Patai Gergely
2022.09.28 07:20 Frissítve: 2022.09.28 08:28

Női vízi: Rybanska Natasát erősítik a pofonok

Sikeres vállműtéten van túl a magyar válogatott és az UVSE centere, Rybanska Natasa, aki nehezen emésztette meg, hogy sérülése miatt lemaradt az Európa-bajnokságról, de mindent megtesz azért, hogy megerősödve kerüljön ki a nehéz időszakból.

 

Rybanska Natasát erősítik a pofonok (Fotó: Török Attila)

– Sikeres volt a műtét?
– Igen, szerencsére minden a terv szerint alakult – válaszolta a magyar válogatott és az UVSE 22 éves centere, Rybanska Natasa. – Itthon vagyok már édesanyámnál, pihenek, amennyit tudok, igaz, nincs is más választásom, mert néhány hétig még nem mozgathatom a sérült vállamat. Az orvosok azt mondták, hogy elkerülhetetlen volt a műtéti beavatkozás, enélkül nem tudtam volna tovább játszani. Négy horgonyt kaptam a vállamba, azért, hogy összetartsák a megrepedt csontot.

– A hollandok elleni világbajnoki elődöntőben kapott egy rúgást oldalról, majd jeges borogatást kért a vállára. Egyből érezte, hogy nagy a baj?
– Persze, mert nagyon szenvedtem, utána már blokkolni sem tudtam, csak a szívem vitt előre a vízben. A világbajnokság után elvégeztek egy MR-vizsgálatot, az orvosok akkor azt javasolták, hogy kezdjem el a felkészülést, de csak addig csináljam, ameddig bírom. Nem akartam feladni, de nem tehettem mást, mert folyamatosan kiugrott a vállam, és minél inkább erőltettem, annál rosszabb lett.

– Mennyiben járulhatott hozzá a sérüléshez a szokatlanul nagy igénybevétel?
– Szerintem nagyon sokat számított. Az Európa-bajnokságon más csapatokból is hiányoztak játékosok sérülés miatt, ami nem lehet a véletlen műve. Amikor kijelölték a versenynaptárt, mindenkire gondoltak, csak ránk, sportolókra nem, egy hosszúra nyúlt klubidény után nem ideális két hónap alatt két világversenyt rendezni.

– Az utolsó pillanatban derült ki, hogy nem utazhat a spliti Európa-bajnokságra. A fizikai vagy a lelki fájdalmat volt nehezebb elviselni?
– Szinte mozdítani sem tudtam a vállamat, mégis a lelkem fájt jobban. A világbajnokságon sem ment rosszul a játék, de úgy éreztem, ennél több van bennem, az Eb-n szerettem volna jó teljesítménnyel meghálálni azt a sok szeretet, amit a magyar szurkolóktól kaptam. Végigszenvedtem a felkészülést, erre egy héttel az indulás előtt megint kiugrott a vállam a helyéről. Négy nap pihenőt kaptam, de nem enyhült a fájdalom, ezért az orvosokkal arra jutottunk, hogy kihagyom az Európa-bajnokságot.

– A csapattársai mit szóltak, amikor megtudták, hogy nem utazik el velük?
– Megértők voltak, pedig féltem tőle, hogy megharagszanak, amiért az utolsó pillanatban mondtam le a szereplést, és csalódást okoztam nekik. Úgy éreztem, cserben hagyom a lányokat, de ők nem így fogták fel a helyzetet, tisztában voltak vele, hogy mindent megtettem azért, hogy ott lehessek Splitben. Szörnyű érzés volt kívülről nézni a mérkőzéseket, megszakadt a szívem, hogy nem tudtam segíteni a csapatnak, de hiszem, hogy minden okkal történt így.

– Ezt hogy érti?
– Amikor váratlan nehézségekkel szembesülök az életben, mindig tanulok valamit magamról, olyan ember vagyok, akit a pofonok erősítenek. Nagyon rosszul érintett, hogy hosszú kihagyás vár rám, de itt a lehetőség, hogy türelmesebbé váljak. Nagy hibát követnék el, ha siettetném a regenerációt, igyekszem szem előtt tartani a fokozatosság elvét. Egy hónap múlva elkezdem a gyógytornát, majd visszatérek a konditerembe, elkezdek futni, és az orvosok szerint fél év múlva már teljes értékű edzésmunkát végezhetek.

– Ha minden jól alakul, éppen a bajnokság hajrájára térhet vissza a címvédő UVSE-be.
– Igen, már én is kiszámoltam, bízom benne, hogy jól halad majd a felépülésem. Nincs könnyű helyzetben a csapat, a nyáron távozó Keszthelyi-Nagy Ritát szinte lehetetlen pótolni, ugyanakkor motivál a lehetőség, hogy hiányában vezérré lépjek elő. Eltökéltebb vagyok, mint valaha, a világbajnoki ezüst­érem megerősítette bennem, hogy megéri küzdeni az álmaimért, még mindig gyakran eszembe jut, hogy milyen fantasztikus hangulatot teremtettek a magyar szurkolók a Hajósban. Aki ezt egyszer megtapasztalta, újra meg újra szeretné átélni, csak az lebeg a szemem előtt, hogy a klubommal és a válogatottal is érmeket, trófeákat nyerjek.

2022.11.29 23:54:35

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Csapó Dudi érett felnőttként futballban, teniszben, politikában, bármiben képes volt zavarba ejtő módon megközelíteni témákat, látványos, új magyarázattal, ötlettel, és mindehhez sztentori hangján olyan kedélyesen előadott, mégis határozott érvrendszerrel szolgált, hogy az ember csupán biccentett: végül is, miért ne?

2022.11.07 00:04:20

Vízilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A negyedik negyedben gyalázatos volt a bíráskodás.

2022.11.07 00:09:42

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Amelyhez hozzátartozik – persze most már könnyű a fülbesúgás –, hogy a sportágban nem igazán pártolták az elnök vezetési módszerét, a pénzügyi helyzet még az elnökségi tagok előtt sem volt teljesen tiszta, átlátható – ahogy összefoglalták, persze már Vári lemondása után.

2022.11.06 14:03:30

Vízilabda nemzetisport.hu

Gurisatti az utolsó másodpercben mentette szétlövésre a finálét, aztán a 20. (!) ötöst ő rontotta el...

2022.10.11 08:50:03

Vízilabda nemzetisport.hu

A 60 esztendeje elhunyt korszakos pólós a Fradi első úszóbajnoka volt.