„Melbourne a magyar sport Trianonja lett”

BAKOS GÉZABAKOS GÉZA
Vágólapra másolva!
2012.05.29. 18:46
A Nemzeti Sport kiadójának gondozásában az 1956-os forradalom és a melbourne-i olimpia 50. évfordulójára hat évvel ezelőtt megjelenő könyv címénél találni sem lehet jobbat: Vér és aranyak. Ezt hozta számunkra az az ősz, amelyen a magyar sport is jelentős veszteségeket szenvedett, és nem elsősorban a pályákon... Pedig alig négy évvel korábban Helsinkiben még 16 aranyat nyertünk, és számos szakember azt jósolta, Ausztráliában ennél is többször játsszák majd el a Himnuszt, sportolóink azonban lélekben félig itthon jártak. A mi tragédiánk árnyéka a játékok egészére is rávetült – de szerencsére az a bő két hét mindezek dacára rácáfolt a korszak feszült hangulatára.

Zádor Ervin  vérző fejének képe bejárta az egész világot, a magyar pólós a melbourne-i játékok egyik „arca
Zádor Ervin vérző fejének képe bejárta az egész világot, a magyar pólós a melbourne-i játékok egyik „arca" lett

A XVI. nyári olimpiának sok akadályon kellett átvergődnie, hogy olyan kellemes nyomokat hagyjon a legtöbbekben, amilyenek maradtak utána. Először az okozott fejfájást, hogy Melbourne egyáltalán megkapta a rendezést – soha ugyanis azelőtt nem rendeztek játékokat a déli féltekén, s ezáltal az „északiak" (vagyis a világ zömének) telén. Attól tartottak a szakemberek, hogy hátrányosan érinti majd az „itteniek" formáját a szokatlan időpont.

OLIMPIAI FÜST ÉS LÁNG
(avagy a játékok botrányai)

„Rossz" magyar és remek magyar


Műugrásban az amerikaiak egykor rendszeresen „letarolták" az éremkészletet, különös tekintettel a legfényesebb medáliákra. A nőknél ezúttal is így történt: Patricia, azaz Pat McCormick megismételte a helsinki teljesítményét, megint mindkét számban nyert.

Ki tudja, még mi lenne a vitrinjében, ha az olimpiák történetének e kimagasló sportolója annak idején, 17 évesen nem csúszik le egyetlen századdal London előtt az ötkarikás részvételről hazája válogatóján...

De nem is ezzel volt a baj, hanem hogy a férfiak toronyugrásában Gary Tobian révén lehetett volna teljes az Egyesült Államok sikere, ám mindössze 3 századdal megelőzte őt a mexikói Joaquín Capilla – állítólag azért, mert a szovjet és magyar bíró szokatlanul alacsony pontszámokkal „jutalmazta". A győztes nyolc év alatt fokozatosan lépdelt egyre feljebb a dobogón e számban (1948-ban bronzról indult), míg Tobian négy évvel később 3 méteren kárpótolta magát.

Hogy helyrebillentsük a renoménkat, Rozsnyói Sándor esetét idézhetjük fel: Európa-bajnok akadályfutónk világcsúcstartóként érkezett, de a kevéssé ismert Chris Brasher mögött csak második lett. Azonban a bírák utólag kizárták, mondván, akadályozta a harmadikként végző norvég Ernst Larsent. A britek óvtak, és hárman is mellettük tanúskodtak (az említett két érmesen kívül a negyedik helyezett német Heinz Laufer még), így visszaállt az eredeti sorrend.

Rozsnyói a játékok ötvenéves évfordulóján Nemzetközi Fair Play Díjat kapott az akkori vallomásáért. „Csak annyit kellett volna mondanom, hogy Brasher akadályozott, s már enyém is az aranyérem. Ez viszont nem történt meg, így nem mondhattam mást" – summázott a ma is élő sportember.

Buenos Aires egyébként csak nagyon szoros küzdelemben maradt alul; az ugyancsak a glóbusz „alsó felén" fekvő Argentína eggyel kevesebb szempontból jelentett volna újdonságot: addig minden alkalommal Európa vagy Amerika volt a házigazda, s Ausztrália e szempontból is szűz területnek számított.

A pénzügyi fedezet körüli problémák aztán majdnem „elintézték", hogy maradjon minden a régiben, mert borzasztó lassan haladtak az előkészületek, így amikor Avery Brundage NOB-elnök 1955-ben meglátogatta a leendő helyszínt, nagyon csalódott volt, és azzal riogatott, hogy a négy esztendővel később sorra kerülő Rómába teszik át az ötkarikás csúcstalálkozót, mert még az olaszok is jobban álltak (holott pont nem a gyors munka az erősségük, tehetjük mi hozzá...).

Ez a fenyegetés egészen 1956 elejéig ott lebegett az auszik feje felett, de aztán időben összekapták magukat a november 22-i rajtra (amikor is majd II. Erzsébet brit királynő nevében férje, Fülöp herceg nyitotta meg a játékokat a város fő krikettstadionjában).

Helsinkinél öttel több, 74 ország jelezte a szereplését – ekkor viszont a politika rondított bele az előkészületekbe: a szuezi válságra adott katonai válasz (a csatornát államosító Egyiptomot megtámadta Izrael, az Egyesült Királyság és Franciaország), valamint ugyanazokban a napokban a magyar forradalom leverése még az olimpia megrendezését is veszélybe sodorta.

Ez végül nem történt meg, ám rekordrészvétel helyett kettővel kevesebb nemzet (67) képviseltette magát, mint 1952-ben, míg a versenyzők létszáma – nyilván a nagy távolságok miatt is – körülbelül a kétharmadára esett vissza a finnországinak (lényegesen az sem javít az összképen, ha a keretes anyagban leírt stockholmi lovasversenyek indulóit is beleszámítjuk).

Olyan tekintélyes államok, mint Hollandia, Svájc és Spanyolország konkrétan a szovjet intervenció miatt maradtak távol, míg Egyiptom, Irak és Libanon a közel-keleti krízis folytán. A Kínai Népköztársaságnak, amely épp az előző alkalommal debütált, a Kínai Köztársaság néven szereplő Tajvan jelenléte nem tetszett, a hatalmas ország ezért bojkottált (1984-ig nem is tért vissza).

Ron Clarke meggyújtja a lángot
Ron Clarke meggyújtja a lángot
Érdekes színfolt volt ugyanakkor, hogy most először indult egyesített csapatként a szintén két részre szakadt Németország nyugati és keleti fele – az ilyesfajta közösködésre még kétszer voltak képesek, utána beindult a saját útján a presztízsszempontok által vezérelt NDK-s sportoló- és éremgyár (a jóval nagyobb és népesebb NSZK-t is messze maga mögé utasítva).

Ekkoriban viszont még együtt is elmaradtak Helsinki éremtáblájának „bronzérmeseitől", függetlenül attól, hogy a mieinknek már a kiutazás is gondot jelentett, nemhogy majd a megfelelő összpontosítás. Sportolóink az októberi forradalom bukása idején úgy döntöttek, hogy az ötkarikás játékok alatt az eredményeikkel hívják fel a figyelmet a magyarországi eseményekre. Minderről az alábbiakban a téma szakértőjét, a bevezetőben említett könyv társszerzőjét, munkatársunkat, Thury Gábort idézzük.


„Fogalmazzunk patetikusan, hazafiak voltak, pedig világnézetében egyáltalán nem számított homogénnek a csapat. Versenyzőink között ugyanúgy akadtak baloldali gondolkodású emberek, olyanok, akiknek a Rákosi-rendszer adott lehetőséget a tanulásra, sportolásra, s olyanok, akik családi vagy szociális beágyazódásuk miatt finoman szólva sem voltak a fennálló rezsim hívei. S mégis egyet akartak, hogy a »ruszkik« menjenek haza, Magyarország legyen független.

KUC KÉT GYŐZELME

Amíg lehetett, a forradalom alatt a vízilabdázók edzésre jártak a Margitszigetre, tornásznőink a ruhapróbáról sem feledkeztek meg. De a Tatán készülő birkózók már szembesültek az erőszakkal. Lelőtt forradalmárokkal megrakott teherautó hajtott el az edzőtábor előtt, s a későbbi ezüstérmes birkózó Polyák Imre a csapattalálkozóra igyekezve döbbenten tapasztalta: a rettegett hatalom, az ávósok egyenruhájához hasonló kabátja majdnem a vesztét okozta, csak úgy tudta menteni magát, hogy a bőröndjében lévő címeres melegítőjével bizonyította, ő bizony olimpikon.

A magyarok a Prága melletti Nymburkban várták az indulást – a bérelt gépek nem szálltak le Budapesten –, ahol forradalmi bizottságot alakítottak. Benedek Gábor öttusázó azt mondta, ne fogjanak kezet a szovjet sportolókkal, mert ők mégiscsak a nagyhatalmat képviselik, amelyik letarolt egy kis országot.

Murray Rose
Murray Rose

Valóban: amikor a mieink a cseh fővárosból elindultak, hazánkat már megszállták a szovjet csapatok. De ahogyan Markovits Kálmán ötkarikás bajnok vízilabdázó találóan fogalmazott: »Egy orosz pólósnak, azon kívül, hogy tudta, mi történik Magyarországon, semmi köze nem volt az egészhez.«

Arról, hogy sportolóink a távollétük alatt mit érezhettek, a Népsport utólag ezt írta: »S ebben a környezetben hagyták családjukat, hozzátartozóikat, otthonukat. Vad hírek kísérték őket útjukon, s még vadabb hírek tartották állandó félelemben, idegizgalomban őket az olimpia folyamán. Minden gondolatukkal idehaza jártak, az itthoni híreket lesték. Ennek eredményeként – ha csak tudatuk alatt is, de – másodrendűvé vált számukra a játékokon való jó vagy rossz szereplés kérdése.«

Tény, az ausztrál sajtó rabszíjra fűzött magyar fiatalok Szovjetunióba hurcolásáról cikkezett, és a rémhíreket a második világháború után az új keletű világrend elől az ötödik kontinensre emigráló s ott letelepedő magyarok sem cáfolták...

Csoda-e, hogy ilyen lelkiállapotban vízilabdacsapatunk kapitánya, a forradalmi bizottság elnökeként gyászszalagos nemzeti zászlóval ausztrál földre lépő Gyarmati Dezső a szovjetek elleni meccsen összeakaszkodott Petre Msvenieradzéval – aki szerint Gyarmati nem mint vízipólós, hanem mint politikai aktivista érkezett Melbourne-be –, s a felháborodott ellenfelek egyike, Valentyin Prokopov megütötte Zádor Ervint, akinek a vérző arcáról készült kép bejárta az egész világot. A szovjet játékos, Borisz Markarov hiába nyilatkozta később, hogy Zádort nem a magyarországi események miatt ütötték meg, ezt nehéz lett volna egyenként elmagyarázni a felháborodott nézőknek...

Csoda-e, hogy ilyen körülmények között a kéziszercsapat tagja, Tass Olga az étteremben elhagyta a nemzetiszínű szalagját? S másnap hiába ment vissza az úszó Székely Évával megkeresni, nem találták. Szerencsére akkoriban még nem volt szabály, hogy a szalagok egyformák legyenek, így Tass egy szivárványszínűvel mutatta be a gyakorlatot.

Herpich Rezsőné edző ezt előre közölte a technikai bizottsággal, mondván, a szivárvány a remény jelképe, a jobb világ eljövetelébe vetett hit kifejezője, s a szín a nemzetek összetartozásának szimbóluma is.

A tornászlányok az utolsó napon szerezték az aranyérmünket, és ha sportolóink eddig a hozzátartozók iránti aggódás miatt aludtak nyugtalanul, innentől a saját sorsuk nyomta a lelküket. Sok magyar fejében ott motoszkált, vajon melyik a jó út: hazatérjen, vagy több ezer kilométerre az otthontól a szabadságot válassza? Az olimpiára akkreditált 113 versenyzőnk közül 40-en nem tértek haza.

Keleti Ágnes
Keleti Ágnes

A tornásznő Köteles Erzsébet egy későbbi interjúban tökéletes képet festett az akkori állapotokról: »Ha az itthoni vezetőség rugalmasabban kezeli az ügyet, a kint maradók fele hazatért volna. Sok értéket meg lehetett volna menteni. Ehelyett Melbourne a magyar sport Trianonja lett. «"

A játékok idején természetesen még teljes volt a csapat, és minden (koncentrációs) nehézség ellenére összességében jól is szerepelt – nem Helsinkihez képest persze, hanem az elkövetkező időkhöz mérten. Kardozóinknál ezúttal Gerevich Aladár és Kovács Pál után a harmadik „muskétás", Kárpáti Rudolf duplázott, de a közvélemény odakint nem az ő két elsőségére kapta fel a fejét, hanem Papp László triplájára.

Ökölvívónk ekkor már igazi klasszisnak számított, a közönség lázas figyelemmel követte, vajon ismét sikerrel jár-e. Különösen nagy volt az izgalom, amikor az elődöntőben Zbigniew Pietrzykowskival lépett szorítóba, a lengyel ugyanis alig három hónappal korábban legyőzte nagynevű ellenfelét.

Most azonban már annak is örült, hogy megúszta a kiütést, majd a fináléban az amerikai (valójában Puerto Ricó-i) José Torres sem tudta megakadályozni, hogy a magyar legyen a legelső háromszoros ötkarikás bokszbajnok (akit azóta is csak két kubai, Teófilo Stevenson és Félix Savón ért utol).

PAPP LÁSZLÓ HÁROMSZOR!

Öt nappal később került sor az „olimpiai vérfürdő", avagy „vér a vízben" néven elhíresült mérkőzésre, amely ugyan nem a döntő volt – vízilabdásainknak e 4:0 után még Jugoszláviát is felül kellett múlniuk (2:1-re sikerült, bár a döntetlen is elég lett volna) a címvédéshez –, viszont hatalmas érdeklődést vonzott, sőt a rendőröknek kellett megakadályozniuk, hogy a felháborodott tömeg (köztük sok emigráns honfitársunk) ne lépjen a tettlegesség mezejére a Zádor-féle sérülés nyomán.

A helyieket – és sok más nemzetbelit – egyébként nem pusztán az orosz pólósok durvulása állította mellénk, szimpátiájukat a mieink végig érezhették a versenyek során. Az ausztrálok azonban nem csupán pótcselekvés jelleggel szorítottak sokszor a magyarokért, hiszen az ő legjobbjaik sem csak statiszták voltak: elképesztően jól szerepeltek például a női sprint futószámokban, illetve úszásban.

Az atlétikát amúgy összességében az amerikaiak uralták (például a diszkoszvető géniusz, Al Oerter megkezdte a „menetelését"), ám itt most egy szovjet győztest emelnénk ki: Vlagyimir Kuc 10000 méteren (Kovács József „Bütyök" előtt), majd 5000-en is győzött, mindkétszer elverve a szintén favoritnak tartott angol Gordon Pirie-t. Volt sok más hőse is a küzdelmeknek, róluk keretes anyagainkban olvashatnak, de ami még igazán szót érdemel, az a játékok december 8-i vége.


A záróünnepélyen ugyanis az olimpiák történetében először a résztvevők nem saját csapatukkal vonultak fel, hanem elvegyülve egymás között. Az azóta hagyománnyá nemesedő formabontó búcsút egy névtelen levélben egy „kínai fiú" javasolta a szervezőbizottság elnökének, aki a NOB-bal áldását adta az ötletre.

Mint évtizedekkel később felfedte magát, egy melbourne-i születésű tinédzser, John Ian Wing volt az, aki látva a lakosság által ünneppé varázsolt rendezvény jó hangulatát, melyet ő részben azzal hozott összefüggésbe, hogy a vendégeket (nemcsak a mieinket) milyen nagy szívélyességgel fogadták – lásd a „Friendly games" elnevezést –, úgy vélte: itt az alkalom, hogy a háborúkat és az országok közti ellentéteket elfelejtve mint egy nagy nemzet éljenek a népek és az emberek.

Minden előzetes nehézség és a világpolitika hatalmas feszültségei ellenére így történhetett, hogy az 1956-os játékok a békének és a barátságnak e nagyszerű és példamutató demonstrálását hagyta örökül az utókorra.

EGY KÍNAI FIÚ ÁLMA


A KÉT TORNÁSZKIRÁLYNŐ

A MAGYAR DOBOGÓSOK (9 arany, 10 ezüst, 7 bronz)
Érem Versenyző Sportág Versenyszám
Arany Kárpáti Rudolf vívás kard egyéni
Keleti Ágnes torna talaj
Keleti Ágnes torna felemás korlát
Keleti Ágnes torna gerenda
Papp László ökölvívás 71 kg
Fábián László, Urányi János kajak-kenu kajak kettes
10 000 m
Hámori Jenő, Kárpáti Rudolf, Keresztes Attila, Kovács Pál vívás kardcsapat
Bodó Andrea, Keleti Ágnes, Kertész Alíz, Korondi Margit, Köteles Erzsébet, Tass Olga torna kéziszercsapat
Bolvári Antal, Boros Ottó, Gyarmati Dezső, Hevesi István, Jeney László, Kanizsa Tivadar, Kárpáti György, Mayer Mihály, Zádor Ervin vízilabda férfiak, csapat
Ezüst Hatlaczky Ferenc kajak-kenu kenu egyes
1000 m
Hernek István kajak-kenu kajak egyes
10 000 m
Keleti Ágnes torna összetett egyéni
Kovács József atlétika 10 000 m síkfutás
Parti János kajak-kenu kenu egyes
10 000 m
Polyák Imre birkózás kötöttfogás, 62 kg
Rozsnyói Sándor atlétika 3000 m akadályfutás
Székely Éva úszás 200 m mellúszás
Balthazár Lajos, Berzsenyi Barnabás, Marosi József, Nagy Ambrus, Rerrich Béla, Sákovics József vívás férfi párbajtőrcsapat
Bodó Andrea, Keleti Ágnes, Kertész Alíz, Korondi Margit, Köteles Erzsébet, Tass Olga torna női összetett csapat
Bronz Kiss Lajos kajak-kenu kajak egyes 1000 m
Tass Olga torna lóugrás
Tóth Gyula birkózás kötöttfogás, könnyüsúly
Tumpek György úszás 200 m pillangóúszás
Mohácsi Ferenc, Wieland Károly kajak-kenu kenu kettes
1000 m
Farkas Imre, Hunics József kajak-kenu kenu kettes
10 000 m
Fűlöp Mihály, Gyuricza József, Marosi József, Sákovics József, id. Somodi Lajos, Tilli Endre vívás férfi tőrcsapat
TOP 10 NEMZET
Ország
A E B
1. Szovjetunió 37 29 32
2. Egyesült Államok 32
25
17
3.Ausztrália13
8
14
4. Magyarország 9
10
7
5.
Olaszország8
6
8
6. Nagy-Britannia
5
7
9
7. Svédország
5
5
6
8. Románia
5
3
5
9.Németország4
10
6
10.Japán
4
10
5
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik