Férfi vízi ob I: megszorongatta a Szolnokot, de kikapott a Vasas

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.04.14. 22:37
A Vasas hatalmas küzdelemre kényszerítette a listavezetőt, de a végén a szolnokiak örülhettek a győzelemnek a férfi vízilabda ob I szerdai játéknapján.
A Vasas nem bírt a Szolnokkal (Fotó: Árvai Károly) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A Vasas nem bírt a Szolnokkal (Fotó: Árvai Károly) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

 

Az utolsó szalmaszálba próbált kapaszkodni a Vasas, amely a szombati, BVSC elleni vereségével lépéshátrányba került a zuglóiakkal szemben az elődöntőt érő negyedik helyért zajló versenyfutásban. Csak hát az a szalmaszál nem volt valami vastag, lévén a piros-kékeknek a listavezető Szolnokot kellett volna legyőzniük, hogy a versenyfutás ne dőljön el gyakorlatilag három fordulóval az alapszakasz vége előtt.

A Szolnokot márpedig nem egyszerű ebben az idényben legyőzni, olyannyira, hogy a Dózsa konkrétan veretlenül várta az összecsapást. Sem a BL-selejtezőben (amellyel, mondjuk, nem sokra ment), sem az Eurokupában, sem az ob I-ben nem verte meg még senki Zsivko Gocics együttesét, döntetlenre is mindössze négy ellenfele volt képes. Szóval, az a szalmaszál nem feltétlenül tűnt olyan erősnek, hogy megtartsa a Vasast.

A találkozó előtt mindenesetre nem lehetett látni a feszültséget a feleken, a hazaiakat irányító Vad Lajos a vendégek szakmai igazgatójával, Kovács Istvánnal filozofált elmélyülten, míg a Szolnok edzője, Zsivko Gocics korábbi válogatottbeli csapattársával, a Vasas kapuját védő Braniszlav Mitroviccsal társalgott kedélyesen.

A kezdésre aztán kellően elszántak lettek a csapatok, elsősorban a Vasas, amely Bóbis Botond utolsó másodperces, a gólvonalon éppen átszédülő lövésével 3–1-re megnyerte az első negyedet. Akcióból egyébként látványosan nem tudtak mit kezdeni egymással a csapatok, mind a négy gól emberelőnyből született.

A második negyedben aztán megtört a jég, végre láttunk akciógólokat is, meglepetésre folyamatosan a Szolnok rohant az eredmény után. Ráadásul a Vasas kétszer is fórban támadott a háromgólos vezetésért, de Nagy Viktor mindkétszer bravúrral védett. Támadásban rettentően pontatlan volt a vendégcsapat, így aztán hátul három jó megoldás kellett egyetlen lőtt gólhoz. A nagyszünetben így még mindig a Vasas vezetett, de már csak eggyel.

Térfélcsere után sokáig folytatódott a sorminta – egy Vasas-gól, egy szolnoki találat –, mígnem az addig meglehetősen csendes Filip Filipovics betalált kettős emberelőnyből, 7–7-nél pedig „új” mérkőzés kezdődött. Némi kavarodás után ráadásul Drasko Brguljanra egymás után két faultot fújtak, a végeredmény kiállítás és büntető lett, az ötméterest Nagy Ádám kis szerencsével belőtte, így először vezetett a Szolnok. Ettől annyira megzavarodott a Vasas, hogy gyorsan kapott még egyet, ezúttal Konarik Ákos jobbja villant. A gödörbe került hazaiak leghiggadtabb tagja Szava Randjelovics maradt, aki legalább egy gólra visszahozta csapatát a záró negyed előtt.

Az utolsó nyolc percre felcserélődtek a szerepek, a Vasas rohant az eredmény után, a Szolnok pedig igyekezett megtartani előnyét. A piros-kékek elkapkodtak három fórt is, a másik oldalon Filipovics büntetőt rontott, és ott is kimaradt egy emberelőny. Így aztán a döntés a 10–9-es szolnoki vezetésről kezdődő utolsó két percre maradt – a meccs előtti békés hangulat pedig rég tovatűnt.

A meccset végül Filipovics zárta le szabaddobásból, aki ezzel kompenzálta az elrontott büntetőjét. A Szolnok 11–9-re győzött, a Vasas szalmaszála eltört, azonban teljesítménye megsüvegelendő volt. Mivel a BVSC 21–12-re legyalulta a Miskolcot, négy pontra nőtt a különbség a zuglóiak és a Vasas között, így a negyedik hely sorsa eldőlni látszik.

FÉRFI VÍZILABDA OB I
ALAPSZAKASZ, 27. FORDULÓ
KSI SE–METALCOM-SZENTES 9–13 (2–4, 2–3, 3–5, 2–1)
Budapest,
Komjádi uszoda, zárt kapuk mögött. Vezette:Várkonyi G., Vogel G.
KSI:Danka – Hajdu A., PETŐ A.3,Országh1,Gábor L., Szalai P.2,Nagy Ákos1.Csere:Szalai M. (kapus), Szépfalvi1,Pocsai1,Némethy, Pető Á., Bódi B., Deák.Edző:Horváth János
SZENTES:MEIXNER – Pellei K.1,Pellei F., Garancsy2,TAKÁCS J.3,FÜLÖP B.3,Hegedűs B.1.Csere:Mátyók, Kókai T., Bozó1,Somogyi B.1,Vörös V., Kürti-Szabó1.Edző:Pellei Csaba
Gól – emberelőnyből:13/8, ill. 6/2
Gól – ötméteresből:1/–, ill. –
Kipontozódott:Szépfalvi (30. p.)
MESTERMÉRLEG
Horváth János:– Megérdemelten nyert a Szentes, egy percig sem forgott veszélyben a győzelme. Elfogytunk ennek a két hétnek a végére, ami eddig összejött, az ezúttal nem: kifelé pattant a labda, vagy nem lőttük el, vagy rossz helyre lőttük.
Pellei Csaba:– Nagyon rossz sorozatot törtünk meg a Szeged elleni, hazai mérkőzésen, és bíztam benne, hogy a KSI-t is meg tudjuk verni. Megérdemelten nyertünk, hiszen végig vezettünk, bár rengeteg hibával játszottunk. Nagyon örülök a győzelemnek.

TIGRA-ZF-EGER–PVSK MECSEK FÜSZÉRT 18–11 (5–1, 3–2, 4–5, 6–3)
Eger,
Bitskey-uszoda, zárt kapuk mögött. Vezette: Tóth S.,Pásztor A
EGER: Krémer – Sántavy, Szalai G. 1, MURISICS 3, KOVÁCS G. 5, Lőrincz B. 1, Baksa B. 2.Csere: Török B. 1, Vogel Simon 1, Sári, RÁDLI 3, Szőke Á. 1, Biros Samu.Szakmai igazgató: Biros Péter
PÉCS: Józsa – Kolozsi, CSORBA 2, Rakonjac, Kókai, Zerinváry 2, Gál D.Csere: Barát F. (kapus), SÓLYOM 4, Csaba M. 2, Lihotzki, Gaszt 1, Aranyi, Reisz. Megbízott edző:Dr. Szilágyi Kristóf
Gól – emberelőnyből:
10/6, ill. 9/–
Gól – kettős emberelőnyből:
–, ill. 2/2
Kipontozódott:
Sári (27. p.),ill. Lihotzki (30. p.)
MESTERMÉRLEG
Biros Péter:
– Aránylag jól játszottunk, a jó kezdés megalapozta a meccset. Közönségszórakoztató találkozón a három ponttal és a mutatott játékkal elégedett vagyok. Örülünk, hogy újra nyertünk és ez pozitívenergiákat mozgósít a folytatásra. A lőtt gólok száma szépen néz ki, de én jobban szeretem akevesebb kapott gólos győzelmeket.
Dr. Szilágyi Kristóf: – Gratulálok az Egernek a játék minden elemében felülmúlt minket. Amérkőzés bizonyos szakaszaiban tudtunk lépést tartani. Lehetne az okokat keresni. Sajnos hamar lélektelenné vált a játékunk, nem hittünk abban, hogy talpra tudunk állni. A tizenegy lőtt gól idegenben nem lenne rossz, de a kapott gólok száma sok hibát jelez. Az emberelőnyös helyzeteinket rosszszázalékban értékesítettük.

SZEGEDI VE–TATABÁNYAI VÍZMŰ SE 11–9 (2–1, 4–3, 3–2, 2–3)
Szeged, zárt kapuk mögött. V: Kun Gy., Kollár Gy.
SZEGED: MOLNÁR D. – Kürti 1, BOROS T. 2, TÓTH GY. 2, Sánta 1, KISS CS. 2, Horváth Zs. Csere: Lakatos S., Farkas K. 1, Palotás 1, Baj 1, Horváth V., Somlai. Megbízott edző: Juhász Zsolt
TATABÁNYA: Moravcsik – Korbán, KERESZTÚRI 3, Szabó I Bence, MÁTHÉ 2, Márkus, Szőke B. 1. Csere: POLOVIC 2, Nagy N. Z. 1, Tanczer, Mladoniczky, Vad Levente. Edző: Zantleitner Tamás
Gól – emberelőnyből: 10/4, ill. 6/4
Kipontozódott: Tanczer (29. p.),
Kiállítva (végleg, cserével): Márkus (19. p.)
MESTERMÉRLEG
Juhász Zsolt: – Csalódott vagyok, mert az év leggyengébb teljesítményét nyújtottuk a motivált Tatabánya ellen. A védekezésünk dadogott, keveset blokkoltunk, és a támadójátékunk is hagyott kívánnivalót maga után. A három pontnak örülök, mert kapitányunk, Kiss Csaba győzelemmel zárta sikeres pályafutását.
Zantleitner Tamás: – Azért vesztettünk, mert elöl nem voltunk élesek, különösen a lövéseink minőségével vagyok elégedetlen. Kiss Csaba szép gólokat lőtt élete utolsó ob I-es mérkőzésén.

DEBRECENI VSE–KAPOSVÁRI VK 11–13 (3–2, 4–3, 4–5, 0–3)
Debrecen, zárt kapuk mögött. V: Bereczki M., Kovács S.
DEBRECEN: Kósik – Macsi M. 1, MACSI P. 3, Takács K., SMITULA 2, Zsilák 1, Krasznai. Csere: Nagy N. I. 1, Oltean 1, Stefanidesz, Pethe, Süveges 1, Tőzsér 1. Edző: Miroszlav Bajin
KAPOSVÁR: Grieszbacher – ifj. Berta J. 1, VINDISCH 3, JUHÁSZ-SZELEI 4, Langiewicz 1, MIJIC 3, Horváth Á. Csere: SZILÁGYI Á. (kapus), Vékony, Jajcinovic 1, Kakstedter, Dobos D., Palatinus, Tóth Á. Edző: Surányi László
Gól – emberelőnyből: 11/2, ill. 8/2
Gól – ötméteresből: 2/2, ill. –
Kipontozódott: Horváth Á. (10. p.), Takács K. (26. p.), Palatinus (28. p.)
MESTERMÉRLEG
Miroszlav Bajin: – Ezen az összecsapáson is kiderült, azt kell csinálni, amit megbeszélünk, s nem mást. Tizenegy hétnél volt a mérkőzés kulcspontja, akkor hibáztunk, ráadásul az emberelőnyöket sem használtuk ki jól, így ráfáztunk.
Surányi László: – Az első két negyedben értékelhetetlen volt a szereplésünk, utána pedig a Debrecen múlta magát alul. Először engedtem el egy mérkőzést, semmilyen jel sem utalt arra, hogy ezen a találkozón bármire is lehet esélyünk – de meghúztam a váratlant a cserekapusunkkal, és fordítottunk.

OSC ÚJBUDA–BUDAPESTI HONVÉD SE 10–10 (5–1, 0–2, 3–2, 2–5)
Nyéki uszoda, zárt kapuk mögött. V: Csizmadia, Kovács Cs. T.
OSC: LÉVAI – Salamon F., Manhercz K. 1, BURIÁN 3, Hárai 1, Erdélyi 1, Várnai 1. Csere: Csacsovszky E. 1, Dala D., Tóth M., BUNDSCHUH 1, Sziládi 1. Edző: Varga Dániel
HONVÉD: DECKER A. – Molnár G., EKLER 4, Hosnyánszky 2, Decker Á., KEVI B. 2, Fejős. Csere: Fekete B., Szirányi 1, Gregor 1, Simon R., Tapasztó, Kiss B. Edző: Szivós Márton
Gól – emberelőnyből: 4/2, ill. 6/2
Gól – ötméteresből: –, ill. 1/1
MESTERMÉRLEG
Varga Dániel: – A Honvéd kellemetlen védekezési stílusa megzavart bennünket, számos lövésünk a blokkban halt el, és a vendégek kapusa is jól védett. A sebességünkön és a pontosságunkon érződött a fáradtság, azon kell dolgoznunk, hogy a rájátszásra a lehető legjobb formába kerüljünk.
Szivós Márton: – Színvonalas mérkőzést játszott a két csapat, rendkívül értékes pontot szereztünk. Végig magas hőfokon égtek játékosaim, megérezték az ellenfél gyenge pontjait, s remekül kihasználták az adódó lehetőségeket. Maximálisan elégedett vagyok.

A-HÍD VASASPLAKET–SZOLNOKI DÓZSA 9–11 (3–1, 2–3, 3–5, 1–2)
Komjádi uszoda, zárt kapuk mögött. V: Petik A., Füzesi Zs.
VASAS: B. MITROVICS – Szatmári 1, Bátori 1, RANDJELOVICS 3, BEDŐ 1, Drasko Brguljan, Vadovics V. 1. Csere: Simon H. 1, Takács B., Bóbi B. 1, Sélley-Rauscher. Edző: Vad Lajos
SZOLNOK: NAGY V. – Jansik D., KONARIK 3, DRASOVICS 2, D. Pijetlovics, Angyal, F. Filipovics 2. Csere: NAGY ÁDÁM 3, Teleki 1, Szeghalmi, Kovács Gergő, Schmölcz, Dőry. Edző: Zsivko Gocics
Gól – emberelőnyből: 14/7, ill. 7/4
Gól – kettős emberelőnyből: –, ill. 1/1
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 2/1
Kipontozódott: Angyal (29. p.), Drasovics (30. p.), Vadovics V. (30. p.)
Kiállítva (végleg, cserével): Drasko Brguljan (23. p.)
MESTERMÉRLEG
Vad Lajos: – A Szolnok elkalapált minket, de nagyon nehezen, vért kellett izzadnia a győzelemért. Ez mindenképp biztató a jövőre nézve, ugyanakkor sajnálom, hogy nem tudtunk pontot szerezni. Ki lehet kapni, de nem mindegy, hogyan – így, hogy mindenki megtette a magáét, nem tehetek szemrehányást.
Zsivko Gocics: – Kemény és izgalmas meccs volt, az utolsó pillanatig nem tudhattuk, ki viszi haza a három pontot. Ilyen meccsre számítottunk, az elején nem tudtunk mit kezdeni a Vasas védekezésével, de utána azért megoldottuk a feladatot, és megszereztük a három pontot.

FTC-TELEKOM–UVSE-HUNGUEST HOTELS 14–8 (3–1, 4–2, 4–3, 3–2)
Népliget, zárt kapuk mögött. V: Csanádi, Debreczeni
FTC: VOGEL SOMA – FUNDULISZ 3, Vigvári Vendel, Szabó II Bence, CONSTANTIN-BICARI 3, Zalánki 1, VÁMOS 3. Csere: Varga Dénes 1, Fekete G., Sedlmayer 1, Nyíri B. 1, Varga B. 1, Spitz. Edző: Varga Zsolt
UVSE: Bisztritsányi – Bencz, Molnár E. 1, Kardos A., Aranyi M., Szieben, Hegedűs Cs. Csere: VIGVÁRI VINCE 5, Vámosi, Seeler, Lehoczky 1, Ionescu, Barics 1. Edző: Vincze Balázs
Gól – emberelőnyből: 6/2, ill. 6/1
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 2/2
MESTERMÉRLEG
Varga Zsolt: – Nekünk ezen a mérkőzésen az volt a lényeg, hogy mindenki megfelelő mennyiségű játékidőt kapjon. Elégedett vagyok a teljesítményünkkel, bár néhány kapott gól nem tetszett.
Vincze Balázs: – Nagyon örülünk ennek az eredménynek, mert sokkal nagyobb vereségbe is belefuthattunk volna. A tizenöt kapott gólt tűztük ki célul, örülünk, hogy ez alatt tudtunk maradni, ha a Népligetben meg tudunk oldani bizonyos dolgokat védekezésben, akkor a fontosabb mérkőzéseken is menni fognak.

BVSC-ZUGLÓ MKB-EUROLEASING–PANNERGY-MISKOLCI VLC 21–12 (3–2, 3–4, 6–3, 9–3)
Laky uszoda, zárt kapuk mögött. V: Marjay, Tóth I.
BVSC: Szakonyi – Mészáros Cs. 2, PÁSZTOR M. 3, Nagy M. 2, Ágh 1, GYÁRFÁS T. 6, Sugár. Csere: Györke (kapus), Batizi B., Kovács P., CSAPÓ M. 5, Mészáros M., Irmes P. 1, Tátrai 1. Edző: Kemény Kristóf
MISKOLC: Mizsei – Vismeg Zs. 1, MAGYAR M. 2, Biros B. 2, Seman, FRIED 2, Hornyák O. 1. Csere: Hoferica (kapus), Lukács D., Sisán 2, Lukács Á. 1, Berki R., Vismeg B. 1. Edző: Kis István
Gól – emberelőnyből: 6/4, ill. 6/3
Gól – kettős emberelőnyből: –, ill. 1/0
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 1/1
MESTERMÉRLEG
Kemény Kristóf: – Az elmúlt hét sűrű és kemény menetrendjének köszönhetően nehézkesen és fáradtan kezdtük a mérkőzést. Az eredmény nem tükrözte az első három negyed küzdelmét, végül a negyedik negyedre sikerült megnyugtató előnyre szert tennünk.
Kis István: – A BVSC-nek a mi figyelmetlenségeinkre is szüksége volt, néhány játékosom fejben biztosan máshol járt. Ennek ellenére az első félidővel elégedett voltam, a másodikban azonban bebizonyosodott, hogy kapus nélkül nem lehet nyerni. Szégyellem magam a csapat nevében!

AZ ÁLLÁS
1. Szolnoki Dózsa 26 24 2 401–202 +199 74
2. FTC-Telekom 27 24 3 411–210 +201 72
3. OSC Újbuda 26 21 3 2 384–198 +186 66
4. BVSC Zugló 27 20 2 5 375–237 +138 62
5. A-Híd VasasPlaket 27 19 1 7 298–204 +94 58
6. Budapesti Honvéd SE 27 14 3 10 288–264 +24 45
7. ZF-Eger 27 12 4 11 276–280 –4 40
8. UVSE Hunguest Hotels 26 11 4 11 245–282 –37 37
9. PannErgy-Miskolc 27 10 5 12 268–300 –32 35
10. Kaposvári VK 27 10 17 264–359 –95 30
11. Metalcom Szentes 27 9 2 16 227–329 –102 29
12. PVSK-Mecsek Füszért 26 7 5 14 237–283 –46 26
13. Szegedi VE 27 7 3 17 232–303 –71 24
14. Debreceni VSE 27 4 1 22 221–370 –149 13
15. Tatabányai VSE 27 2 1 24 194–370 –176 7
16. KSI SE 27 1 2 24 253–383 –130 5
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik