RÁCZ PÉTER
RÁCZ PÉTER
2012.05.25 14:01 Frissítve: 2015.03.31 02:06

Minden idők legjobb magyar olimpiai szereplése

Az 1952-es helsinki olimpiával óriási változás állt be a játékok történetében. A Szovjetunió is elküldte sportolóit, ezért a játékok egyfajta hidegháborús vetélkedést is jelentettek egyben. Nekünk persze elsősorban arról marad emlékezetes Helsinki, hogy 16 aranyérmet és összesen 42 érmet szereztünk, amivel a harmadikok lettünk az éremtáblázaton. A mai napig ez az olimpiák történetének legjobb magyar szereplése.

 

Puskás Ferenc (és képletesen a magyar labdarúgó-válogatott) a dobogó tetején Helsinkiben (Fotó: Imago)

 

NSO, OLIMPIAI SOROZAT
1896, ATHÉN
1900, PÁRIZS
1904, ST. LOUIS
1908, LONDON
1912, STOCKHOLM
1920, ANTWERPEN
1924, PÁRIZS
1928, AMSZTERDAM
1932, LOS ANGELES
1936, BERLIN
1948, LONDON
1952, HELSINKI

Az 1952-es olimpia légköréről érdemes felidézni, mit mondott Bob Mathias, a tízpróba olimpiai bajnoka, aki megvédte a Londonban megszerzett címét. „Elég nagy volt a nyomás az amerikai atlétákon a szovjetek miatt. Bizonyos értelemben az ellenségeink voltak. Szerettünk ellenük nyerni, szerettük őket megverni, és ez az egész amerikai csapaton érződött.″

A hidegháborús párhuzam egyáltalán nem túlzás, ennek másik jele volt, hogy a szovjet küldöttség nem akart a kapitalista országok sportolóival egy fedél alatt lakni, ezért inkább elköltözött az olimpiai faluból egy diákotthonba Otaniemibe, ahol egyébként a keleti blokk többi küldöttsége, így a magyarok is, helyet kaptak.

A megnyitón hatalmas ováció fogadta a stadionba befutó legendát, a kilencszeres olimpiai bajnok hosszútávfutót, Paavo Nurmit. Nurmi az atlétikai stadionban a pálya mellett meggyújtotta a lángot, majd a fáklya egy négy labdarúgóból álló váltó segítségével eljutott a Järvinen-toronynál már ott váró másik futólegendához, a négyszeres bajnok Hannes Kolehmainenhez, aki ott lobbantotta fel a lángot.

A Järvinen-torony pontosan 72 méter és 71 centiméter magas volt, Matti Jarvinen ennyivel nyerte meg az 1932-es Los Angeles-i játékok gerelyhajító versenyét.

NURMI ÉS KOLEHMAINEN MEGGYÚJTA A LÁNGOT

 

 

 

OLIMPIAI FÜST ÉS LÁNG
(avagy a játékok botrányai)

Kína az olimpián de melyik?

Kína már 1932-től kezdődően részt vett az olimpiákon Kínai Köztársaság (ROC) néven. A polgárháború következtében azonban megváltozott a politikai környezet, az ROC Tajvan szigetére menekült, míg az „eredeti” helyett a kontinensen megalakult a Kínai Népköztársaság (PRC).

Az 1952-es olimpiára mindkét állam jelezte részvételi szándékát, a NOB pedig zöld utat adott mindkettőnek.

A PRC egy nappal a megnyitó előtt kapta meg a szervezők meghívóját, és el is küldte a labdarúgócsapatot, a kosárlabdázókat és egy úszót. Az idő szorításában végül csak utóbbi érkezett meg, a két csapat lemaradt a hivatalos programról, de a labdarúgók két barátságos meccset azért lejátszottak. Mindenesetre a Kínai Népköztársaság részt vett a záróünnepségen is.

Mindeközben a Kínai Köztársaság megsértődött a NOB határozatán, miszerint mindkét államból mehetnek sportolók a játékokra, és visszalépett az 1952-es versenyektől. Ezzel kezdetét vette a „két Kína” konfliktus, amelynek eredményeként a Kínai Népköztársaság kilépett a NOB-ból, és egészen 1984-ig nem is tért vissza.

A Kínai Köztársaság Montreal (1976) kivételével továbbra is jelen volt a játékokon, majd 1984-től kezdve Tajvan néven folytatta a versenyzést.

A játékok legnagyobb sztárja Emil Zátopek volt. A csehszlovák hosszútávfutó páratlan bravúrral megnyerte az 5000 métert (felesége, Dana Zátopková ezzel egy időben megnyerte a gerelyhajítást), a 10 000 métert és a maratont is.

Hitvallása a futásról: „Azt gondoltam, hogy a teljesítményem növelése érdekében képesnek kell lennem gyorsabban futni, és ez nem megy úgy, hogy hosszú távokat teljesítek lassú tempóban, ahogy a többiek teszik. Úgy lehetséges gyorsabban futni, hogy száz-kétszáz méterig teljes erőből futsz. Ötezer métert persze nem lehet végigsprintelni. De ha felosztod a távot, futhatsz egy gyors ötszázat, majd egy lassút, majd megint egy gyorsat, és így tovább. Ha tízszer kétszáz métert megnyomsz, az olyan, mintha két kilométert sprinteltél volna.”

A magyar szereplés minden képzeletet felülmúlt, noha azért nem volt teljesen váratlan. 1948-ban kialakították Tatán a híres, Európa-szerte egyedülálló edzőtábort, amelynek haszna a Helsinki olimpián mutatkozott meg igazán. A kommunista vezetés mindenképpen meg akarta mutatni a világnak és legfőképp a Nyugatnak, hogy Magyarország továbbra is fontos tényező a világ sportjában.

Nos, megmutattuk: a magyar küldöttség sem addig, sem azóta nem látott éremesővel ajándékozta meg a magyar drukkereket. Összesen 42 dobogós helyezést értünk el, 16 arany, 10 ezüst, 16 bronz elosztásban. Korábban már volt, hogy harmadikok lettünk az összesített éremtáblázaton, de Helsinkiben ott voltak a szovjetek, és a második világháború óta először a németek is indíthatták versenyzőiket.

Labdarúgásban nem lehetett megállítani a Puskás Ferenc vezette Aranycsapatot. A selejtezőben Románia ellen még kissé döcögött a szekér (2:1 ide), utána viszont egészen parádés menetelésbe kezdett a gárda. A 16 között az olaszokat 3:0-val, a nyolc között a törököket 7:1-gyel, az elődöntőben a svédeket 6:0-val búcsúztattuk a további küzdelmektől. A döntőben Jugoszlávia volt az ellenfél. Puskás tőle szokatlan módon kihagyott egy tizenegyest, de utána jóvátette hibáját a 70. percben szerzett góllal. A lefújás előtt Czibor is betalált, ezzel 2:0-val a miénk lett az aranyérem.

PUSKÁSÉK LEGYŐZIK OLASZORSZÁGOT

 

 

A LEGFŐBB ÉREMHALMOZÓK
  A E B
Viktor Csukarin
4
2

Ha már a Szovjetunió volt olyan kedves, és elutazott Helsinkibe, rögtön meg is mutatta, hogy tornában a világ legjobbja. A férfiaknál Viktor Csukarin tagja volt a győztes csapatnak, ő nyerte az egyéni összetettet, a lóugrást és a lólengést is. Későbbi aranyaival összesen hétszeres olimpiai bajnok lett. Ez már csak azért is parádés teljesítmény, mert raboskodott a második világháborúban, ráadásul Helsinkiben már 30 éves volt.

Marija Horohovszka
 2 5 
A szovjetek a nőknél is a legeredményesebbek voltak tornában. Marija Horohovszka a csapattal nyert, és az egyéni összetettben is az első helyen végzett, emellett ezüstöt nyert a kéziszercsapattal, és szintén második lett talajon, lóugrásban, felemás korláton és gerendán.
Emil Zátopek
 3    
Ha az aranyak számát vesszük alapul, akkor a csehszlovák hosszútávfutó az 1952-es játékok második legjobbja. Az 5000 méteren, 10 000 méteren és a maratoni futásban aratott győzelme egyedülálló teljesítmény az olimpiák történetében.

A csapat játéka annyira elbűvölte a nemzetközi közvéleményt, hogy például az angolok meg is keresték a magyar vezetőket, hogy a következő évben játszanak egy barátságos mérkőzést Londonban. A létrejött találkozó a magyar labdarúgás egyik legnagyobb sikere lett: 6:3-ra nyertünk.

Vízilabdában 1932 és 36 után harmadik alkalommal állhattunk fel a dobogó legfelső fokára. Minden gördülékenyen ment az elején. A selejtezőben Mexikó semmilyen szinten nem jelentett nehézséget (13:4), és a csoportkört is három győzelemmel, köztük a szovjetek elleni 5:3-mal abszolváltuk. A középdöntőben aztán jött a hollandok elleni 4:4 és a jugoszlávok elleni 2:2, de a hozott pontokkal az első helyen kerültünk a négyes döntőbe. Itt aztán megint minden klappolt: legyőztük az olaszokat 7:1-re, valamint az Egyesült Államokat 4:0-ra, ezzel megszereztük az első helyet.

Úszásban egészen kiemelkedő eredményeket értünk el a nők révén, akik taroltak. Szőke Katalin két aranyat szerzett, az egyiket 100 méteres gyorsúszásban, továbbá tagja volt a 4x100-as váltónak is. Gyenge Valéria 400 gyorson (Novák Éva előtt), Székely Éva 200 mellen győzött. Úszásban összesen négy első, két második és egy harmadik helyezést értünk el – egészen parádés teljesítmény volt.

Szőke Katalin igazi sportcsalád tagja volt. Apja, Homonnai Márton és első férje, Markovits Kálmán szintén olimpiai bajnokok voltak vízilabdában. Egészen Egerszegi Krisztina megjelenéséig ő volt az egyetlen többszörös olimpiai bajnok úszónő. Az 1956-os olimpia után Kanadában, majd az Egyesült Államokban telepedett le. 1985-ben beválasztották az Úszó Hírességek Csarnokába.

A magyar labdarúgócsapat

Kötöttfogású birkózóink is egészen kiváló produkcióval rukkoltak elő. Légsúlyban Hódos Imre, váltósúlyban Szilvásy Miklós győzött. Hódos az 1950-es években uralta a hazai mezőnyt kategóriájában, összesen hat magyar bajnoki címet szerzett. Debrecenben sportcsarnokot neveztek el róla. Szilvásy univerzális birkózó volt, a kötött fogásban aratott nyolc magyar bajnoki címe mellett háromszor szabad fogásban is a legjobb lett a hazai bajnokságban.

A kalapácsvető Csermák József is győzött. Nem mondhatni, hogy már gyerekkorában kiütközött tehetsége, ugyanis csak 17 évesen kezdett el foglalkozni ezzel a sportággal. Mindenesetre három évvel később már olimpiai bajnoknak vallhatta magát… Ő volt az első, aki 60 méter fölé dobta a szert.

CSERMÁK JÓZSEF HELSINKIBEN

 

 

Papp László a döntőben

A sportlövő Takács Károly, aki négy évvel korábban Londonban győzött, Helsinkiben megvédte címét a gyors tüzelésű pisztoly számában. A londoni diadalához hasonlóan most is előre megírta győzelmi beszédét. Tehetségére és szakértelmére bizonyíték, hogy egyrészt miután elveszítette jobb kézfejét egy gránát miatt, megtanult bal kézzel lőni, másrészt tanítványa, Kun Szilárd ezüstérmes lett Helsinkiben.

Tornában nagy volt a szovjet fölény, de azért érmekből a magyaroknak is jutott. Nyolc dobogós helyezést értünk el, ebből kettő lett arany. Korondi Margit felemás korláton és Keleti Ágnes talajon diadalmaskodott. Főleg Korondi Margit teljesítménye volt kiemelkedő, mert az első helyét megfejelte még egy ezüsttel és négy bronzzal, így érmek számában a szovjet Viktor Csukarinnal holtversenyben az olimpia második legjobbja volt. Keleti még egy ezüst és egy bronz tulajdonosa lett.

Az ökölvívó Papp László London után ismét aranyérmes lett, középsúlyú bajnoki címe után Helsinkiben a nagyváltósúlyúak között bizonyult a legjobbnak. Pappnak nem a döntő, hanem a legelső meccs jelentette a legnagyobb nehézséget az arany felé vezető úton. Ellenfele az amerikai Ellsworth Webb volt.

„Bepörögtem a mérlegelés előtt – emlékezett vissza Papp. – A különböző súlycsoportokba nevezett versenyzők külön sorokban álltak a mérleg előtt. Mentem a helyemre, mindenki egy-két fejjel magasabb volt nálam. Állandóan kilöktek a sorból, hogy én nem ide tartozom. Webb volt az egyik – aztán ő lett az első ellenfelem. Mormogtam is akkor a nagyoknak: most én nézek fel rátok, a végén én nézek le fentről, a dobogó tetejéről. Webbet kiütöttem, borzasztóan haragudott ezért.”

Papp a döntőben a dél-afrikai Theunis Jacobus van Schalkwykot győzte le 3:0-ra.

A magyar kardcsapat

Vívásban a kor hagyományainak megfelelően oktattunk a kardozók között. Ráadásul egyéniben nem is jutott érem más nemzet fiának, mert Kovács Pál aranya mellett Gerevich Aladár ezüst-, Berczelly Tibor bronzérmes lett. Csapatban a legnagyobb ellenfeleket, az olaszokat és a franciákat utasítottuk magunk mögé a dobogón.

Öttusában is megszerezte első bajnoki címét Magyarország. A Benedek Gábor, Kovácsi Aladár, Szondy István összeállítású együttes győzött a csapatversenyben, amelyet először rendeztek meg az olimpiák történetében.

A hidegháborús vonástól eltekintve alapvetően barátságos játékoknak lehettek tanúi a résztvevők. Legalábbis a leköszönő NOB-elnök, a svéd Johannes Sigfrid Edström szerint: „Az olimpiai játékok ismét bizonyították, hogy a béke és a világ boldogságának eszközei lehetnek. Kívánom, hogy örökké így maradjon."

Nem látott a jövőbe...

ÖTKARIKÁS ÖTÖS
(öt érdekesség az olimpiáról)

Ez volt az utolsó olimpia, amelyen a mellúszószámokban szabályosnak tekintették a mai pillangóúszásra emlékeztető úszótechnikát, a pillangózást. A következő olimpiától kezdve a pillangóúszás már önálló úszásnemként szerepelt.

 

 Meglepetés az 1500 méteres síkfutásban: a luxemburgi Joseph Bartel a papírformát alaposan felborítva első lett, méghozzá olimpiai rekorddal, megszerezve ezzel az európai ország második olimpiai érmét és első aranyérmét.

 

 Lovaglásban ettől az olimpiától kezdve nők is indulhattak a férfiakkal közösen versenyezve. A lovaglás első női érmese a dán Lis Hartel asszony volt, aki béna lábbal versenyzett gyermekkori paralízise miatt.

 

 Ghána, a Kínai Népköztársaság, a Szovjetunió, Vietnam, Izrael, Thaiföld, Saar-vidék (francia fennhatóság alatt), Indonézia, Guatemala, Nigéria, Bahamák, Hongkong és a Holland Antillák először vett részt a játékokon.

 

 A megnyitó egyik mulatságos jelenete volt, amikor a versenyzők elvonulása előtt egy fehér ruhás hölgy, Barbara Pleyer lépett fel a díszemelvényre, ahol „Barátaim!" felszólítással beszédbe kezdett. Folytatni azonban már nem tudta, mert a szervezők gyorsan rájöttek, hogy ez nem a program része, hanem egy ideggyógyászati kezelés alatt álló német nő keverte meg az események rendjét.

 

A MAGYAR DOBOGÓSOK (16 arany, 10 ezüst, 16 bronz) 
Érem  Versenyző Sportág  Versenyszám 
Arany Csermák József  atlétika  kalapácsvetés 
  Gyenge Valéria  úszás  400 m gyorsúszás 
  Hódos Imre  birkózás  kötött fogás, légsúly 
  Keleti Ágnes  torna  talajtorna 
  Korondi Margit  torna  felemás korlát 
  Kovács Pál  vívás  kard, egyéni 
  Papp László  ökölvívás  nagyváltósúly 
  Székely Éva  úszás  200 m mellúszás 
  Szilvásy Miklós  birkózás  kötött fogás, váltósúly 
  Szőke Katalin  úszás  100 m gyorsúszás 
  Takács Károly  sportlövészet  gyorstüzelő sportpisztoly 
  Bozsik József, Budai László, Buzánszky Jenő, Csordás Lajos, Czibor Zoltán, Dalnoki Jenő, Grosics Gyula, Hidegkuti Nándor, Kocsis Sándor, Kovács Imre, Lantos Mihály, Lóránt Gyula, Palotás Péter, Puskás Ferenc, Zakariás József labdarúgás
  Benedek Gábor, Kovácsi Aladár, Szondy István öttusa  férfi csapat 
  Berczelly Tibor, Gerevich Aladár, Kárpáti Rudolf, Kovács Pál, Papp Bertalan, Rajcsányi László  vívás  kard, csapat
  Novák Éva, Novák Ilona, Szőke Katalin, Temes Judit, Littomeritzky Mária  úszás  4x100 m gyorsúszó váltó 
  Antal Róbert, Bolvári Antal, Fábián Dezső, Gyarmati Dezső, Hasznos István, Jeney László, Kárpáti György, Lemhényi Dezső, Markovits Kálmán, Martin Miklós, Szittya Károly, Szívós István, Vízvári György  vízilabda
Ezüst  Benedek Gábor  öttusa  egyéni 
  Elek Ilona  vívás  tőr, egyéni 
  Gerevich Aladár  vívás  kard, egyéni 
  Kun Szilárd  sportlövészet  gyorstüzelő sportpisztoly 
  Novák Éva  úszás  400 m gyorsúszás, 200 m mellúszás
  Novák Gábor  kajak-kenu  kenu egyes,
10 000 m 
  Parti János  kajak-kenu  kajak egyes,
1000 m 
  Polyák Imre  birkózás  kötött fogás, pehelysúly 
  Bodó Andrea, Köteles Erzsébet, Karcsics Irén, Keleti Ágnes, Tass Olga, Weckinger Edit,
Kövi Mária, Korondi Margit
torna  női összetett csapat 
Bronz  Balogh Ambrus  sportlövészet  sportpisztoly
  Berczelly Tibor  vívás  kard, egyéni 
  Földessy Ödön  atlétika  távolugrás 
  Gurics György  birkózás  szabad fogás, középsúly 
  Keleti Ágnes  torna  felemás korlát 
  Korondi Margit  torna  egyéni összetett, gerenda, talajtorna
  Németh Imre  atlétika  kalapácsvetés 
  Róka Antal  atlétika  50 km gyaloglás 
  Szondy István  öttusa  öttusa, egyéni 
  Temes Judit  úszás  100 m gyorsúszás 
  Zarándi László, Varasdi Géza, Csányi György, Goldoványi Béla atlétika  4x100 m váltófutás 
  Gurovits József, Varga Ferenc  kajak-kenu  kenu kettes,
10 000 m 
  Bodó Andrea, Karcsics Irén, Keleti Ágnes, Korondi Margit, Köteles Erzsébet, Kövi Mária, Tass Olga, Vásárhelyi Edit torna  kéziszer-csapat 
  Berczelly Tibor, Gerevich Aladár, Maszlay Lajos, Palócz Endre, Sákovics József, Tilli Endre vívás  tőr, csapat

 

TOP 10 NEMZET
  Ország
A E B
  1. Egyesült Államok
40
19
17
  2. Szovjetunió 22
30
19
  3.Magyarország
16
10
16
  4. Svédország
12
13
10
  5.
Olaszország
8
9
4
  6. Csehszlovákia
7
3
3
  7. Franciaország
6
6
6
  8. Finnország
6
3
13
  9.Ausztrália 6
2
3
10.Norvégia
3
2
0

 

2013.01.09 10:56:24

London 2012

Londonban paralimpikonjaink is kitettek magukért. Ön kinek adná az Év sportolója címet?

2013.01.05 09:18:33

London 2012

Erős női nyolcas küzd, benne a víz és a tatami csillagaival az Év sportolója címért.

2013.01.02 11:06:27

London 2012

Nyolc egyéniség, akinek a versenyéért, küzdelméért, játékáért egy ország szorított a játékok alatt.

2012.12.21 19:21:51

London 2012 KARÁDI ZOLTÁN

A nyáron Gyurta, Berki, Kozák, Fazekas, Szabó és Kökény is begyűjtötte a világ- és Európa-bajnoki cím mellé az olimpiai aranyat.