Férfi vízilabda: így készül új edzőjével a Szolnok – fotók

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2018.10.01. 21:20
A csapatkapitányból vezetőedzővé előlépő Zsivko Gociccsal keményen dolgozik a férfi vízilabda ob I-re is készülő Szolnok, amely minden sorozatban a legjobbak között szeretne végezni. 
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Tumbász Hédi)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Tumbász Hédi)

„Egy biztos: sokat fogunk dolgozni” – jelentette ki Zsivko Gocics még júniusban, amikor kiderült, felhagy az aktív játékkal, és a tíz év szolnoki edzősködés után távozó Cseh Sándor utóda lesz a Dózsa kispadján. A játékosként olimpiai, kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok, a Szolnok csapatkapitányaként visszavonuló szerb Gocics nem cáfolt rá a kijelentésére: alaposan meghajtotta a játékosokat a felkészülési időszakban.

„Ez most oktató-gyakorló edzés lesz” – mondta a hétfő délelőtti tréning előtt a mindenki által Zsilének hívott vezetőedző, és ezt annyira komolyan gondolta, hogy a labdával jó ideig csak a külön edző kapusok – Nagy Viktor és Kardos Gergely – találkoztak, a többieknek csupán a kétórás gyakorlás utolsó tíz percében került a kezébe. A szemléltetés sem maradt el, Gocics ugyanis segítőjével, a játékkal ob I-es szinten ugyancsak felhagyó Hangay Zoltánnal minden gyakorlatot részletesen bemutatott a parton.

Az instrukciók természetesen magyarul hangzottak el – Gocics hét éven át pólózott Szolnokon, így egyáltalán nem okoz neki nehézséget, hogy magyarul adja át gondolatait játékosainak. Ebben a sportágban egyébként is szokás megtanulni a vendéglátó ország nyelvét, a nyáron igazolt szerb center, Djordje Lazics például már most magyarul köszönt.

A gyakorlatok között megtalálhatóak voltak olyanok, amelyek egyértelműen Gocics szerb gyökereire vezethetőek vissza, mint például a sok lábtempó, de elmondása szerint nem akarja teljesen átformálni a Szolnok játékát, csupán néhány újítást szeretne megvalósítani. Az edzés nagy részében a bekkek és a centerek küzdelmét modellezték – persze volt, akin nem működött minden fogás… A Gocics visszavonulásával csapatkapitánnyá előlépő, olimpiai bajnok Kis Gábor meg is jegyezte: „Én azért ebből kiszedem ám a kezemet!”

A légkör vidám volt, de közben mindenki a munkára koncentrált, azt pedig már senki sem furcsállotta, hogy a korábbi játékostárs immár síppal a szájában áll a medence szélén.

„Úgy érzem, mintha mindig ezt csináltam volna – mondja az újdonsült vezetőedző, aki a debrecenieket irányító Miroszlav Bajinnal egy időben az első külföldi tréner lesz az ob I-ben. – Őszintén mondom, már nem is hiányzik annyira a játék, bár néha azért bemegyek a vízbe. Persze nem edzésen, hanem csak a magam örömére.”

A játékosok azért tartják a – ha nem is három, de azért egy-két lépés – távolságot, legalábbis ha vízilabdáról van szó, egyébként ugyanúgy viszonyulnak Gocicshoz, mint korábban.

„Megbeszéltük a helyzetet, Zsile elmondta, hogy nem akar hagyományos edző-játékos viszonyra átállni – vázolta a helyzetet Zalánki Gergő, aki a múlt héten, a válogatottal elért világkupa-győzelem után két nappal már Szolnokon jelentkezett edzésre. – Próbáljuk tartani a baráti kapcsolatot, amennyire lehetséges, és nem kérdés az sem, hogy, mondjuk, a másodedzővé előlépő Hangay Zoli eljöhet-e velünk kávézni; ugyanúgy itt ül köztünk most is, és beszélgetünk.”

Az uszodát egyébként már a Bajnokok Ligája jegyében készítették elő, a helyükön voltak a molinók és az egyéb kellékek, a Dózsa ugyanis az idény első hazai mérkőzését ebben a sorozatban játssza október 17-én. Eddig csak annyit lehetett tudni, hogy az ellenfél a selejtezőből érkező csapatok egyike lesz, ezért is fogadta mindenki érdeklődéssel a hírt Vincze Gergő erőnléti edzőtől, hogy elkészült a sorsolás, amelyről bővebben keretes írásunkban olvashatnak. A Dózsa csoportjába nem kerülhet sem az FTC, sem az olasz Brescia (ez rossz hír ugyanakkor az Egernek), annak ismeretében különösen örültek a csapattagok a beosztásnak, hogy két korábbi győztes, a horvát Jug Dubrovnik és a görög Olympiakosz már eleve tagja a nyolcasnak. A csoportból ráadásul csak három együttes jut a nyolcas döntőbe, mert itt szerepel a final eight majdani házigazdája, a német Hannover is. Az első ellenfél egyébiránt a horvát Split és a montenegrói Herceg Novi párharcának győztese lesz a Tiszaligetben, egyértelműen az utóbbi az esélyesebb erre a szerepkörre.

A Dózsa a nehéz csoport ellenére a nyolcas döntőt célozza meg a Bajnokok Ligája új évadában is, hiszen a csapat az előző négy alkalommal mindig ott volt a sorozat végjátékában.

„A célok ismertek, a bajnokságban és a kupában szeretnénk dobogóra állni, s a Bajnokok Ligájában eljutni a nyolcas döntőbe. Hogy ezek reálisak-e, akkor tudjuk meg, ha elkezdünk végre játszani. Nekem az a célom, hogy mindegyik játékosból, legyen az fiatal vagy idős, kihozzam a maximumot – avatott be a terveibe a vezetőedző, aki arról is beszélt, milyen csapatot szeretne látni a vízben. – A vízilabda nagyon egyszerű sportág, nem fogunk mi csodákat végrehajtani. Inkább keményen, motiváltan és nagyon brusztolósan fogunk játszani, legalábbis erre törekszünk.”

Valahogy úgy, ahogy Gocics is tette egészen júniusig.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik