Tollaslabda: nehéz, de sikeres időszakon van túl a hazai utánpótlás

Nagy Dániel utanpotlassport.huNagy Dániel utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.06.19. 15:52
Címkék
Ahogy a legtöbb sportágat, úgy a tollaslabdázást is „megviselte” a járványhelyzet, a lassan befejezettnek tekinthető évadot azonban közel sem lehet sikertelennek nevezni. A Magyar Tollaslabda Szövetség elnökével, Kapitány Péterrel beszélgettünk az elmúlt időszakról, előtérbe helyezve az utánpótlást.

Március második felében érkezett a hivatalos bejelentés: a Magyar Tollaslabda Szövetség április 30-ig azonnali hatállyal felfüggeszti a hazai versenyeket. Ez persze a legtöbb versenyzőt, szakembert nem érte váratlanul, a koronavírus terjedése csúcsokat döntögetett azokban a hetekben. Május elején viszont sikerült folytatni a megmérettetések rendezését.

„Nagyon nehezen hoztuk meg ezt a döntést, hogy a versenyszezont megszakítsuk; őszintén szólva tartottam is tőle, hogy nem lesz egyszerű a visszaállás. Sokan olyan csapat van, amelyik iskolai tornateremben edz, ők sem tudtak például a lezárások miatt úgy készülni abban az időszakban, mint korábban. Ez a leállás az országos bajnokságok rovására ment, azonban később szerencsére meg tudtuk őket rendezni, az ott látottak alapján pedig a korosztályok éljátékosai megfelelően fel tudtak készülni – a játék minőségét tekintve legalábbis mindenképpen. Remélem, hogy a jövőben nem lesz szükség ilyen intézkedésekre” – meséli a tavaszi időszakkal kapcsolatban a hazai szövetség elnöke, Kapitány Péter.

Az U15-ös országos bajnokság lány párosainak dobogósai, Kapitány Péter, a hazai szövetség elnökének társaságában Forrás: Magyar Tollaslabda Szövetség
Az U15-ös országos bajnokság lány párosainak dobogósai, Kapitány Péter, a hazai szövetség elnökének társaságában Forrás: Magyar Tollaslabda Szövetség

Az U15-ös országos bajnokság lány párosainak dobogósai, Kapitány Péter, a hazai szövetség elnökének társaságában  •  Forrás: Magyar Tollaslabda Szövetség

A pótlások végül sikerültek: május közepén az U13–U19-es, június első felében pedig az U11–U17, illetve az U15-ös korosztályok is összemérhették tudásukat az országos bajnokságokon.

„Ezek a kupák a legfontosabbak közé tartoznak az utánpótlást tekintve, ennek megfelelően minden játékos komolyan vette ezeket, próbálták a maximumot nyújtani. A korosztályok legjobbjai ott tudtak lenni ezeken a versenyeken, ez a színvonalat is emelte, illetve nekünk is pozitív visszajelzés volt a szervezéssel kapcsolatban, hiszen az ország minden pontjáról jöttek játékosok. Annak is nagyon örülök hogy a sérülések száma is kevésnek mondható, ami az ilyen hosszú szünetek esetében mindig kritikus kérdés. Összességében a nehézségek ellenére is sikeresnek mondható ez az időszak.”

Bár az imént említett versenyeket kis csúszással, de sikerült megrendezni, volt olyan kupa, amely esetében nem volt más választás: át kellett rakni az év második felére.

„A 11. Multi Alarm Junior Nemzetközi Bajnokság esetében nem szerettük volna sem a magyar, sem a külföldi játékosokat kitenni a vírusveszélynek, emellett az sem könnyítette meg a dolgunkat, hogy rengeteg különböző helyről, például a Távol-Keletről is érkeztek volna játékosok, a nemzetközi versenyekre vonatkozó szabályok pedig nagyon szigorúak voltak ebben a májusi időszakban is, így – mivel mindenképpen szerettük volna megrendezni az eseményt – áttettük augusztus utolsó hétvégéjére az időpontot”– mondja a pécsi versennyel kapcsolatban Kapitány.

A korosztályok országos bajnokságai nem csak az eredmények miatt lényegesek: a versenyen mutatott játék nagyban befolyásolja a válogatott keretek összeállítását is.

„Természetesen kiemelt figyelemmel kísérjük ezeket a kupákat, jól mutatják a hazai fiatalok közötti erőviszonyokat. A februári, szövetségben történt változások óta Gregor McVean lett a szövetségi kapitány, és a szövetségi edzők névsora is megújult. Tisztában vagyunk az utánpótlás fontosságával, igyekszünk nekik a lehető legtöbb figyelmet és támogatást biztosítani. A szakembereknek megvan az elképzelésük, milyen feltételek alapján válogatnak, amire kiváló alkalom a magyar bajnokság. Az elkövetkező nemzetközi versenyekről még nehéz biztosat mondani, az őszi U17-es Európa-bajnokság azonban célkeresztben van.”

További korosztályos híreinkTOLLASLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik