tartó óceánátkelést pedig még majdnem ugyanennyi időt felemésztő vasúti döcögés követte New Yorkból a Mississippi mellé, a préri határáig...

A szállások inkább istállóhoz voltak hasonlatosak, mint hotelhez. Az egyik német futóbajnok csak rönkhodálynak nevezte az ötszáz egyágyas és kétszázötven kétágyas szobát kínáló „körletet", amelyet egyben hátborzongatónak is titulált. A víz ihatatlannak bizonyult (a további fertőzéseket elkerülendő a németek sörre, a házigazdák és a mieink tejre értek át, de mondani sem kell, sokaknál az is komoly emésztési panaszokat okozott...), a kosztot pedig – bosszantó gyakorisággal bölényhúst szolgáltak fel – nehezen lehetett elviselni.

Ez volt a leghosszabb ötkarikás seregszemle: hivatalosan 1904. július 1-jétől november 23-ig tartott, ám az amerikaiak már márciustól megrendezték a maguk kis háziversenyeit, amelyeket előszeretettel neveztek olimpiának.

A folytatás sem volt jobb, amit már a jellegtelen megnyitó is szimbolizált: nem hívtak meg fontos közméltóságokat, a kiállítás elnöke saját maga indította útjára hivatalosan is a Francis Field nevű helyen a játékokat. Hamarosan láthatták, hogy ezek derékhada sem köti le kellőképpen a látogatókat, így augusztusban „antropológiai napokat" is tartottak.

Ennek keretében etnikai alapon „eresztettek össze" különböző embertípusokat: például a pincéreket nevezték ki görög atlétáknak, a portásokból lettek az egyéb nemzetbéliek. A 100 méteres síkfutást egy sziú indián nyerte meg, de bantuk, kínaiak és egyéb indián törzsek is „nemzeteket" alkottak. Őket is gyakran hirdették ki olimpiai bajnoknak...

A NOB a megrendezett több mint háromszáz „versenyszám" közül utóbb csak 17 sportág 91 viadalát fogadta el hivatalosnak, bár a korabeli tudósítások alapján nem egyértelmű a helyzet, és egyes források még ma is az iméntitől némileg eltérő összesítést adnak meg.

Annyi bizonyos, hogy legutóbb ekkor golfoztak ötkarikás jelleggel, és itt debütált a programban az ökölvívás, a szabadfogású birkózás, valamint a műugrás (volt fejesugró megméretés is), nem beszélve a súlyzógyakorlatokról, meg a lacrosse és a roque nevű labdahalászós, illetve -ütögetős játékról.

A küzdelmek komoly(talan)ságáról azonban nem ezek a számunkra egzotikus sportok árulkodnak, hanem hogy a számok több mint felében nem akadt külföldi induló... Nem meglepő, hogy az aranyak több mint nyolcvan százaléka az Egyesült Államokban maradt.

A játékok lényegét mindig az – ezúttal a nyár végén pár napba tömörített programú – atlétika adja és St. Louisnak is megvoltak a maga hősei. Charles „Archie" Hahn 60, 100 és 200 méteren is nyert, a középső távot csaknem egy másodperccel gyorsabban – kerek 11 mp alatt – futva a sziú „bajnoknál", míg a 200-on elért 21.6 másodperces olimpiai rekordját 28 évig hiába ostromolták.

Szintén három győzelmet aratott a középtávfutó James Lightbody, a gátfutó (de 400 síkon is nyerő) Harry Hillman, valamint a mindhárom helyből ugró címét megvédő legendás Ray Ewry. Martin Sheridan a holtverseny miatt csak „szétdobással" diadalmaskodott diszkoszvetésben, Myer Prinstein pedig „normál" ugrásban duplázott (távol, hármas).

ÉLETKÉPEK ST. LOUISBÓL

A LEGFŐBB ÉREMHALMOZÓK
AEB
Anton Heida5
1
Az amerikai tornász három szeren (nyújtón és ugrásban megosztva, illetve lólengésben), egyéni összetettben és a philadelphiai csapat tagjaként is győzött.
Marcus Hurley4

1
Az amerikai pályakerékpáros a hét táv közül a négy rövidebbet (negyed, harmad, fél és egész mérföld) nyerte meg. Később úttörő szerepű főiskolai kosaras lett.
Georg Eyser32
1
A Kielből bevándorolt, St. Louisban dolgozó könyvelőnek levágta egy vonat a bal lábát, de ő protézissel is diadalmaskodni tudott korláton, függeszkedésben – és ugrásban...
+Matilda Howell
3
Nem volt sok ellenfele az amerikai íjásznak, de hatalmas fölénnyel diadalmaskodva lett az első triplázni tudó olimpiai bajnoknő.

Érdemes megemlíteni, hogy vívásban taroltak a kubaiak, főleg Ramón Fonst révén, aki ezúttal is győzött párbajtőrben, de a másik két fegyvernemben ugyancsak begyűjtött egy-egy elsőséget – a lélekszámarányosan (hozzánk hasonlóan) az egyik legeredményesebb olimpiai hatalomnak számító karibi ország ekkor robbant be az ötkarikás élvonalba.

A magyar küldöttség sosem volt olyan kis létszámú, és ahhoz mérten eredményes, mint 1904-ben: a maroknyi, négyfős együttesből Halmay Zoltán a párizsi két második helyét (200 és 4000 méter gyors, az 1000 méter bronza mellett) eggyel jobbakra cserélte, a másik úszó, Kiss Géza pedig hozzátett ehhez egy ezüst- és egy bronzérmet.

A helyszínül szolgáló mesterséges tavacskát – melynek fő feladata óceánjárók számára tervezett „elsüllyeszthetetlen mentőcsónakok" bemutatása volt a kiállítás keretében – egy kis folyó táplálta, ezért kiszámíthatatlan áramlatok is keletkeztek a vizében. Az első napon a 23 éves Halmay a fagerendákkal, deszkapallókkal, tutajokkal kezdetlegesen összetákolt „uszodában" simán utasította maga mögé 100 yardon a mezőnyt.

Másnap 50 yardon „félúton Halmay végre némi előnyt szerzett, de az amerikai Scott Leary, aki közvetlenül mellette úszott, lehúzta őt (ez vélhetően úgy értendő: utolérte – a szerk.), és élet halál küzdelem fejlődött ki a két ellenfél között – írta jelentésében Sztankovits Szilárd MASZ-titkár, akit azzal kértek fel versenybírónak, hogy nevezze meg a célba érkezéskor az elsőt. – Leary karcsapásai voltak a gyorsabbak, Halmayé az erőteljesebbek.

Amikor már csak néhány méternyire voltak a céltól, Halmay teljes erőből belefeküdt, és egylábnyival (30 cm) előbb ért be. Mögöttük két lábbal Charles Daniels jött... (Ő két hosszabb távon, aztán váltóban, továbbá 100-on négy évvel később, vagyis összesen négyszer állhatott fel a dobogó tetejére – a szerk.)

Azonnal jelentettem, hogy Halmay lett az első, de ugyanekkor az a célbíró, aki a második helyezettet nézte, szintén Halmayt jelentette – másodiknak. Ebből hosszas és kínos vitatkozás, majd kellemetlen verekedés támadt, melybe beleavatkoztak a trénerek és a körülöttünk lábatlankodók is, de nekem alig adott valaki igazat.

(Sztankovits azt persze nem részletezte, hogy mielőtt honfitársunk a célba csapott volna, ő már örömittasan elsőnek kiáltotta ki, amit többen is zokon vettek, mire ő megsértődött, és a St. Louis Globe Democrat szerint alaposan orrba vágta az egyik, közelében hőbörgő tiltakozót... – a szerk.)

Már-már ki akarták hirdetni győztesnek Learyt, ám erélyes fellépésem folytán elhatározták, hogy a kérdést a Ner-Pyrah nevű vezetőbíró elé viszik. Minden erővel igyekeztek őt befolyásolni, de mindkét célbírónak egyformán helyt adott, holtversenyt hirdetett ki...

Nagy előkészülettel és izgalommal fogtak hozzá az új versenyhez. A sok elővigyázati rendszabály azonban feleslegessé vált, mert Halmay már az indulásnál előnyt szerzett... (A helyi lap azt írta, hogy »Leary elaludt és bennragadt a rajtnál« – a szerk.) Úszónk egész úton ura volt a helyzetnek, előnyét folytonosan nagyobbítva végül 28 másodpercet úszva fölényesen, négylábnyi előnnyel győzte le kemény ellenfelét."

Ősvízipóló, még magyarok nélkül
Ősvízipóló, még magyarok nélkül

Sztankovits sorait hadd egészítsük ki a városi újság egykorú riportjából. Az újraúszás előjátékaként az első rajtnál Halmay kiugrott, a másodiknál pedig Leary tette ugyanezt. A harmadik kísérletnél a magyar versenyzőnek helyén volt a szíve, jobban bírta idegekkel: pontosan startolt, míg ellenfele éppen annyit késlekedett, amennyi végül a különbség lett a célba érkezéskor: hat, döntő fontosságú tizedecskét...

Halmay Zoltán, aki az amerikaiak szavaival „gyorsabban úszott a cápáknál", igazi világklasszis volt: összesen hétszeres ötkarikás érmes, 15-szörös magyar bajnok, két távon az első hitelesített világcsúcs gazdája, majd pályafutása befejeztével szövetségi kapitány és később megérdemelten a Hírességek Csarnokának tagja is lett.

A gátas bajnok Harry Hillman
A gátas bajnok Harry Hillman

St. Louisban is megérdemelten gyűjtötte be az aranyakat – igen, a drága nemesfémet, mert ez az olimpia a kevés maradandó dolog között ezt hagyta ránk, az érmek azóta is érvényes „felhasználási módját" (az ezüstök és bronzok eggyel hátrébb sorolódtak, azaz végre a harmadikoknak is jutott valami).

Értékes sikereire, több más békeidőkbeli sportolóklasszisunkhoz hasonlóan, utóbb – különböző kiadványaiban például – bejelentette igényét a Szlovák Olimpiai Bizottság is, mivel „Imrich Zoltán Halmaj" szülőhelye, Magasfalu Pozsony vármegyéhez tartozott akkoriban. A NOB – igaz, formai okokból – „nekünk ítélte", de ez azért is igazságos, mert ő maga ízig-vérig magyarnak vallotta magát, hiszen a szüleivel tízévesen Budapestre költözött, és itt tanult meg úszni is, az Erzsébet híd pesti hídfőjénél kialakított uszodában.

Ezt a vitát tekintsük csupán kellemetlen közjátéknak, ahogy tulajdonképpen az 1904-es olimpia is az volt: St. Louis káosza majdnem végleg betette a kaput a modernkori ötkarikás mozgalomnak – az azonban, mint az idei nyár is bizonyítja, túlélte...


A MAGYAR DOBOGÓSOK (2 arany, 1 ezüst, 1 bronz)
ÉremVersenyzőSportágVersenyszám
AranyHalmay Zoltán
úszás50 yard gyors

Halmay Zoltán
úszás100 yard gyors
EzüstKiss Géza
úszás1 mérföld gyors
BronzKiss Géza
úszás880 yard gyors
A RÉSZTVEVŐK


TOP 10 NEMZET
AEB
1.Egyesült Államok78
82
79
2.Németország4
4
5
3.Kuba4
2
3
4.Kanada4
1
1
5.MAGYARORSZÁG21
1
6.Nagy-Britannia11

Vegyes csapat
11
8.Görögország11

Svájc1
1
10.Ausztria

1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik