Nagy csatában nem született döntés: iksz a magyar–spanyolon

LAKNER GÁBOR (összefoglaló), HATÁR DÁVID (percről percre)LAKNER GÁBOR (összefoglaló), HATÁR DÁVID (percről percre)
Vágólapra másolva!
2020.01.16. 18:50
A Budapesten zajló férfi vízilabda Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában a magyar válogatott 11–11-es döntetlent játszott Spanyolországgal.
Nagy csatában nem született döntés: iksz a magyar–spanyolon – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Dömötör Csaba, Balogh László)
Nagy csatában nem született döntés: iksz a magyar–spanyolon – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Dömötör Csaba, Balogh László)

FÉRFI VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
C-CSOPORT, 2. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 11–11
(4–2, 1–2, 3–4, 3–3)
Duna Aréna, 6000 néző. V: Alexandrescu (román), Zwart (holland)
MAGYARORSZÁG: VOGEL SOMA – POHL 2, Erdélyi, Varga Dénes 1, Hárai 1, VÁMOS 3, Zalánki 1. Csere: Manhercz K., Angyal 1, Mezei, Hosnyánszky 2, Janszik Sz. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
SPANYOLORSZÁG: LÓPEZ PINEDO – PERRONE 4, Munarriz 1, Larumbe 1, De Toro, Mallarach 1, F. Fernández 1. Csere: Bustos, Sanahuja, GRANADOS 2, Delgado 1, Tahull. Szövetségi kapitány: David Martín
Gól – emberelőnyből: 12/5, ill. 11/4
Gól – kettős emberelőnyből: –, ill. 1/0
Gól – ötméteresből: 1/0, ill. –
Kipontozódott: Hosnyánszky (28. p.), Bustos (28. p.), Jansik Sz. (30. p.)
MESTERMÉRLEG
David Martín:
– Elképesztő mérkőzés volt, hatalmas show-t láthattak a nézők. Mindkét csapatban sok a tehetséges játékos és az igazán nagy lövő, akik bizonyítottak is. A fogatókönyv sem lehetett volna ennél izgalmasabb, sok ilyen mérkőzésre van szüksége a sportágnak! Örülök, hogy jó meccset játszottunk, a döntetlent igazságosnak tartom, a gólkülönbség miatt a törökök elleni mérkőzés is nagyon fontos lesz.

A csoport másik mérkőzésén
Málta–Törökország 10–13
(1–5, 3–4, 2–1, 4–3)

ÖSSZEFOGLALÓ

MINIINTERJÚ MÄRCZ TAMÁSSAL
– Igazságosnak tartja a végeredményt?
– Nagyon jó mérkőzést játszottunk, amit reményeim szerint a lelátón és a tévé előtt is élveztek a nézők. Sokgólos meccs volt, ami a mai, modern vízilabdában egyértelmű törekvés. Mindkét csapat kitett magáért, nekünk is megvolt a lehetőségünk a győzelemre, a spanyoloknak is, így igazságosnak érzem a döntetlent. Egyik válogatott sem érdemtelenül jutott ponthoz.
– Min múlt, hogy pontosztozkodás lett a vége?
– Volt egy-két fájó hiba, amikor nem értek oda a blokkok, és a támadások utolsó másodpercében csúszott a kapunkba a labda. Tetszett ugyanakkor a motiváció és az egészséges agresszivitás. Egy pillanatra sem adtuk fel a küzdelmet, és a spanyolok minden lépésére megtaláltuk a választ. Ezúttal ez döntetlenre volt elég, de helytálltunk a világbajnoki ezüstérmes ellen.
– Minek volt köszönhető Vogel Soma beállítása?
– Mindkét kapusunk jó formában védett az előző időszakban, én pedig szerettem volna a meglepetés erejével élni. Soma jól elkapta a fonalat, bravúrjai is voltak, utólag alaposan is kielemzem a védéseit, de az első benyomásom az, hogy megfelelő volt a kapusteljesítmény. Két fantasztikus kapusunk van, a következő mérkőzés előtt ismét nehéz döntés lesz, hogy melyikük ugorjon vízbe.
– Mekkora kihívás lesz a minél nagyobb különbségű győzelem elérése Málta ellen?
ţ Nekem még nem volt részem ilyen helyzetben, de nem könnyű kergetni a minél több gólt. Nem kell túl sok mindent kitalálni, jól kell játszani, belőni a helyzeteinket és kevés hibát elkövetni védekezésben.

Először a fotósok helye telt meg a Duna Arénában. Aztán a sajtótribünön is elkeltek az üres helyek. Mire pedig vízbe ugrott a magyar és a spanyol válogatott kezdőcsapata a C-csoport első helyéről dönteni hivatott rangadón, a lelátókon is alig maradt néhány üres szék.

Az említett kezdőcsapatban többek között Vogel Soma is helyet kapott, Märcz Tamás szövetségi kapitány úgy döntött, ezúttal a Fradival sorozatban kilenc trófeát begyűjtő kapusnak szavaz bizalmat.

Nagy Viktor a kispadon is együtt élt a játékkal, és kollégája védéseinél elsőként ugrott talpra. A húzás az első negyedben bevált, hiszen a jól védekező és ötletesen támadó magyar válogatott kétgólos előnyt harcolt ki.

Attól mondjuk eltekintettünk volna, hogy a folytatásban Manhercz Krisztián ötméterest rontson, arról nem is beszélve, ahogyan kihagyta. Daniel López Pinedót ugyanis kiállították a játékvezetők, miután a gólvonalnál jóval előrébb helyezkedve próbált volna védeni. Hosszas huzavona után vészkapusként Albeto Munarriz állt a kapuba, és legnagyobb bánatunkra hárította is a nem túl jól helyezett próbálkozást.

Kissé megállt a magyar csapat támadójátéka, a holtponton Hosnyánszky Norbert lendítette át a mieinket, természetesen egy hátulról eleresztett bombával. A világvándor Felipe Perrone által vezetett spanyol csapat azonban folyamatosan tapadt a mieinkre, így mindössze egygólos előnnyel vonulhatott pihenőre a magyar válogatott, pedig nagy sanszunk volt a kétgólos különbség visszaállítására a dudaszó előtt.

A harmadik szakaszban kapkodhattuk a fejünket, az addig sem éppen lagymatag és színvonaltalan mérkőzés még jobbá vált, szebbnél szebb megoldások és óriási gólok követték egymást. A kapusok is kitettek magukért, csak azt sajnálhattuk, hogy Vogel Soma mellett López Pinedo is bravúrokat mutatott be. A negyed végére ráadásul a spanyolok utolérték a mieinket, igaza lett tehát Märcz Tamásnak, aki azt jósolta, hogy a mérkőzés végig kiélezett lesz (nem véletlenül ő a szövetségi kapitány).

A spanyolok némi szerencsével kihasználtak egy emberelőnyös lehetőséget, így először vezettek a mérkőzésen. Nem sokáig, ugyanis a végig megkülönböztetett figyelemmel őrzött (gyakorlatilag vízbe folyamatosan vízbe fojtott) Varga Dénes is bevágott egy fórt. A spanyolok azonban belelendültek, az addig csak a hisztijével kitűnő Blai Mallarach lövésével visszavették a vezetést, Hosnyánszky ráadásul kipontozódott.

Így is maradt elég sok nagy lövő a magyar csapatban, Vámos Márton ezt rögtön be is bizonyította. Azonban Perrone sem felejtett el lőni harmincnégy éves korára, így megint lehetett kapaszkodni – csak éppen nem sikerült, így a spanyolok a kétgólos előnyért támadhattak. Természetesen emberelőnyben, ugyanis a negyedik negyed visszahozta a régi idők pólóját, emberelőnyös-emberhátrányos szituációkra korlátozva a játékot.

Csakhogy időkérés után egy borzalmas passzal elrontották a meccslabdát a spanyolok, szakvezetőjük David Martín majd felrobbant a medence szélén. Mi is elrontottunk egy támadást, a spanyolok is, így aztán még egyszer támadhattunk az egyenlítésért.

És Zalánki Gergő belőtte.

Viszonylag korán – negyven másodperc pedig sok mindenre elég a vízilabdában. Például arra, hogy rossz bejátszás után Vogel Soma labdát szerezzen, Märcz Tamás időt kérjen, aztán a játékvezetők elvegyék a mieinktől a labdát.

Így aztán 11–11-es döntetlennel zárult a csoportrangadó, az első helyről a gólkülönbség dönt majd a végelszámolásnál – vagyis szombaton minél jobban ki kell tömni a máltaiakat.

A mérkőzés után Märcz Tamás szövetségi kapitány, illetve Vámos Márton és Pohl Zoltán értékelt az NSO Tv-nek.

AZ UTOLSÓ FORDULÓ PROGRAMJA
Január 18., szombat
10.00:
Törökország–Spanyolország
19.00: Málta–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország2
1134–18
4
2. MAGYARORSZÁG211

30–16
4
3. Törökország211
18–293
4. Málta22
17–360

PERCRŐL PERCRE

NEGYEDIK NEGYED

32. perc: Egy pontatlan bejátszás után Vogel szerzi meg a labdát, Märcz Tamás azonnal időt kér, 15 másodpercünk maradt. Vámosra fújnak egy kontrát, ez a vége, 11–11-es döntetlent játszottunk a spanyolokkal.

32. perc: Munarriz lövését védi Vogek, majd Sanahujára fújnak egy kontrát. Lefordulunk, majd Zalánki pokolian nagy gólt lő a kapu jobb oldalába. 11–11

31. perc: Larumbét állítják ki, nem kérünk időt. Varga lövését López Pinedo védi.

30. perc: Jansikot küldik ki, ezzel ő is kipontozódik. Időt kérnek a spanyolok. Elrontják az emberfórt a spanyolok, egyenlíthetünk.

29. perc: Zalánki távoli lövése után López Pinedo nyomja a lécre a labdát.

29. perc: Jansikot állítják ki, és sajnos ezt a hátrányt sem sikerül teljkesen kivédekezni: egy jó blokk után kiegészülünk, de ezzel szinte egy időben Perrone talál be. 10–11

28. perc: Bustost állítják ki, ő is kipontozódott ezzel. Mi is körbejáratjuk a labdát, majd Vámos ballal a jobb alsóba lövi a labdát. 10–10

28. perc: Hosnyányszkyt állítják ki, ez neki már a harmadik, tőle mára elköszönünk. Emberelőnyös spanyol gól, egy labdajáratás végén Mallarach lő gólt a bal felső sarokba. 9–10

27. perc: Lejárt a spanyolok támadóideje, nem tudtak lőni. Hárairól küldik ki Sanahuját. Nem tudjuk visszavenni a vezetést, Erdélyi a kapu fölé pattintja a labdát.

26. perc: Munarrizt állítják ki, ezt pedig kihasználjuk: Varga Dénes középről lő nagy gólt a jobb alsóba. 9–9

25. perc: Manhercz nyeri az utolsó ráúszsát, támadhatunk. Vámos távoli lövése pontatlan, a kapusnak nem kell védenie. Manherczet kküldik ki centerből. Majdnem labdát szerezünk, de Granados az utolsó pillanatban kilövi a bal alsót. 8–9

HARMADIK NEGYE

24. perc: Pohlt állítják ki, de nincs egyenlítés, Delgado közeli lövése után Vogel mutat be egy bravúrt. A másik oldalon Manhercz lövése lejön a kapufáról, 20 másodperc maradt. Ez nem hiányzott, Fernández az utolsó másodpercben kiegyenlít. Ez a harmadik negyed vége, 8–8-ról jön az utolsó nyolc perc.

23. perc: Bustost küldik ki Hárairól, Zalánki lövését viszont védi López Pinedo.

22. perc: Varga ejtése López Pinedóé, lejárt volna a támadóidőnk. Vogel védi Granados lövését, de sajnos az indítása nem jó Zalánkinak. Fordulnak a spanyolok, Perrone pedig gólt lő. 8–7

21. perc: Larumbe próbálta közelről a kapunkba erőszakolni a labdát, Vogel azonban útját állta. Majd a léc is kisegített minket. A bírók visszanézik, hogy bent volt-e a labda. Nincs gól, mi jöhetünk.

21. perc: Manhercz kap bele egy passzba, így mi támadunk, Hosnyányszky középről lő, López Pinedo viszont véd. Visszaúszás közben Hosnyánszkyt állítják ki, időt kérnek a spanyolok.

20. perc: Megin közte kettő! Kissé jobbról, két lövőcsel után Angyal lő, López Pinedo pedig nem tud védeni. 8–6

19. perc: Perrone lövése után megint Vogel véd, oldalról jöhetnek a spanyolok. Ez viszont gól, Granados lövése után a labda Vogel feje mellett elsuhan, és a kapuban köt ki. 7–6

19. perc: Remek, ez is bent van! Hárai kap jó bejátszást, és hiába van a víz alatt a feje, a kapuba küldi ki a labdát. 7–5

18. perc: Hosnyánszkyt állítják mki, majd egy gyors labdajáratás végén Larumbét találják meg, ő pedig senkitől sem zavartatva, közelről lő gólt. 6–5

18. perc: Labdát veszítünk, de De Toro közeli löüvését Vogel védi, majd remekül indítja Vámost, aki megúszik, majd ellteszi a labdát López Pinedo mellett. 6–4

17. perc: A spanyolok nyerik a ráúszást, de Larumbe távoli lövését Vogel hatástalanítja.

MÁSODIK NEGYED

16. perc: Larumbét küldik ki, Märcz Tamás pedig időt kér. 26 másodperc maradt. Ezért nagy kár:Vámos lövése a kapufán csattan, majd Angyal közelről próbálkozik, de López Pinedóban elakad a labda. Ezzel véget ért az első félidő, a szünetben 5–4-re vezet a magyar válogatott.

16. perc: Zalánkit állítják ki, Delgado pedig kihasználja az emberfórt, kissé balról, a blokk mellett a rövidbe lőtte a labdát. 5–4

15. perc: Bombagól! Nagyon kellett már ez: Hosnyányszky egy csel után kilövi a bal felső sarkot. 5–3

15. perc: Munarriz lövése után Vogel véd, de a sarokból jöhetnek a spanyolok. Vogel szerzi meg a beívelt labdát, támadhatunk.

14. perc: Rossz a spanyolok bejátszása, Zalánki lopja el a labdát. Háraira kontrát fújnak.

13. perc: Manhercz éles szögből lőtt, de López Pinedo védett.

13. perc: Ötméterest kapunk, a spanyol edző hevesen reklamál – hiába, Manhercz érkezik a büntetőhöz. López Pinedót kiállítják még a büntető előtt, így egy mezőnyjátékos érkezik a kapuba. Hihetetlen, Manhercz Munarrizt találja telibe…

12. perc: Varga Dénes lövését védi a kapus, majd a visszatett labda után centerben nem kapunk ítéletet. A másik oldalon Erdélyit állítják ki, majd a spanyolok gólját érvénytelenítik.

11. perc: Vogel mutat be egy védést, majd a másik oldalon Zalánkit blokkolják. Angyal harcol ki egy kiállítást…

9. perc: A második ráúszást a spanyolok nyerik, és gyorsan gólt is lőnek: egy passz után Perrone két blokk fölött lövi a kapunkba a labdát. 4–3

ELSŐ NEGYED

8. perc: Delgado lövése nem jó, ezzel vége is az első negyednek, 4–2-re vezetünk.

8. perc: Emberelőnybe kerülünk, majd egy remek passz után Pohl centerből a kapuba húzza a labdát. 4–2

7. perc: Jansikot küldik ki, de emberhátrányban is remekül védekezünk, ki is egészülünk, de a még éppen támadóidő lejárta előtt Perrone lő gólt. 3–2

6. perc: Zalánki lövése után López Pinedo nyomja szögletre a labdát. Manhercz lövését blokkolják.

5. perc: Remek védekezés, Varga Dénes szerez labdát. Mezei szabálytalankodik, támadhatnak a spanyolok. Mallarach is szabálytalan volt, érvénytelen a spanyol gól.

4. perc: Delgadót állítják ki, egy szép labdajáratás végén Hosnyánszky lő, a labda pedig a bal oldali kapufáról a kapuba pattan. 3–1

4. perc: Előbb Angyalt, majd Manherczet küldik ki, Perrone egy gyors lövéssel próbálkozik, Vogel azonban véd. Maradt még idejük, egy gyors passz után pedig Munarriz kissé balról a bal alsó sarokba küldi a labdát. 2–1

3. perc: Larumbe ezúttal egy ejtéssel próbálkozik, Vogel azonban ujjheggyel a lécre nyomja a labdát. Gyors góllal büntetünk, Pohl két lövőcsel után kilövi a kapu jobb alsó sarkát. 2–0

2. perc: Larumbe durrantja a kapu mellé a labdát. Perronét állítják ki, ezt az emberelőnyt viszont nem tudtuk kihasználni, Vámos kezéből perdült ki a labda.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, Zalánki nyerte meg az első ráúszást. Azonnal emberelőnybe kerülünk, majd a fórt gyorsan ki is használjuk, Vámos pattintja a bal felső sarokba a labdát. 1–0

A mieink fehér, a spanyolok kék sapkában szálltak vízbe.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Magyarország–Spanyolország mérkőzés a Budapesten zajló férfi vízilabda Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában. Tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

Csütörtökön este a férfiaknak is „elkezdődik” az Európa-bajnokság a spanyolok ellen – ahogy szakértőnk, az olimpiai bajnok Kis Gábor is megfogalmazta a törökök elleni felvezető összecsapás után.

Az egyszeres olimpiai (1996) és kétszeres világbajnok (1998, 2001) ibériai együttes még sosem nyert Eb-t, ehhez két éve került a legközelebb, amikor a hazai rendezésű tornán a döntőig menetelt, ám ott a szerbek 12–10-re legyőzték őket. David Martín szövetségi kapitány csapata az egyik éremesélyesként érkezett Budapestre, gyors, pontos és szép vízilabdát játszik, ebből már némi ízelítőt is kaphattak a nézők, akik kedden látták a Málta elleni (23–7) mérkőzést, amelyen elsősorban az öt gólt dobó Alberto Munarriz remekelt. A kedden a törököket 19–5-re legyőző mieinknek azért is fontos a spanyolok elleni rangadó, mert ha meg tudnák nyerni, a negyeddöntőben elkerülnék a B-csoport győztesét, valószínűsíthetően a címvédő szerbeket.

A Duna Arénában persze senkitől sem kell tartania a csapatunknak, amely a tavalyi vb-n Kvangdzsuban 13–11-re megnyerte a Spanyolország elleni csoportmeccsét. A válogatott bekkje szerint nem szabad legyinteni a törökök elleni, kétségkívül kötelező győzelemre, mert minden mérkőzésnek megvan a szerepe a jól felépített, remélhetőleg messzire repítő stratégiában.

„Minden meccsből lehet magunkkal vinni momentumokat a folytatásra, a nyitó mérkőzés alapvetően az építkezést szolgálta – mondta a Szolnoki Dózsa 27 éves játékosa. – Annak ellenére, hogy nagy különbség volt a két csapat között, fontos állomása volt ez az Európa-bajnokságnak, hiszen ebben az összetételben kevés meccset játszottunk. A törökök ellen még belefért a lassúbb kezdés, ám innentől más sebességi fokozaton kell pörögnünk.”

Válogatottunk készen áll a spanyolok elleni rangadóra, amely alap- vetően meghatározza a folytatást. E két csapat a csoportelsőségért, az azzal járó pihenőnapért és a könnyebb ágért küzd egymással csütörtök este, a várakozás szerint telt ház előtt.

„Jó állapotban vagyunk, amit tudtunk, megtettük a felkészülés alatt – jelentette ki Angyal. – Arra készültünk végig, hogy csütörtökön a lehető legjobban játsszunk, a spanyolok elleni meccsre időzítettük a csúcsformát. Ennek megfelelően jó játékra és győzelemre számítok a csoportrangadón.”

Märcz Tamás szövetségi kapitány a megszokott napirend szerint szerdán is két edzést vezényelt a játékosainak. Ezeken már a játék finomítására és az Angyal által is említett csoportbeli csúcsforma elérésére helyezte a hangsúlyt a szakvezető, ugyanis megerősítette, még bőven lehet élesíteni a játékon az egyenes kieséses szakaszra. A kereten az elmúlt napokban végig vonult egy kisebb betegséghullám, de a kapitány és az érintett játékosok is úgy vélték, csütörtökre mindenki százszázalékos állapotban lesz. Az mindenesetre biztató jel, hogy a keddi első mérkőzésen mindenki vízbe tudott ugrani, és legalább tizenkét percet játszott is. Többre még nem is volt szükség – majd a rangadón.

A MAGYAR FÉRFIVÁLOGATOTT PROGRAMJA, C-CSOPORT
Január 14., kedd:
Magyarország–Törökország 19–5 (4–4, 4–0, 3–1, 8–0)
Január 16., csütörtök: Magyarország–Spanyolország, 19.00
Január 18., szombat: Magyarország–Málta, 19.00

A MAGYAR FÉRFI VÍZILABDA-VÁLOGATOTT EB-KERETE
Kapusok:
Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok:Angyal Dániel (Szolnok), Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert (Eger), Jansik Szilárd (FTC), Mezei Tamás (FTC), Manhercz Krisztián (OSC), Pohl Zoltán (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (FTC)

Az Európa-bajnokságon egy olimpiai kvóta is terítékre kerül. Európából Szerbia a világligán, Olaszország és Spanyolország a világbajnokságon keresztül kvalifikálta magát az olimpiára. E három válogatottat leszámítva a legjobb helyezést elérő nemzeti csapat szerez januárban olimpiai kvótát. Az Eb után még lesz egy olimpiai kvalifikációs torna, amelyen négy ország szerezhet indulási jogot Tokióba – ezen öt európai válogatott vehet részt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik