A Fradi befektetőért, a Vidi a bajnoki tablóért indul harcba

Vágólapra másolva!
2011.02.24. 15:28
null
Elek (Videoton) és Csizmadia (FTC) csatája: megőrzi-e vezető helyét a Vidi, zavarja-e a pályán kívüli helyzet a Ferencvárost? (Fotó: Németh Ferenc)
Címkék
Pénteken a BFC Siófok–Győri ETO és a Ferencváros–Kecskeméti TE találkozókkal kezdetét veszi a labdarúgó NB I tavaszi folytatása. Ahogy azt olvasóink a szezonkezdetek előtt már megszokhatták, a Nemzeti Sport Online ezúttal is négyrészes sorozatban vezeti fel a bajnoki rajtot. A mai, utolsó részben a felsőház csapataival foglalkozunk. A befektetőt kereső Ferencvárossal, a télen sorozatos betegségekkel bajlódó Kaposvárral, az ismét lett csatárral erősítő Zalaegerszeggel és az első bajnoki tablóért harcoló Videotonnal.

 

FERENCVÁROS: A CSAPAT JÓL TELJESÍTETT, A VEZETŐSÉG KEVÉSBÉ

NB I-ES ADATBANK – KATTINTSON A     KÉPRE!
NB I-ES ADATBANK – KATTINTSON A KÉPRE!

A Ferencvárosnál a holtszezon eseményeit alapvetően két részre kell bontanunk: a pályán történtekre és a háttérben, a zöld(-fehér) asztal mellett meghozott döntésekre.

Ami a pályát illeti: Prukner László szakmai igazgatónak és játékosainak nincs oka a szégyenkezésre. Az Erdélyben és Horvátországban is edzőtáborozó csapat tíz felkészülési mérkőzésen lépett pályára, amelyből hetet megnyert két döntetlen és egy vereség mellett.

A játékoskeretben minőségi változás nem történt, de a téli eredmények azt mutatják, hogy még inkább összeérett a csapat, és az is jó hír lehet Prukner László számára, hogy a tíz meccsen szerzett 14 gólon kilenc játékosa osztozott, vagyis Csizmadia Csabától Andre Schembriig bárkiben benne lehet a gól.

A csapattal ellentétben a vezetőség már nem lehet büszke a téli eredményeire. A tucatnyi, sokszor követhetetlenné váló sajtóközleményből, sajtótájékoztatóból (ma is volt egy) egy dolog vált világossá: Kevin McCabe-nek nem sikerült új befektetőt találnia, ugyanakkor tovább nem hajlandó finanszírozni a labdarúgócsapat működtetését, így ismét vészhelyzet állt elő az Üllői úton, a válságmenedzselést pedig a zrt. korábbi vezérigazgatója, Berki Krisztián irányítja.

A Ferencváros pénteken a Kecskemét ellen, hazai pályán kezdi meg a tavaszi bajnoki szereplést.

A TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A FERENCVÁROSNÁL

Érkezett: Igor Pisanjuk (ukrán-kanadai, Szolnoki MÁV – kölcsönből vissza), Varga Bence (Stuttgart amatőr – Németország)

 

Távozott: Igor Pisanjuk (kanadai-ukrán, Vancouver Whitecaps – Kanada), Sam Stockley (angol, Telford United – Anglia), Iani Martín Verón (argentin, Estudiantes – Argentína, kölcsönből vissza), Frank Danquah (holland, Beveren), Iván García Labrado (spanyol, ?), Nagy Patrik (magyar, Rapid Wien – Ausztria, kölcsönből vissza), Adriano Alves dos Santos (brazil, Oeste – Brazília, kölcsönbe), Gárdos András (Sheffield United – Anglia), Fitos László (Szolnoki MÁV FC – kölcsönbe), Kulcsár Dávid (Vasas – kölcsönbe), Nikola Jakimovszki (macedón, Teteksz Tetovo – Macedónia, kölcsönbe), Birtalan János (REAC), Szabó Péter (Diósgyőri VTK, kölcsön után végleg), Bogáti Péter (Diósgyőri VTK), Berdó Valentin (Kaposvári Rákóczi FC II), Sajó Dániel (Bp. Honvéd)

 

Akivel tárgyalnak:

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI: FELKÉSZÜLÉS HELYETT FELGYÓGYULÁSI IDŐSZAK

Az ősz meglepetéscsapatánál, a tizenhat fordulót követően a 3. helyen álló Kaposvárnál az elmúlt két hónapot sokkal inkább nevezhetjük felgyógyulási, mintsem felkészülési időszaknak. Volt idő, amikor a 22-es keretből 14-en beteget jelentettek, így elmaradt a csapat edzőmeccse.

Továbbá az is problémát jelentett Sisa Tibor vezetőedzőnek, hogy több kiegészítő ember távozott a csapattól, de helyükre sokáig senki sem jött. A hajrában aztán megérkeztek az új futballisták, akikkel első ránézésre – főleg a csatár poszton bevethető szerb Miroszlav Grumics és a Zalaegerszegről visszatért középpályás, Máté Péter kettősének köszönhetően – talán még erősödött is a csapat.

A Kaposvár téli meccseiből az említett okok miatt nem érdemes messzemenő következtetést levonni, az alapvetően a bennmaradást célul kitűző somogyiaknak azonban tavasszal már nincs vesztenivalójuk, éppen ezért sok meglepetést szerezhetnek szurkolóiknak – szombaton a 17. fordulóban például az Újpest vendégeként.

A TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS KAPOSVÁRON

Érkezett: Kardos Norbert (Debreceni VSC, kölcsönbe), Korhut Mihály (Debreceni VSC, kölcsönbe), André Cabate Portulez (portugál, Odivelas – Portugália), Miroszlav Grumics (szerb, Zrenjanin – Szerbia), Máté Péter (Zalaegerszegi TE FC), Berdó Valentin – az NB III-as kerethez (Ferencváros)

 

Távozott: Zsolnai Róbert (kölcsönből vissza – Bp. Honvéd), Lelkes Mátyás (?), Lipusz Norbert (Kazincbarcika),Kovácsevics Róbert (?), Egejuru Godslove (nigériai, PMFC), Alekszandar Novakovics (szerb, Zalaegerszegi TE FC), Petrók Viktor (Kozármisleny – kölcsönbe)

 

Akivel tárgyalnak:

 

 

ZALAEGERSZEG: MEGTALÁLTÁK RUDNEVS HELYETTESÉT

A második ZTE-nél télen sikerült betölteni az Artjoms Rudnevs augusztusi távozásával keletkezett űrt a játékoskeretben, azt persze most még nem lehet megmondani, hogy a téli szünetben négy gólt szerző, szintén lett Daniils Turkovs valóban megoldást jelent-e, de az biztos, hogy a zalaegerszegieknek nagy szükségük volt egy támadóra (már csak azért is, mert Darko Pavicsevics továbbra is sérült).

Ugyanakkor Turkovs mellett még négy légiós érkezett, ezzel szemben viszont valós veszteségnek talán csak a már említett Máté távozása tekinthető, vagyis ha az új játékosok beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, akkor tavasszal tovább erősödhet az ősz második felére már nagyon masszív csapat benyomását keltő ZTE FC.

A ZTE a felkészülési időszakban többnyire alacsonyabb osztályú csapatokkal találkozott, így ezekből a meccsekből nem érdemes messzemenő következtetést levonni. Az ugyanakkor jelzés értékű a Haladás elleni szombati nyugati derbi előtt, hogy a Ligakupában a Siófoktól otthon elszenvedett 2–0-s vereség után volt tartása a csapatnak, idegenben 4–0-ra győzött, és bejutott a legjobb négy közé.

A ZTE FC FELKÉSZÜLÉSI MECCSEI
ZTE FC–Balatonlelle (NB III) 3–2
G: Rajcomar, A. Delic, Turkovs (11-esből)
ZTE FC–Pécsi MFC (NB II) 1–2
G: Turi (öngól)
ZTE FC–Soproni VSE-GYSEV (NB III) 2–0
G: Turkovs (2)
ZTE FC–Szigetszentmiklósi TK (NB II) 2–2
G: Rajcomar, Paulo
LASK (osztrák I.)–ZTE FC 1–1
G: Turkovs
ZTE FC–Ajka (NB II) 3–1
G: Kamber, A. Delic, Rajcomar (11-esből)
Slaven Belupo (horvát I.)–ZTE FC 3–0
LIGAKUPA
Negyeddöntő, első mérkőzés: ZTE FC–BFC Siófok 0–2
Negyeddöntő, visszavágó: BFC Siófok–ZTE FC 0–4

A TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS ZALAEGERSZEGEN

Érkezett: Ivan Delics (montenegrói, FK Mladá Boleslav – Csehország), Daniils Turkovs (lett, Skonto Riga – Lettország), Ivancsics Gellért (Siófok – kölcsönből vissza), Marko Miloszavljevics (szerb, klub nélküli), Zsömlye György (Szigetszentmiklósi TK – kölcsönből vissza), Simonfalvi Gábor (Pécsi MFC – kölcsönbe), Simon Attila (Kecskeméti TE-Ereco – újra kölcsönbe), Szabó Ádám (Bőcs), Nánási Balázs (Nyíregyháza Spartacus), Alekszandar Novakovics (szerb, Kaposvári Rákóczi FC), Emre Okatan (török, SV St. Gallen – Ausztria)

 

Távozott: Simon Attila (Kecskeméti TE-Ereco – kölcsönből vissza), Illés Gyula (Debreceni VSC-TEVA), Ivancsics Gellért (Budapest Honvéd – kölcsönbe), Petneházi Márk (Orosháza – kölcsön után végleg), Pogacsics Krisztián (FC Bihor Oradea – Románia), Zsömlye György (Veszprém – kölcsönbe), Máté Péter (Kaposvári Rákóczi FC)

 

Akivel tárgyalnak:

VIDEOTON FC: A TABLÓ NYOMÁBAN

A Videoton stadionjában évek óta üresen áll az a bizonyos tabló, amelyen a felirat a klub első bajnokcsapatát hirdeti. A fehérvári szurkolók remélik, idén tavasszal végre évszám és a játékosok, vezetők portréi is odakerülhetnek a felirat alá.

Ehhez elsősorban arra lesz szüksége a fehérváriaknak, hogy megismételjék az őszi, kiegyensúlyozott teljesítményt, ami a ZTE és a Kaposvárral szemben hét-, a Ferencvárossal, a Debrecennel és a Pakssal szemben nyolcpontos előnyt eredményezett.

Ennek egyik alapja lehet, hogy a játékoskeret nem gyengült a téli szünetben – a csapat legnagyobb értékének tartott André Alves is maradt –, igaz, nem is erősödött.

A spanyolországi edzőtáborban is készülő Videoton felkészülési meccsei közül talán csak az orosz élvonalbeli Lokomotiv Moszkva és az Újpest elleni találkozót tekinthetjük valós értékmérőnek – előbbit 1–0-ra elveszítették, utóbbit 2–1-re megnyerték a fehérváriak.

Az viszont mindenképpen intő jel lehet Sándor Györgyék számára, hogy a Ligakupában a Paksot két meccsből egyszer sem tudták legyőzni (úgy, hogy a Vidi a legerősebb csapatával állt fel), és 1–1-es összesítésben a hazai pályán kapott gól miatt elbúcsúztak a sorozattól. A listavezető Videoton vasárnap a Vasas otthonában kezdi meg a bajnoki tablóért folytatott tavaszi hadjáratot.

A VIDEOTON FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEI

Videoton–FK Szpartak Zlatibor (szerb I.) 1–1

G: Sándor Gy.

Videoton–Slovan Bratislava (szlovák I.) 1–0

G: Sándor Gy.

Mura 05 (szlovén II.)–Videoton 1–2

G: Vaskó, Nikolics

CF Chiclana (spanyol V.)–Videoton 1–12

G: Vasziljevics (3), Nikolics (2), André Alves (2), Elek (2), Polonkai, Vujovics, Gosztonyi

Videoton–Cádiz (spanyol III.) 0–1
Videoton–Lokomotiv Moszkva (orosz I.) 0–1

Videoton–FK Indjija (szerb I.) 2–1

G: Nikolics, André Alves

Videoton–Deportivo Xerez (spanyol II.) 0–0

Videoton–Újpest FC 2–1

G: Nikolics, Lencse

LIGAKUPA
Negyeddöntő, első mérkőzés: Videoton–Paks 1–1
G: André Alves
Negyeddöntő, visszavágó: Paks–Videoton 0–0

A TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A VIDEOTONNÁL

Érkezett: Kerékgyártó Tamás (Kazincbarcika – kölcsönből vissza), Somodi Bence, Ízing Martin (Videoton II), Elek Bence (Videoton U19)

 

Távozott: Martin Kayongo-Mutumba (svéd-ugandai, AIK Solna – Svédország, kölcsönbe), Kerékgyártó Tamás (Eger), Présinger Ádám (Vasas – kölcsönbe), Goran Vujovics (montenegrói, Kecskeméti TE-Ereco, kölcsönbe), Margitics Andor, Baracskai Roland (mindketten Videoton II)

 

Akivel tárgyalnak:

 

A  17. forduló programja
A 17. forduló programja
A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Videoton FC 16 11 3 2 33–16 +17 36
2. Zalaegerszegi TE FC 16 9 2 5 30–23 +7 29
3. Kaposvári Rákóczi FC
16 9 2 5 26–20 +6 29
4. Ferencvárosi TC 16 9 1 6 29–23 +6 28
5. Debreceni VSC-TEVA 16 8 4 4 30–22 +8 28
6. Paksi FC 16 8 4 4 28–22 +6 28
7. Lombard Pápa Termál FC 16 7 2 7 26–28 –2 23
8. Budapest Honvéd 16 6 4 6 19–18 +1 22
9. Kecskeméti TE-Ereco 16 7 9 30–35 –5 21
10. Győri ETO FC 16 5 5 6 19–20 –1 20
11. Újpest FC 16 5 4 7 26–22 +4 19
12. MTK Budapest 16 5 4 7 19–25 –6 19
13. Vasas 16 5 2 9 23–32 –9 17
14. BFC Siófok 16 4 5 7 14–21 –7 17
15. Szombathelyi Haladás 16 4 4 8 22–24 –2 16
16. Szolnoki MÁV FC 16 2 2 12 11–34 –23 8

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik