Az NB I-ben is meglephetik a Fradit vagy biztos az arany?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.07.17. 17:10
null
FTC vagy Videoton – ki ugrik magasabbra? (Fotó: NS-archív)
A labdarúgó NB I hétvégi rajtját felvezető négyrészes sorozatunk záró epizódjában az előző idény három dobogósával foglalkozunk. A nyáron több változáson áteső MTK-val, a kék-fehérekhez hasonlóan új vezetőedzővel készülő Videotonnal és a Zeljeznicar elleni El-vereség dacára is egyértelmű bajnokesélyesnek számító Ferencvárossal. 

 

MTK: ÚJ STADION, ÚJ EDZŐ – ÚJ CSAPAT?

NB I-es felvezetés, első rész (Békéscsaba, Vasas, Haladás): Most aztán megmutathatják a Vasas ígéretei és a csabai légiósok!
NB I-es felvezetés, második rész (Honvéd, PAFC, DVTK):
Mikor lehet bajnok a Puskás AFC? Akadémisták vizsgája Kispesten
NB I-es felvezetés, harmadik rész (MTK, FTC, Videoton): Rendkívül jó Újpest, bőség Debrecenben

Új időszámítás kezdődött az MTK Budapest életében. A fővárosi kék-fehéreknél 2004 óta dolgozó szakember, Garami József lemondott az első csapat irányításáról, és a jövőben szakmai igazgatóként az utánpótláscsapatoknál, illetve a női együtteseknél folyó munkát felügyeli.

A vezetőedzői posztot immár László Csaba tölti be, akivel hosszú távú, hatéves szerződést kötött a klub. A külföldi tapasztalattal is felvértezett szakember egyébként már az elmúlt szezonban is a klub alkalmazásában állt, mégpedig az MTK játékosmegfigyelő-hálózatának volt az igazgatója. A körülmények és a viszonyok nem ismeretlenek a többek között az egykori szövetségi kapitány, Lothar Matthäus mellett a válogatott másodedzőjeként is dolgozó szakembernek, a játékosokat jól ismeri, így kézenfekvő volt az ő választása.

Az új edző mindig új impulzusokat is hoz magával, nagy kérdés, hogy milyen lesz a sokpasszos játékáról híres, legutóbb az élvonalban harmadik helyen záró MTK akkor, ha László Csabának sikerül a saját arcára formálnia csapatát. A bemutatkozás mindenesetre nem sikerült jól, hiszen az Európa-liga selejtezőjének első fordulójában az MTK a hazai, gól nélküli döntetlen után idegenben elvérzett a szerbiai Vojvodinával szemben.

A nyári játékosmozgás egyelőre felemás érzéseket kelthet a fővárosi kék-fehér szimpatizánsoknál, ugyanis hiába érkeztek jól csengő nevek a csapathoz, több korábbi alapember is inkább távozott, vagy távozni szeretne.

A támadó szekcióba több értékes labdarúgót sikerült a klubhoz csábítaniuk a vezetőknek. Az új idényben az MTK-ban futballozik Szatmári Lóránd, akit a licencproblémák miatt búcsúzó Pécsi MFC-től sikerült megszerezni. Az ugyancsak kizárás sorsára jutó Győri ETO-tól is jutott értékes „lecsöpögő” játékos, a cseh Marek Strestík, és szintén a támadósorban érkezett a holland Heerenveentől kölcsönbe Varga Szabolcs, aki Szatmárihoz hasonlóan futballozott már az MTK-ban.

Amíg a támadósorba itthon korábban már bizonyító labdarúgókat sikerült igazolniuk a kék-fehéreknek, addig a védelem megerősítéséről ezt nem mondhatjuk el – a horvát belső védő, Mato Grgic ugyanis hazájából, a Slaven Belupótól jött (korábban sem játszott nálunk), de rajta sok múlhat, ugyanis egyértelműen alapembernek szánják.

Távozott a klub szerződéshosszabbítási ajánlatát elutasító, így a vezetőkkel konfliktusba keveredő két korábbi alapember, Kálnoki Kis Dávid és Kelemen Dávid is. Kihívásokat keres Csiki Norbert és Pölöskei Zsolt is. Mindkét labdarúgó szabadon igazolható, miután lejárt a szerződésük a nyáron, előbbi iránt az Újpest mutatott élénk érdeklődést, utóbbi játékost Portugáliából keresték. Sorsuk egyelőre nyitott, és még az sincs kizárva, hogy maradnak az MTK kötelékében.

SZAVAZÁS

Ön szerint hányadik helyen zárja a szezont az MTK?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A felkészülési mérkőzésekből a már fent említett korai El-selejtező miatt messzemenő következtetéseket nem lehet levonni, az MTK mindössze három mérkőzést játszott a Vojvodina elleni tétmeccsek előtt. Ezeken két győzelem és egy vereség a mérleg.

Az MTK első három bajnokija nem ígérkezik lehetetlen küldetésnek, utána viszont sorra jönnek rangadók. László Csaba csapata a Puskás Akadémia ellen kezdi meg a bajnokság küzdelmeit, utána a Budapest Honvéd és a Haladás következik. Ezután viszont Diósgyőr, Ferencváros, Videoton a sorrend, amely jelentős erőpróbának tűnik az új impulzusokat kapó csapatnak.

Ráadásul nem könnyíti az MTK helyzetét, hogy a Hidegkuti Nándor Stadion újjáépítése miatt (a régi létesítményt az elmúlt hetekben teljesen lebontották) nincs igazi otthona a csapatnak, előbb a kispesti Bozsik József Stadion jelölték meg hazai pályaként, majd a Vasas stadionját – utóbbi azonban a hét elején még nem felelt meg teljes mértékben a rendezési feltételeknek, az MTK vezetői csak remélni tudták, hogy a helyzet rendeződik.

AZ MTK BUDAPEST NYÁRI PROGRAMJA
Felkészülés kezdete: június 10.
Edzőtábor: Ausztria, június 16–22.
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Június 17., Tirol: MTK–Botosani (román) 1–0 (Thiam)
Június 20., Tirol: MTK–Neftci Baki (azeri) 3–0 (Torghelle, Kanta, Szatmári L.)
Június 22., Tirol:MTK–FK Kukësi (albán) 1–3 (Szatmári)
*Július 2., Szusza Ferenc Stadion, El-selejtező, 1. forduló:MTK–Vojvodina (szerb) 0–0
Július 4.: MTK II–Budaörs 1–2 (Hrepka 43. – 11-esből)
Július 8.: MTK II–BKV Előre – vihar miatt elmaradt
*Július 9., Újvidék, El-selejtező, 1. forduló: Vojvodina (szerb)–MTK 3–1 (Strestík)
Július 11., Csepel: Csepel–MTK II 1–0
NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ MTK BUDAPESTNÉL

Érkezők: Mato Grgic (horvát, NK Slaven Belupo – Horvátország), Marek Strestík (cseh, Győri ETO, szabadon igazolhatóként), Szatmári Lóránd (PMFC, szabadon igazolhatóként). Az MTK utánpótlásához érkezett: Gréczi Márton (Mercedes-KLA)
Kölcsönbe érkezők:Varga Szabolcs (Heerenveen – Hollandia)

Kölcsönből visszatérők: Batizi-Pócsi Balázs (Balmazújváros, ?),Horváth Péter (Soproni VSE), Myke Bouard Ramos (brazil, Kisvárda), Tóth Ferenc (Szigetszentmiklós), Vass Patrik (Vasas, ?)

Az utánpótlásból felkerültek:

Kiszemeltek:

Távozók: Halmai Ramon (DVTK), Hangya Szilveszter (Vasas, kölcsön után végleg), Horváth Zsolt (DVSC, szabadon igazolhatóként), Kálnoki Kis Dávid (Újpest, szabadon igazolhatóként), Kelemen Dávid (Hapoel Tel-Aviv – Izrael, szabadon igazolhatóként), Sergio Tamayo (spanyol, szabadon igazolható)

Kölcsönbe távozók: Asztalos Dávid (ajkai kölcsön után Paks), Cseke Benjámin (Újpest)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:

Távozhatnak: Csiki Norbert (szabadon igazolható, érdeklődnek iránta: Újpest), Horváth Péter (érdeklődnek iránta: Szolnoki MÁV), Pölöskei Zsolt (szabadon igazolható, érdeklődnek iránta: Arouca – Portugália), Vass Patrik (Vasas, kölcsön után végleg, szabadon igazolhatóként)


MIKOR, HA NEM MOST?! – PAPÍRFORMA A FRADI BAJNOKI CÍME?

A szurkolóktól a játékosokon át a klubvezetőkig mindenki bajnoki aranyat vár a 2015–2016-os szezonra a Ferencvárosnál (2004 óta várnak az újabb, 29. bajnoki aranyra az Üllői úton). Nem csak ők vélik így, az előző hetekben, hónapokban, amióta a zöld-fehérek rövid időn belül háromszor megverték a bajnok Videotont, általános véleménnyé vált, hogy a Fradi a következő idény bajnoki címének első számú várományosa. Így vélekednek az NSO olvasói is (ez derül ki a különböző szavazásainkból), és ezen valószínűleg az sem változtat, hogy az FTC csütörtökön meglepetésre kikapott hazai pályán az El-ben a Zeljeznicartól.

Bár egy évvel ezelőtt hasonló volt az elvárás – hiszen Thomas Doll együttese akkor is kiváló tavaszi szezont produkált –, most nagy különbség a tavalyihoz képest, hogy a csapat magja együtt maradt, kulcsember – egyelőre – nem ment el az Üllői útról. Akkor Jenner, Leonardo és Besic távozása után az új együttes ősszel még nem állt össze.

A Fradi ezen a nyáron jól igazolt, de ne szaladjunk ennyire előre! Már az előző szezon közben megkezdődött ez a folyamat, hiszen még az ősszel aláírt Roland Lamah, a télen érkezett Varga Roland, valamint kölcsönbe Cristian Ramírez. Utóbbi végleges megtartása már jelezte, ütőképes együttes formálódik az FTC-nél.

Érkezett most Leandro de Almeida, aki eredetileg középpályás, de az utóbbi években balhátvéd volt, ám egyelőre középhátvéd poszton kell helytállnia. Böde Dániel – a közben távozó – Benjamin Lauth után újabb riválist kapott, Stanislav Sestákot, a szlovák válogatott támadó azonban csak most épült fel a sérülésből.

SZAVAZÁS

Ön szerint hányadik helyen zárja a szezont az FTC?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Két, hazai szinten keresett labdarúgó is aláírt a Fradihoz, előbb Haraszti Zsolt, majd kacifántos út végén Radó András. Doll szeretné elkerülni, hogy a sérülések esetén gyengüljön a csapata, az nem kétséges, hogy bő a kerete az FTC-nek, az már inkább, hogyan tud ennyi támadó szellemű játékost alkalmazni a német, ha mindenki egészséges.

A zöld-fehérek csupán egy felkészülési mérkőzést játszottak, legyőzték a DVSC-t, emellett csak a Szuperkupára és az Európa-liga szereplésre maradt idejük a bajnokság rajtja előtt. Távozók is voltak szép számmal, de mint korábban említettük, ezúttal főképp kiegészítő játékosokról van szó.

Ugyanakkor a védelemben várhatóak még változások, Mateo Pavlovic ugyanis visszatért a Werder Bremenhez, Batik Bence hónapokra kidőlt, David Mateos helyzete pedig továbbra is kétséges, az eddig alapembernek számító spanyol távozna.

Mindezzel együtt itthon a Fradi kerete tűnik a legerősebbnek a Videotoné mellett, és mivel – ahogy fentebb említettük – a két csapat előző három találkozója megmutatta, hogy a zöld-fehérek előrébb járnak, így joggal számítanak favoritnak az NB I-ben. Más kérdés, hogy hazai pályán a Zeljeznicarral szemben is esélyesnek számítottak, aztán a meccsen kiderült, van még miben fejlődnie a Fradinak. Igaz, ami az El-ben kevés a sikerhez, az itthon bőven elég lehet…

A FERENCVÁROS NYÁRI PROGRAMJA
Felkészülés kezdete: június 14.
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Június 25., Debrecen: DVSC–Ferencváros 0–2 (Busai, Varga R.)
*Július 2., Emmen, El-selejtező, 1. forduló:Go Ahead Eagles (holland)–Ferencváros 1–1 (Gera)
*Július 5., Székesfehérvár, Szuperkupa: Videoton–Ferencváros 0–3 (Lamah, Varga R., Somália)
*Július 9., El-selejtező, 1. forduló: Ferencváros–Go Ahead Eagles (holland) 4–1 (Gera, Böde, Busai, Haraszti)
*Július 16., El-selejtező, 2. forduló: Ferencváros–Zeljeznicar (bosnyák) 0–1
*Július 23., 18.00, Szarajevó, El-selejtező, 2. forduló:Zeljeznicar (bosnyák)–Ferencváros
NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A FERENCVÁROSNÁL

Érkezők: Haraszti Zsolt (Paks), Leandro de Almeida (Omonia – Ciprus, szabadon igazolhatóként), Radó András (Haladás), Cristian Ramírez (ecuadori, Fortuna Düsseldorf – Németország, kölcsön után végleg), Stanislav Sesták (szlovák, VfL Bochum – Németország, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe érkezők:

Kölcsönből visszatérők:
Kunsági Roland (Mezőkövesd), Péter Antal (Soroksár) Simita Gergő (Soroksár)
Az utánpótlásból felkerültek:
Dragóner Filip, Lakatos István, Nyéki Márk, Varga Ádám (profi szerződést kaptak)

Kiszemeltek:

Távozók: Bosnjak Predrag (szerb-magyar, nyíregyházi kölcsön után Haladás), Philipp Bönig (német, szabadon igazolható), Buzsáky Ákos (szabadon igazolható, érdeklődik iránta: RAFC), Vladan Csukics (szerb, szabadon igazolható), Tomislav Havojic (horvát, szabadon igazolható), Hidvégi Sándor (dunaújvárosi kölcsön után szabadon igazolható), Stjepan Kukuruzovic (horvát, FC Vaduz – Liechtenstein*), Benjamin Lauth (német, szabadon igazolható), Nagy Dániel (Würzburger Kicker – Németország), Tarczy Pál (Kisvárda, szabadon igazolhatóként), Jack Tuijp (holland, helmondi kölcsön után FC Volendam – Hollandia), Ugrai Roland (Haladás)
Kölcsönbe távozók: Csilus Tamás (pápai kölcsön után Kisvárda), Korozmán Kevin (Soroksár)

Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Mateo Pavlovic (horvát, Werder Bremen – Németország)

Távozhatnak: Dibusz Dénes (érdeklődik iránta: Hertha – Németország), David Mateos (spanyol, érdeklődnek iránta: angol másodosztály, Egyesült Államok), Kunsági Roland (Mezőkövesd), Péter Antal (Soroksár) Simita Gergő (Soroksár)
* Az FC Vaduz liechtensteini csapat, de a svájci élvonalban szerepel.


VIDEOTON FC: BAJNOKI ARANY VAGY FEHÉRVÁRI EDZŐI KARRIER – A CASONI-DILEMMA…

SZAVAZÁS

Ön szerint hányadik helyen zárja a szezont a Videoton?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Ha Bernard Casoni, a Videoton nyáron kinevezett francia vezetőedzője hosszú távra tervez Székesfehérváron, akkor nem szabad elkövetnie azt a „hibát”, amelyet két elődje is „elkövetett” – azaz ebben a szezonban nem nyerhet bajnokságot csapatával… A fehérvári labdarúgás történetében eddig két szakember – Mezey György (2011) és Joan Carrillo (2015) – vezette bajnoki címre az élvonalban a Vidit, ám egyikük sem irányíthatta BL-selejtezőben csapatát, az aranyérem megszerzése után ugyanis távozniuk kellett a klubtól.

A nyáron Casoni ennek a – nem éppen szokványos – módszernek lett a haszonélvezője, hiszen ő váltotta az előző szezonban a Vidivel bajnokságot nyerő Carrillót. Mondhatnánk, hogy kész csapatot kapott a kezébe, de ez nem így van, mert a nyáron igencsak átalakult a piros-kékek kerete.

Néhány kulcsemberrel nem hosszabbítottak a fehérváriak: távozott a rutinos kapus, Juan Calatayud, a klubot több mint öt éven át szolgáló Sándor György, az NB I-es mezőny egyik legjobb balhátvédje, Stopira és – talán legnagyobb veszteségként – az előző szezon gólkirálya, az utóbbi évek legeredményesebb magyar támadója, Nikolics Nemanja. A fehérváriak ezen kívül kölcsönadták egyik cserekapusukat, Horváth Tamást, a már tavaly is kölcsönbe szereplő másik kapuvédőt, Tomás Tujvelt, és nincs már a keretben az utóbbi időszakban kevesebb játéklehetőséget kapó Álvaro Bracchi sem.

SZAVAZÁS

Tippeljen, hogy ki lesz a bajnok!

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Elég tekintélyes névsor, és bár jó futballisták kerültek a Videotonhoz – a PAFC-tól (kölcsönbe) Braniszlav Danilovics kapus, az ETO-tól (ingyen) Koltai Tamás, Lang Ádám és Pátkai Máté, míg a Juventustól a 19 esztendős guineai támadó, Alhassane Soumah –, első látásra úgy tűnik, hogy a tavalyihoz képest valamelyest gyengült a csapat.

Ráadásul a technikai stáb sem volt minden esetben a helyzet magaslatán, így fordulhatott elő, hogy a héten, a The New Saints elleni idegenbeli BL-selejtezőre három játékos (Danilovics, Pajovics és Ivanovszki) „adminisztrációs probléma miatt” nem utazhatott el. A Videoton ennek ellenére győztesen távozott a walesi bajnok otthonából, azaz a második tétmeccsét már megnyerte. Az elsőt nem, hiszen Szuperkupa-mérkőzésen 3–0-ra kikapott a hosszú időn keresztül emberhátrányban futballozó Ferencvárostól.

A Szuperkupa-fiaskó után akadtak olyanok, akik „temetni” kezdték a Videotont, s azt mondták, hogy ebben a szezonban nincs esélye az aranyéremre, mások viszont úgy vélik, hogy hamarosan összeáll a csapat, és végig versenyben lesz a bajnoki címért folytatott harcban.

Mindenesetre néhány hát múlva már okosabbak leszünk…

A VIDEOTON NYÁRI PROGRAMJA
Felkészülés kezdete: június 15.
Edzőtábor: Ausztria, június 21–30.
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Június 24., Dietersdorf: Wolfsberger AC (osztrák)–Videoton 2–1 (Feczesin)
Június 27., Radenci (Szlovénia): Videoton–Astra Giurgiu (román) 3–0 (Feczesin, Oliveira, Kovács I.)
Június 30., Radenci (Szlovénia):Videoton–Zorja Luhanszk (ukrán) 2–1 (Ivanovszki, Kovács I.)
*Július 5., Szuperkupa: Videoton–Ferencváros 0–3
Július 8.: Videoton–Dunaújváros PASE – vihar miatt elmaradt
*Július 14., Oswestry, BL-selejtező, 2. forduló: The New Saints (walesi)–Videoton 0–1 (Gyurcsó)
*Július 22., 20.30, BL-selejtező, 2. forduló: Videoton–The New Saints (walesi)
A tétmérkőzéseket *-gal jelöltük.
NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A VIDEOTONNÁL

Érkezők: Koltai Tamás (Győri ETO, szabadon igazolhatóként), Lang Ádám (Győri ETO, szabadon igazolhatóként), Pátkai Máté (Győri ETO, szabadon igazolhatóként), Alhassane Soumah (guineai, Juventus – Olaszország)
Kölcsönbe érkezők: Braniszlav Danilovics (szerb, PAFC)

Kölcsönből visszatérők:Hudák Martin (PAFC, ?),Kleinheisler László (PAFC), Papp Máté (Dunaújváros, ?), Szekeres Adrián (Dunaújváros), Tar Zsolt (PAFC, ?)
Az utánpótlásból felkerültek:
Gábor Péter

Kiszemeltek:

Távozók: Juan Calatayud (spanyol, Atlético de Kolkata – India),Nikolics Nemanja (Legia Warszawa – Lengyelország, szabadon igazolhatóként), Szofian Sakla (marokkói, szabadon igazolható), Sándor György (Perth Glory – Ausztrália, szabadon igazolhatóként), Stopira (zöld-foki-szigeteki, szabadon igazolható; érdeklődnek iránta: Hajduk Split – Horvátország), Tóth Balázs (PAFC-kölcsön után visszavonult)

Kölcsönbe távozók: Horváth Tamás (PAFC), Tomás Tujvel (szlovák, kecskeméti kölcsön után DAC – Dunaszerdahely, Szlovákia), Zsótér Donát (felcsúti kölcsön után ismét PAFC)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Barcsay Márk (PAFC, ?)

Távozhatnak: Álvaro Brachi (spanyol), Szekeres Adrián

LABDARÚGÓ NB I, 1. FORDULÓ
Időpont Mérkőzés (Tv) Játékvezető
Július 18., szombat
18.00 Újpest FC–Paksi FC (Tv: M4)
Szabó Zsolt
18.00 DVTK–Vasas Solymosi Péter
18.00 MTK–Puskás Akadémia Andó-Szabó Sándor
20.30 Bp. Honvéd–Videoton FC (Tv: M4)
Vad II István
Július 19., vasárnap
18.00 Békéscsaba–DVSC-Teva Pintér Csaba
18.00 Haladás–Ferencváros (Tv: M4)
Kassai Viktor
A bajnokság állását itt tekintheti meg!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik