Hideg zuhany! Vereséget szenvedett a Ferencváros

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.07.16. 20:20
null
Böde fejese kevéssel kerülte el a bosnyák kaput (Fotók: Hegedüs Gábor)
A labdarúgó Európa-liga második selejtezőkörének első mérkőzésén a Ferencváros hiába játszott fölényben, és dolgozott ki jóval több ziccert, a bosnyák Zeljeznicar 1–0-ra nyert az Üllői úton. A visszavágót jövő csütörtökön rendezik meg.

SZAVAZÁS

A Fradi egygólos hátrányban várja a Zeljeznicar elleni idegenbeli El-visszavágót. Van esélyük a zöldeknek?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Ez azért már hasonlított arra, amit futballhangulatnak szokás nevezni. A hollandok elleni múlt heti üres lelátók után (mint ismert, a meccset zárt kapuk mögött rendezték) ezúttal már nagyjából fél ház előtt lépett pályára a Ferencváros a Zelejeznicar elleni El-selejtezőn. A mintegy 150 fős, félmeztelenre vetkőzött vendégtábor az első perctől kezdve énekelt, míg hazai oldalon nagyobb hatás szünetekkel, de időnként kimondottan jól szólt a „Hajrá, Fradi!".

A játékról az első tíz perc során nem sokat tudtunk feljegyezni, relatíve eseménytelenül, helyzet nélkül telt az idő, a Fradi a bosnyákokat nem tudta olyan nyomás alá helyezni a mérkőzés elejétől fogva, mint legutóbb a hollandokat. Az első lehetőség ezzel együtt a tiszta zöldben játszó hazaiak előtt adódott, Varga Roland jobb oldali szabadrúgásból ívelt a kapu elé, a középen érkező Gera Zoltán azonban fölé fejelt.

Nagyjából tízpercenként történt „valami". A 21. percben például Roland Lamah került a bal szélen a bosnyák védelem mögé, éles szögből leadott lövését a gólvonal előtt kivágták a vendégek. Még ugyanabban a percben ismét a belga villogott, beadását Böde Dániel hat méterről előrevetődve a kapu fölé fejelte.

MÁR ELMENT A SPLITBŐL JÖTT KÖZÉPPÁLYÁS

A Nemzeti Sport Online jelezte először, hogy a szakmai stáb a napokban középpályást tesztelt, aki a RNK Splitben játszott legutóbb. Szurkolói forrásokban találgatások szintjén már megjelent a 23 éves bosnyák-horvát Mario Kvesic neve, és úgy tudjuk, valóban őt nézte meg Thomas Doll, de annyira nem volt meggyőző a teljesítménye, hogy marasztalják is. (Értesüléseink szerint nem volt jó pont az sem, hogy ugyanaz a menedzser ajánlotta be, aki egy éve Tomislav Havojicot is, akiről a szerződtetése után gyorsan kiderült, hogy nem üti meg a Fradi szintjét.)

Harminc perc elteltével érdekes volt látni, hogy a Ferencváros hosszú idő után először nem tudott olyan nagy labdabirtoklási fölényt kiharcolni hazai pályán, mint azt tavasszal megszokhatták a szurkolók.

Mindettől függetlenül 45 perc után akár 3–0-ra is vezethettek volna a házigazdák. A már említett Böde-helyzet mellett Leandrónak is volt egy ziccere. A hátul olykor bizonytalannak tűnő nyári szerzemény (kilenc év után tért vissza az FTC-hez) egy szabadrúgás után lecsorgó labdát két lépésről nem tudott a kapura irányítani, majd a zöldek legjobbja, Lamah találta el a bal szélről a hosszú oldali kapufát. Tegyük hozzá, ekkorra már megvolt a korábban hiányolt Fradi-fölény. Még úgy is, hogy az első félidő utolsó perceiben emberhátrányban játszott a Ferencváros, mert az egyik durvább bosnyák belépő után ápolásra szoruló Cristian Ramírez már nem jött vissza (és nem is cserélt Thomas Doll vezetőedző).

A gól azonban továbbra is hiányzott, 0–0-s döntetlennel vonultak szünetre a csapatok.

A Zeljeznicar ultracsoportja, a Maniacs (Mániákusok) végigénekelte a meccset
A Zeljeznicar ultracsoportja, a Maniacs (Mániákusok) végigénekelte a meccset

A szünetben Doll kettőt cserélt, és alaposan átszervezte csapatát. A megsérülő Ramírez helyett beállt az új szerzemény, a szlovák válogatott támadó, Stanislav Sesták, aki a középpálya bal szélén játszott, ahonnét Lamah behúzódott középre, a halványan teljesítő Busai Attila helyére. Busait Hajnal Tamás váltotta a szünetben. A rutinos középpályás Gera Zoltán mellé került szűrőbe, Somáliából pedig balhátvéd lett.

Az átszervezéssel azt elérték a zöld-fehérek, hogy állandósították fölényüket, de a gól továbbra is hiányzott a játékukból. Sőt már olyan nagy helyzeteik sem voltak, mint az első félidőben (ha csak Gera erőtlen fejesét nem tekintjük annak Hajnal szöglete után). A 68. percben ráadásul megsérült Lamah is, akit Gyömbér Gábor váltott, aki szűrőként szállt be, Hajnal pedig egy sorral előrébb került. Ezzel az is eldőlt, hogy a Haladástól a hét elején szerződtetett, az El-be utólag benevezett Radó András még nem mutatkozik be.

A 75. percben aztán megérkezett a régóta várt újabb Fradi-lehetőség, de Gyömbér Gábor remek jobb oldali beadását a hosszú érkező Varga Roland fölé fejelte – ez már legalább a harmadik olyan helyzet volt, amikor fejjel, közelről nem találták el a kaput a hazaiak.

A 90. percben aztán jött a hideg zuhany: az addig kaput is alig találó bosnyákok gólt szereztek. Michal Nalepát lefejelték egy felívelt szabadrúgásnál, majd Somáliáról éppen Dzenis Beganovic elé pördült a labda, és a csereember külsővel teketóriázás nélkül kilőtte a jobb alsót. 0–1

A Zeljeznicar 1–0-ra nyert, így nagyon meleg lesz a jövő heti visszavágó... A Fradi tétmeccsen először kapott ki új stadionjában.

FTC–Zeljeznicar 0–1


EURÓPA-LIGA
SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ, ELSŐ MÉRKŐZÉS

FERENCVÁROS–Zeljeznicar 0–1 (Beganovic 90.)

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

A másik magyar érdekeltségű El-mérkőzésen
Skonto Riga (lett)–DEBRECENI VSC 2
–2

Nagy volt az öröm a bosnyákoknál
Nagy volt az öröm a bosnyákoknál

EURÓPA-LIGA, 2015–2016

SELEJTEZŐ
Június 22.: az 1. és a 2. forduló sorsolása (Nyon); keretek leadása az 1. fordulóra
Június 30–július 2.: 1. forduló, első mérkőzések – itt kapcsolódik be a DVSC, a Ferencváros és az MTK
Július 7–9.: 1. forduló, visszavágók
Július 10.: keretek leadása a 2. fordulóra
Július 16.: 2. forduló, első mérkőzések
Július 17.: a 3. forduló sorsolása (Nyon)
Július 23.: 2. forduló, visszavágók
Július 24.: keretek leadása a 3. fordulóra
Július 30.: 3. forduló, első mérkőzések
Augusztus 6.: 3. forduló, visszavágók
Augusztus 7.: a playoffkör sorsolása (Nyon)
Augusztus 10.: keretek leadása a playoffkörre
Augusztus 20.: playoffkör, első mérkőzések
Augusztus 27.: playoffkör, visszavágók

ADATBANK ÉS KULCSDÁTUMOK ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik