Most aztán megmutathatják a Vasas ígéretei és a csabai légiósok!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.07.14. 18:10
null
Nehéz szezon elé néznek a békéscsabai lila-fehérek – többek között Kispesten is vereséget szenvedtek a nyáron <br />(Fotó: <a href="https://www.facebook.com/honvedfc/photos/ms.c.eJw9zMkNADEIA8COVpyx6b~_xlULgOfJRqqAgMwNu~_tUzSTkZazP1Ip~_pN4~_13b1On959Gfce20fvbczOc1z3T~;ADKQ0ghQ~-~-.bps.a.911780742213989.1073741990.121024871289584/911780825547314/?type=1&amp;theater">facebook.com/honvedfc</a>)
A labdarúgó NB I hétvégi rajtját szokásunkhoz híven többrészes sorozatban vezetjük fel, amelyben végigvesszük a csapatoknál történt nyári változásokat, és megvizsgáljuk a felkészülési mérkőzések eredményét. Az első részben a két újonc mellett az előző szezon 14. helyezettjével, a Haladással foglalkozunk, majd a legutóbbi helyezések alapján haladunk előre a tabellán.

 

ÉPÜL A CSAPAT, TELEPÍTIK A SZÉKEKET – A BÉKÉSCSABA VISSZATÉR!

Az immár 12 csapatos NB I-ben az élvonalba tíz év után visszatérő Békéscsaba Előre azon kevés együttesek közé tartozik, amelyeknél a nyári szünetben egymásnak adták a kilincset a külföldi játékosok, akik közül öten kaptak szerződést. (Ha a csapat egyetlen forinttól sem akar elesni az úgynevezett „szerencsejáték pénzekből”, akkor a légiósok közül egyszerre maximum hárman lehetnek a pályán).

A jelek szerint azzal a klub vezetői is tisztában voltak, hogy az első osztályú tagságot a remek tavaszi hajrának köszönhetően kivívó csapatot jelentősen meg kell erősíteni. Kérdés azonban, hogy a Szabadkáról érkezett montenegrói belső védő, Szlavko Damjanovics, az ugyancsak védő, a Puskás Akadémiánál mellőzött Fábio, a Honvédban legutóbb 11 bajnokin két gólt szerző szerb csatár, Bratiszlav Punosevac, az évekkel ezelőtt a Vasasban feltűnő szlovák kapus, Lubos Ilizi, vagy éppen az ugyancsak több évvel ezelőtt a Sopronban játszó, magáról nem sok emléket hagyó bolgár középpályás, Georgi Korudzsiev mennyire jelent erősítést. Utóbbiról árulkodik, hogy Zoran Szpisljak vezetőedző a szóbeli egyezség után, a Honvéd elleni gyengébb teljesítménye láttán majdnem visszavonta tőle a klub ajánlatát – aztán mégiscsak aláírt.

A legjobb fogásnak a 28 éves, 22-szeres válogatott Laczkó Zsolt tűnik. A Kecskemétről szerződtetett, középpályásként és balhátvédként is bevethető futballista azonban erőnléti lemaradással érkezett, ezért egy ideig külön edzett a társaitól – a DVSC elleni vasárnapi hazai idénynyitón kiderül, mennyire érte utol magát. Az új szerzemények sora egyébként még bővülhet, ugyanis erre a hétre is vár próbálkozókat a szakmai stáb.

Ahogy az is kiderül, hogy a négy felkészülési meccsükből hármat elveszítő és csak egyet megnyerő lila-fehérek – ebbe a sorba csak az első csapat mérkőzéseit számoltuk, a gyakran az első keretből kölcsönzött futballistákkal kiálló NB III-as együttesét nem – milyen formában vannak valójában.

Még június végén, az első felkészülési találkozón – amikor talán még tartott a tavaszi lendület – megverték az azóta már távozott Prasler Thomas góljával az Újpestet, utána viszont következett három fiaskó, a Honvéd vendégeként még helyzetig sem nagyon jutott el az Előre, igaz, a második félidőben már kettős emberhátrányban játszott.

Az azonban mindenképp örömteli lehet a szurkolók számára, hogy az elvégzett felújítások után a békéscsabai stadiont a labdarúgó-szövetség alkalmasnak találta NB I-es meccsek rendezésére, igaz, az ülőhelyek bővítése most is folyamatban van, a hétvégi összecsapásig szeretnének négyezer fölé jutni – a Debrecen elleni bajnokin ugyanis a telt ház már most biztosnak tűnik az eddigi érdeklődések alapján.

SZAVAZÁS

Ön szerint hanyadik helyen végez a Békéscsaba a 2015–2016-os szezonban?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 

A BÉKÉSCSABA NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Felkészülés kezdete: június 17.
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Június 27., Szusza Ferenc Stadion: Újpest–Békéscsaba 1–2 (Borbély, Prasler)
Július 1., Bozsik József Stadion: Bp. Honvéd–Békéscsaba 1–0
Július 4., Temesvár: Poli Timisoara (romániai)–Békéscsaba 2–0
Július 11., Szabadka: Szpartak Szubotica (szerbiai)–Békéscsaba 2–1 (Birtalan)
NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A BÉKÉSCSABÁNÁL

Érkezők: Bényei Balázs (DVSC, kölcsön után végleg), Szlavko Damjanovics (montenegrói, Szpartak Szubotica – Szerbia), Fábio Nascimento de Oliveira (brazil, PAFC), Lubos Ilizi (szlovák, 1. SC Znojmo – Csehország), Georgi Korudzsiev (bolgár, FK Haszkovo – Bulgária, szabadon igazolhatóként), Laczkó Zsolt (KTE, szabadon igazolhatóként), Oláh László (Vasas, szabadon igazolhatóként), Bratiszlav Punosevac (szerb, Bp. Honvéd, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe érkezők:

Kölcsönből visszatérők:

Az utánpótlásból felkerültek:

Kiszemeltek: Clemente (spanyol, szabadon igazolható, próbajátékon), Szalai Dániel (KTE, szabadon igazolható)
Távozók: Balázs Richárd (szabadon igazolható), Balogh Miklós (Szeged), Balogh Milán (szabadon igazolható), Király Patrik (szabadon igazolható), Póser Dániel (Vasas, szabadon igazolhatóként), Prasler Thomas (szabadon igazolható), Tölgyesi Viktor (szabadon igazolható)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Kertész Tamás (DVSC, ?), Vólent Roland (Honvéd – kölcsönből vissza)

Novák Csanádra fontos szerep hárulhat a Vasasnál (Fotó: vasasfc.hu)
Novák Csanádra fontos szerep hárulhat a Vasasnál (Fotó: vasasfc.hu)

BIZONYÍTHATNAK A NAGY ÍGÉRETEK A VASASNÁL

A Vasas labdarúgócsapatánál Vancsa Miklós ügyvezető már a nyári felkészülés elején hangsúlyozta, hogy elsősorban magyar fiatalok szerződtetésében gondolkodnak, és csak mutatóba érkezhet egy-két légiós, de csak olyan, aki minőségi futballista, és azonnal erősítést jelent.

Az átigazolási időszak a fentiek szellemében telt el Angyalföldön, ugyanis az MTK-tól megvett védő, Hangya Szilveszter, a KTE-től igazolt középcsatár, a felkészülési meccseken három találattal a legeredményesebbnek bizonyuló Novák Csanád, a szintén Kecskemétről szerződtetett középpályás, Szivacski Donát, a Szigetszentmiklóstól megszerzett jobbhátvéd, Osváth Attila és a Dunaújvárosból jött kapus, Nagy Gergely egyaránt ígéretes fiatalnak számít. Csakúgy, mint a már régebb óta a klub kötelékébe tartozó, két U-válogatott középpályás, a szakma által sokat dicsért Berecz Zsombor és Vida Máté. A felsoroltakon, kiváltképp mondjuk a Berecz, Novák, Nagy, Vida négyesen sok múlhat az őszi szezonban, míg a 17 esztendős támadó, a nyári meccseken két gólt jegyző Murka Benedek az idény egyik meglepetésembere lehet.

Sok múlhat persze a korábbi Vasas-játékos (futballozott Pécsen és Egerben is), Csedomir Pavicsevics kapcsolatain keresztül érkező szerb légiósokon, a védő Tomiszlav Pajovicson és a védekező középpályás Milos Adamovicson is. A szurkolókat az eddigi felkészülési meccseken annyira még nem győzte meg a két futballista teljesítménye, de Vancsa Miklós fenti szavai alapján biztosan erősítést jelentenek.

A Vasas egyik ereje egyébként éppen az lehet, hogy jó elegyet alkotnak a tehetségesnek mondott fiatalok és az olyan rutinos rókák, mint az NB II-ben az előző idényben 19 találattal gólkirályi címig jutó Remili Mohamed (ujjtöréssel bajlódik, de rögzítőkötésben játszhat szombaton), a 38 évével rangidős Kenesei Krisztián, vagy éppen a hozzá hasonlóan korábbi válogatott Bori Gábor és Czvitkovics Péter.

A felkészülési meccseken kétarcú volt a Vasas, mert a Király-kupa megnyerése, az NK Osijek és a Sloboda Tuzla magabiztos legyőzése önbizalmat adhat Szanyó Károly csapatának, viszont az említetteknél jóval erősebb szerb Partizan Beograd elleni 4–1-es és az orosz Amkar Perm elleni 5–0-s fiaskó a gyenge pontokra is rávilágított. Ettől függetlenül a nyári erősítések után az NB II bajnokaként feljutó Vasasnál optimistán várhatják a DVTK elleni szombati, idegenbeli szezonrajtot.

SZAVAZÁS

Ön szerint hanyadik helyen végez a Vasas a 2015–2016-os szezonban?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 

A VASAS NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Felkészülés kezdete: június 15.
Edzőtábor: Ausztria (Söchau),július 4–12.
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Június 20., Telki: Vasas–Apollon Limassol (ciprusi) 0–2
Június 27.: Vasas–NK Osijek (Eszék; horvát) 2–0 (Remili, Czvitkovics)

Július 4., Szombathely, Király-kupa (2x30 perces meccsek)
Vasas–NK Osijek (Eszék; horvát) 1–1 (Murka)
Haladás–Vasas 0–1 (Novák)

Július 6., Dietersdorf: Vasas–Amkar Perm (orosz) 0–5
Július 8., Barkóc (Bakovci): Vasas–Partizan Beograd (szerb) 1–4 (Novák)
Július 10., Dietersdorf: Vasas–Sloboda Tuzla (bosnyák) 4–1 (Adamovics, Murka, Kenesei, Novák)
NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A VASASNÁL

Érkezők: Milos Adamovics (szerb, Mladoszt Lucsani – Szerbia), Bori Gábor (DVTK, kölcsön után végleg), Hangya Szilveszter (MTK, kölcsön után végleg), Könyves Norbert (Paks – átigazolásának időpontja még kérdéses, vagy 2015 nyara, vagy 2016. január 1.), Nagy Gergely (Dunaújváros), Novák Csanád (KTE, szabadon igazolható), Osváth Attila (Szigetszentmiklós), Tomiszlav Pajovics (szerb, Hapoel Beer Seva – Izrael), Póser Dániel (Békéscsaba, szabadon igazolhatóként), Szivacski Donát (Kecskeméti TE)

Kölcsönbe érkezők:

Kölcsönből visszatérők: Nagy Tamás (Siófok), Nagyházi Dávid (Dorog, ?), Orbán Soma (Baja, ?), Pál Dávid (Ajka, ?), Szedlár Zoltán (Dorog, ?)

Az utánpótlásból felkerültek:

Kiszemeltek: Vass Patrik (MTK, kölcsön után végleg szabadon igazolhatóként)
Távozók: Menyhárt Attila (Budaörs), Nagy Dániel (szabadon igazolható), Nagy Tamás (szabadon igazolható), Németh Gábor (visszavonult), Oláh László (Békéscsaba, szabadon igazolhatóként), Polényi Gábor (Mezőkövesd), Takács Krisztofer (szabadon igazolható)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak:

 

RADÓ TÁVOZIK, A NEHÉZSÉGEK MARADNAK – HALADÁS

Nehéz időszak mögött és várhatóan nehéz szakasz előtt áll a Szombathelyi Haladás. Nemcsak azért, mert tizenkettőre szűkítették az élvonalbeli együttesek létszámát, így a nem az élmezőnybe tartozó csapatok számára mindegyik párharc még kiélezettebbé válik, hanem azért is, mert a klub átigazolásai, a csapat lejátszott felkészülési mérkőzései és a meglehetősen nehéz sorsolás is erre engednek következtetni.

A szombathelyiek az anyagi lehetőségeikhez mérten próbálták a nyár folyamán mindegyik poszton megerősíteni a játékoskeretüket.

A kapusokhoz érkezett a 39 éves, 95-szörös válogatott Király Gábor, akinek hatalmas rutinja sokat segíthet a Haladásnak, de kisebb huzavona után az évekig alapembernek számító, kétszeres válogatott Rózsa Dániel is maradt, így a kapuban az NB I egyik legerősebb párosa áll rendelkezésre Szombathelyen, hiszen nem találni olyan magyar élvonalbeli csapatot, amely két válogatott kapuvédővel büszkélkedhet.

Visszatért a védelembe a Ferencvárostól Bosnjak Predrag, akit már jól ismer a szombathelyi közönség, így beilleszkedésével aligha lesz probléma. A stabilitás terén a legtöbbet talán a belga élvonal két kiesőjétől, a Cercle Brugestől és a Lierse-től érkező testvérpárostól várják a vezetők, Stef és Thomas Wils ugyanis védő, illetve védekező középpályás.

Gólokat és gólpasszokat remélnek a legutóbb a DVTK-ban futballozó korábbi utánpótlás válogatott támadótól, Gosztonyi Andrástól, erre szüksége is lesz a Haladásnak, hiszen távozott Radó András. Sokáig úgy tűnt, hogy az Újpest játékosa lesz, a fővárosi lilák készek lettek volna kifizetni a szombathelyiek által kért átigazolási összeget a támadóért. Ám jött a fordulat, és a Ferencváros közbe szólt. Az FTC a Radó-üzletbe a pénz mellett bevonta a Haladás korábbi csatárát, Ugrai Rolandot is, így Thomas Doll csapatához került a több klub által körbeudvarolt szombathelyi kedvenc, míg Ugrai visszatért a vasiakhoz.

Radó és Tommaso Rocchi távozása után (bár hivatalosan a Haladás még nem zárta ki az olasz támadó visszatérését) az előző szezonban a Lombard Pápában 26 bajnokin háromszor eredményes, 202 centi magas Szasa Popin és a több klubbal hírbe hozott, de végül maradó Leandro Martínez felel elsősorban a támadások befejezéséért.

Ám nemcsak Radó távozása jelenthet érzékeny veszteséget a Halinak. Kérdéses a jövője a tavasszal már kölcsönben Szombathelyen futballozó olasz védőnek, Raffaele Alcibiadénak is. Habár a Haladás élt az opciós jogával és megvásárolta játékjogát, a labdarúgó jövője továbbra is kérdéses. Folyamatosan röppentek fel hírek a klubváltásáról, ráadásul egyetlen felkészülési mérkőzésen sem lépett pályára szombathelyi színekben, így ha mégis maradna, aligha számítanak rá az első fordulókban. Márpedig a bajnokság első hat fordulójában az előző idény első hat helyezettje vár a csapatra. Sorrendben a Ferencvárossal, a Videotonnal, az MTK-val, a DVSC-vel, a Pakssal és az Újpesttel találkozik a Haladás.

A nehéz sorsolás azért is vészjósló, mert a felkészülési mérkőzések tanúsága szerint egyelőre nem állt össze a csapat. A szombathelyiek csak az osztrák harmadosztályú Oberwart ellen nyertek (ötször kikaptak, egyszer ikszeltek), hét meccsen összesen 16 gólt kaptak (ebből hetet az orosz Tyerek Groznijtól), vereséget szenvedtek mások mellett két NB II-es csapattól, a Mezőkövesdtől és a ZTE-től. Persze, ahogy a versenylónak a derbin, úgy a labdarúgócsapatnak a bajnokságban kell jól teljesítenie – a Haladásnak az első fordulóban vasárnap otthon a Fradi ellen…

SZAVAZÁS

Ön szerint hanyadik helyen végez a Haladás a 2015–2016-os szezonban?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 

A HALADÁS NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Felkészülés kezdete: június 17.
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Június 26., Birkfeld: Mattersburg (osztrák)–Haladás 3–1 (Halmosi)
Június 28., Tarcsafürdő/Bad Tatzmannsdorf: Haladás–Tyerek Groznij (orosz) 0–7
Július 4., Szombathely, Király-kupa (2x30 perces meccsek)
Haladás–DVTK 0–0 – 11-esekkel 5–4
Haladás–Vasas 0–1
Július 7.: Haladás–ZTE 1–3 (Popin)
Július 10.: Oberwart (Felsőőr; osztrák III.)–Haladás 0–3 (Devecseri, Popin, Medgyes)
Július 11.:Haladás–Mezőkövesd 1–2 (Bosnjak)
NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A HALADÁSNÁL

Érkezők: Raffaele Alcibiade (olasz, Bp. Honvéd, kölcsön után végleg), Ante Batarelo (horvát, Balmazújváros, szabadon igazolható), Bosnjak Predrag (szerb-magyar, FTC, legutóbb kölcsönben Nyíregyháza), Gosztonyi András (DVTK, szabadon igazolhatóként), Király Gábor (Fulham – Anglia, szabadon igazolhatóként), Szasa Popin (szerb, Lombard Pápa, szabadon igazolhatóként), Ugrai Roland (FTC), Stef Wils (belga, Cercle Bruges – Belgium), Thomas Wils (belga, Lierse – Belgium)
Kölcsönbe érkezők:

Kölcsönből visszatérők: Farkas Márk (Kisvárda, ?), Hanzl Máté (Siófok, ?), Andrij Jefremov (ukrán, OFC Gabcíkovo, Bős – Szlovákia), Kulcsár Kornél (Mezőkövesd), Medgyes Zoltán (Mezőkövesd), Nagy Olivér (Ceahlaul Piatra Neamt – Románia), Varga Gábor (Ajka, ?)

Az utánpótlásból felkerültek:

Kiszemeltek: Pavel Fort (cseh, 1. FK Príbram – Csehország, szabadon igazolható)

Távozók: Arnaud Bühler (svájci, Lausanne – Svájc), Andrij Jefremov (ukrán, szabadon igazolható), Kulcsár Kornél (szabadon igazolható), Nagy Olivér (szabadon igazolható), Radó András (FTC)

Kölcsönbe távozók: Hegedűs János (Budaörs), Zsirai Martin (ajkai kölcsön után ismét Ajka)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Laurentiu Branescu (román, Juventus – a Juventus és a Virtus Lanciano közös tulajdona – Olaszország, onnan Omonia Nicosia – Ciprus, kölcsönbe)

Távozhatnak: Raffaele Alcibiade (olasz), Andrea Mancini (olasz, szabadon igazolható, érdeklődnek iránta: DC United – Egyesült Államok, Maceratese – Olaszország, Nova Gorica – Szlovénia), Tommaso Rocchi (olasz, szabadon igazolható, érdeklődnek iránta: Nova Gorica – Szlovénia)
LABDARÚGÓ NB I, 1. FORDULÓ
Időpont Mérkőzés (Tv)
Július 18., szombat
18.00 Újpest FC–Paksi FC
18.00 DVTK–Vasas
18.00 MTK–Puskás Akadémia
20.30 Bp. Honvéd–Videoton FC
Július 19., vasárnap
18.00 Békéscsaba–DVSC-Teva
18.00 Haladás–Ferencváros

 

SZAVAZÁS

Tippeljen, hogy ki lesz a bajnok!

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik