KOVÁCS ERIKA, TUMBÁSZ HÉDI (Fotó) 2017.12.30 11:55 Frissítve: 2017.12.30 13:02

Milák Kristóf: Nem jellemző rám, hogy bárkitől is megijedek

Amikor egy hozzám közel álló fiatal hölgy megtudta, hogy Érden meglátogatjuk Milák Kristófot, elpirulva ennyit jegyzett meg: „Szép fiú." Igen, valóban az, ám ennél talán fontosabb, hogy remek úszó – remélhetőleg pályafutása első lépéseit tette csak meg a nyáron azzal, hogy 17 évesen a felnőttek világbajnokságán ezüstérmet szerzett száz pillangón, a junior vb-ről pedig négy arannyal tért haza.

Milák Kristóf személyében 2017-ben új magyar úszócsillag született

„Na, gyerek, tudod, mi tetszik a legjobban benned? Hogy igazi tökös csávó vagy, nem ijedsz meg senkitől!"

Mondjuk akkor éppen hogy megijedt – nem az ellenfeleitől (éppen túl volt azon, hogy a debreceni országos bajnokságon megnyerte a 100 méteres pillangóúszás döntőjét, legyőzve Cseh Lászlót, és teljesítve a budapesti vizes világbajnokságra a szintidőt), nem is a fenti mondattól, amely Sós Csaba szövetség kapitánytól érkezett gratuláció gyanánt, sokkal inkább a mikrofonoktól, amelyek hirtelen előtte tornyosultak a remek, sokakat meglepő teljesítménye után.

Az év egyik nagy felfedezettje Tárnokon él

Milák Kristóf majdhogynem félszegen állt a debreceni uszodában, s bár szépen fogalmazta mondatait, arcán ott volt a bizonytalanság: „Mit kell most mondanom? Jól mondom? Atyaég, ez tényleg velem történik…?"

Pedig akkora meglepetés mégsem volt Kristóf produkciója, a szakmabeliek már jó ideje felfedezték Selmeci Attila tanítványát, hiszen 2015-ben a tbiliszi európai ifjúsági fesztiválon, de még inkább egy évvel később, a hódmezővásárhelyi ifjúsági kontinensviadalon már megvillantotta, mekkora tehetség.

És mindezek ellenére az a debreceni magyar bajnokság, és az a száz pillangó nagyot szólt. Így, „tökös csávóként" került a Nemzeti Sport címlapjára – és hol volt még a budapesti világbajnokság…!

„Mondanám, hogy mindig is az voltam, csak nem lenne igaz – reagál mosolyogva az esztendő végén a kapitányi jelzőre Milák Kristóf. – Korábban azért érdekelt, ki van mellettem a medencében, hiszen a korosztályos versenyeken általában nálam idősebbekkel versenyeztem, és akkor még ott volt bennem a félelem. Ám az évek alatt hozzászoktam ezekhez a helyzetekhez, és a 2016-os hódmezővásárhelyi ifjúsági Európa-bajnokság óta nem jellemző rám, hogy bárkitől is megijedek. Azt gondolom, ez is kell ahhoz, hogy úgy tudjak odaállni a rajtkőre, hogy mindig és mindent kihozzak magamból."

Érdre jár edzésekre

„KEZDEK ZAVARBA JÖNNI”

Érd, az utolsó decemberi edzések egyike – a város még csak ébredezik, az uszodában viszont már Selmeci Attila sípszavára várnak a fiatalok. Álmos szemmel, de lelkesen készülődnek az edzésre, Milák Kristóf viszont még hiányzik… Mestere nem türelmetlenkedik, tudja jól, tanítványa időben megérkezik majd – hogy így történik, azt egy hatalmas „Helló!" és grimasz jelzi még az üvegablakon túlról.

KÉRDEZZ-FELELEK
Az év legnagyobb sikere?
A budapesti világbajnokság, ez egyértelmű.
Az év kudarca?
A sport területén nem volt, a magánéletben igen.
Hogyan dolgozza fel?
Belül, magamban.
Sosem hibáztat mást?
Ha rossz jegyet kapok a suliban, azért miért hibáztassak mást? Én nem tanultam… Ha nem sikerül egy verseny, oké, ilyenre mostanában nem volt példa, én nem figyeltem eléggé.
Népszerűség?
Hirtelen jött.
Ismertség?
Mindkét kérdés kapcsán az első, ami eszembe jut, az, hogy borzasztó. De azért az, mert tényleg hirtelen jött, esélyem sem volt rá felkészülni, megbarátkozni mindazzal, ami vele jár. A csúcson lenni, ismertnek lenni – elég fura…
Lányok?
Muszáj válaszolnom?
Akkor másként kérdezem: szerelem?
Ami eddig ment, ezután is fog, csak éppen más társaságában. Nehéz lavírozni, de általában megértik a lányok, hogy nekem mennyire fontos az úszás. Ha meg nem, akkor a szerelem biztosan nem jön össze…
Család?
Talán most már vissza tudok nekik adni valamit abból a sok mindenből, amit kaptam tőlük kicsi korom óta.
Érettségi?
Remélem, sikerül.
A kötelezőkön kívül melyek lesznek a választott tantárgyak?
A testnevelés biztos.
És még?
A biológia – talán.
Karácsony?
Sajnos rég nem arról szól, amiről valójában kellene.
Szilveszter?
Nem vagyok partiarc, nem igazán hívnak engem a bulikba.
Tokió?
Messze van még! Nekem jelenleg még nem annyira fontos, olyan sok minden van még addig, annyi verseny vár rám, na meg az érettségi, hogy inkább ezekkel foglalkozom, és nem az olimpiával.

Nagyjából harminc másodperc múlva viszont Kristóf már beöltözve (pontosabban leöltözve) ott terem a társai mellett, és némi jókedvet csempész az edzésbe pusztán azzal, hogy az edzője mögül beleles az aznapi penzumba.

„Sokszor csinálom ezt, nincs titok, Attila bá' úgyis elmondja, mit kell megcsinálnunk aznap" – magyarázza teljes természetességgel, és akkor vagyunk igazságosak, ha azt is eláruljuk, hogy ő az egyetlen a tanítványok közül, aki az edzői utasítást az első szótól az utolsóig végighallgatja.

És ezúttal zokszó nélkül végig is csinálja az edzést. Na, nem mintha annyira jellemző lenne az ellenkezője, de azért arra akad példa, hogy jelzi a nemtetszését Selmeci Attilának, és olyanra is, hogy az edzője szól rá, vagy éppen zavarja haza az edzésről…

„Igen, ilyen is történt, mégpedig a nyár elején, mert annyira használhatatlan voltam, hogy Attila bá' úgy gondolta, jobb, ha kipihenem magam a másnapi edzésre – ismeri el Kristóf. – De olyan is van, hogy nagyon foglalkoztat valami, és nem számolom a hosszokat, így egy nyolcszázas feladat után simán ráfordulok a következő hosszra… Kifelé ugyan nem mutatom, inkább csak magamban zsörtölődöm, ha valami nem sikerül az életben, de onnantól ezen jár az agyam. Ezért fordul elő néha, hogy nem figyelek az edzésen…"

Egy ideig nem figyel lapunk fotóriporterére sem, ám az igazán jó pillanatok elkapásához nem pihenhet a kamera, így egyszer csak kiszakad belőle:

„Ó, már megint? Muszáj? Kezdek zavarba jönni…!"

Ez persze nem teljesen igaz, hiszen a megjegyzése után rögvest arról „boltol" kollégánkkal, hogyan is kaphatna a remek fotóiból – hiába, no, a közösségi médiában jól jön egy-egy jól sikerült fotó. Már a nagyszerű úszóteljesítmény mellett, merthogy az idén Milák Kristóf megtette a medencében a magáét, és immár a világ figyelmét is felhívta magára. Meg persze a lányokét is…

Egyfelől tipikus tizenéves, másfelől nagyon nem az.

Oké, az előbbihez tartozik az a megjegyzés, amelyet azután tesz Kristóf, hogy edzője, Selmeci Attila, aki egyébként abban a Gárdonyi Géza Általános Iskolában és Gimnáziumban testnevelő tanár, amelyikben a fiú is tanul, megkérdezi, vele és a többiekkel tart-e edzés után – másként: beszáll-e a kisbuszba, amely az iskolához röpíti őt, vagy…?

Az érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium épületébe lépve Pintérné Bernyó Piroska igazgatónő üdvözli Milák Kristófot

A „vagyot" választja az amúgy magántanuló Kristóf: „Azt hiszem, matek az első óra, de ebben nem vagyok biztos… Olyan nagyon nincs kedvem bemenni, nem csinálunk valami mást?"

A közös reggelire ezek után persze, hogy igent mond.

„ISKOLÁBA JÖNNI VIDÁMAN…?”

Arról már az autóban ülve beszél, amire felfigyeltünk az edzés során: akárhányszor kiszállt (-ugrott) a medencéből, vagy akárhányszor háton rajtolt a feladatok során, mindig páros lábbal ugrott, tapadt a falra, sosem egymás után tette a megfelelő helyre a lábait:

„Ó, egy ideje már mindent így csinálok, kicsit színesíti az edzéseket, nekem meg jó kis feladat!"

Tavasszal a sikeres érettségi lesz Milák Kristóf számára a legfontosabb

Ennél persze kisebb feladatot jelent, de azért néhány percig elidőzik a reggeliző pultja előtt, hogy eldöntse, mit is egyen, aztán, amikor fotóriporterünk – már az asztalnál ülve – igyekszik ismét elkapni a jó pillanatokat, Kristóf tanácstalanul ránk néz: „Kávéval a kezemben készüljön a fotó? Iszik egy tizenhét éves kávét?"

MILÁK KRISTÓF

 Született: 2000. február 20., Budapest
Klubja: Érdi Úszó Sport Kft.
Edzője: Selmeci Attila
Kiemelkedő eredményei: vb-2. (100 m pillangó, 2017), 4x junior világbajnok (100, 200 m pillangó, 4x100 m gyorsváltó, 4x200 m gyorsváltó, 2017), junior vb-3. (50 m pillangó, 2017), 4x ifjúsági Európa-bajnok (200 m pillangó, 2016; 200 m pillangó, 4x200 m gyorsváltó, 4x100 m vegyes váltó, 2017), 3x ifjúsági Eb-2. (50, 100 m pillangó, 4x100 m gyorsváltó, 2017), junior világcsúcstartó (100 m pillangó: 50.62 mp, 200 m pillangó: 1:53.79 p, 2017)

 

A „miénk" ezúttal igen, s hogy miért is nem tipikus tizenéves Milák Kristóf, az a következő fél órában ki is derül – sok mindent megtudunk róla. Azt is, hogy jelenleg 813 vissza nem igazolt bejelölése van a Facebookon, és azt is, hogy a túloldalon zömmel lányok vannak.

„Ha nem ismerem, ha egyetlen közös pillanatot sem tudok hozzá kötni, minek igazoljam vissza? Van ennek értelme…? Amúgy nem vagyok az a telefont nyomkodós típus, engem nemigen lát úgy senki, hogy babrálom – otthon sem jellemző rám. Próbálom értelmesebben eltölteni az időt. Egyébként is, ha van egy kis szabadidőm, azt leginkább alvással töltöm. Meg néha visszanézem az úszásaimat vagy a nyilatkozataimat. És van, hogy utóbbiak miatt ég az arcom, mert mondhattam volna mást is, másként is. Gyakorlom ezt is, de még nem megy annyira jól."

Megnyugtatnánk a fiatalembert, hogy de, megy, és egyre jobban!

Igaz persze az is, hogy egyelőre nem ebben, nem ezen a téren kell a legnagyobbat dobnia – jelenleg Kristóf az érettségire fókuszál, mellette pedig megpróbálja valahogy beleilleszteni zsúfolt napjaiba a KRESZ-vizsgát is.

„Tárnokon lakunk, a szüleim és a testvérem vállalnak azzal nagy áldozatot, hogy reggel és este hoznak és visznek Érdre és Érdről, mennék én haza a két edzés között is tanulni vagy éppen aludni, de időben és tömegközlekedéssel nem fér bele, így jobb híján bemegyek a suliba" – vigyorog Kristóf, de nem túl őszintén, és ez akkor is látszik rajta, amikor immár az iskolához érkezve fotóriporterünk azt kéri, mosolyogva lépjen már be a kapun.

„Iskolába jönni vidáman…?" – hüledezik, aztán persze könnyedén teljesíti a kérést.

A büszke igazgató és az udvarias diák

Alighogy belépünk az iskola kapuján, Pintérné Bernyó Piroska igazgatónő már ott is terem mellettünk. Megölelgeti Kristófot – látszik, hogy az intézmény vezetője és az iskola csillaga kifejezetten jó viszonyt ápol egymással. Kristóf korát meghazudtoló udvariassággal és tisztelettel válaszol mindenre, amire az igazgatónő kíváncsi, nekünk meg közben elárulja, hogy mi lesz a sikeres érettségi után: „A Testnevelési Egyetem sportmenedzseri szakát céloztam meg, esetleg mellette vagy később egy közgazdálkodási menedzsment szakot is."

„MINEK VÁLTOZTASSAK RAJTA?"

Tanóra zajlik éppen, így Kristófot nem rohamozzák meg a fiatalabbak, de azt mondja, egyébként sem jellemző, hogy annyira ajnároznák őt a szurkolók – az iskolában pedig túlságosan nem kivételeznek vele.

Maradt ugyanolyan, mint volt, azzal, hogy a nyáron az egész ország megismerte a nevét, nem változott semmi, a barátai is ugyanazok, és ő maga is ugyanolyan, mint volt.

„A barátaim többsége az uszodából van, de azért akad persze az iskolából is – árulja el. – Hallgatag típus vagyok, sosem voltam a társaság középpontja, nem is szeretnék az lenni. Én az vagyok, aki csendben hallgat, akkor szólal meg, amikor kell, és néha mond valami jót is. Ha így nőttem fel, minek változtassak rajta?"

A világbajnoki ezüstérmes csillag egyelőre nem lazít

Arra persze nem vállalkozik, hogy az uszodai csapatból egyetlen nevet említsen, mint olyat, akivel leginkább megtalálta az összhangot, inkább a teljes válogatottat említi (felnőttet és juniort egyaránt) –

„Így talán nem bántok meg senkit sem."

Az érdi uszodában készül

Miközben a telefonján nagy nehezen kisilabizálja, melyik terembe is kell mennie a következő órára, és sétálunk a szekrénye felé, azért egy nevet mégis csak megemlít a nyári vizes világbajnokság kapcsán.

„Gyurta Dani odajött hozzám a budapesti világbajnokságon, és ha csak röviden, ha csak tőmondatokban is magyarázott, de leült velem. Persze, amit mondott, így is megértettem. Azt tanácsolta, most figyeljek oda nagyon mindenre, hiszen a hirtelen jött sikert követheti hullámvölgy, jöhetnek nehézségek. Be kell vallanom, nagyon jólesett, hogy foglalkozott velem, és az is, amire figyelmeztetett, hiszen olyan ember mondta, aki már átélte, amiről beszélt nekem. Igen, jól tette, hogy szólt, és igen, fel vagyok készülve arra is, hogy megtörténhet velem is az, ami vele, ám én ezen a téren is szeretnék bizonyítani, éspedig azt, hogy én ilyenbe nem csúszom bele."

A MESTER SZEMÉVEL – SELMECI ATTILA ÖSSZEFOGLALÓJA AZ ELMÚLT NÉGY ÉVRŐL

„Az érdi szakosztályhoz 2014 januárjában kerültem, akkor még Plagányi Zsolt volt a vezetőedző, és már az első edzésen felfigyeltem az egyik fiúra, de azért, mert hihetetlenül rosszak voltak a fordulói… Ez volt az első benyomásom Kristófról.
Aztán nyáron jött a serdülők korosztályos bajnoksága, ennek úgy vágtunk neki, hogy ha döntőbe kerül száz pillangón, az már jó eredmény lesz. Nyolcadikként bejutott a döntőbe, amelyet megnyert, ráadásul kifejezetten jó idővel! Én akkor kezdtem el azon gondolkozni, hogy ez a gyerek talán pillangón lehet igazán jó – korábban háton és gyorson versenyzett leginkább, de nem volt a legjobbak között. A száz pillangó viszont elindított valamit: ez a gyerek ennyit tud, hogyhogy nem vettük ezt eddig észre?!
Szeptembertől tényleg új időszak kezdődött, és a nyári száz pillangóval a hátunk mögött elkezdtem duruzsolni Kristófnak, hogy megcélozhatná az európai ifjúsági fesztivált – oké, hogy övé a fiatalabb évjárat az indulók között, és hogy számonként egy ország csak egy-egy úszót nevezhet, de mégis! Tavasszal hatalmasat ment a válogatóversenyen, megszerezte az indulás jogát, és elképesztően jól úszott Tbilisziben is, a döntőbe jutott, amelyben hiába ért be a második helyen, éppen az ő pályáján romlott el az elektromos időmérő… Az óvások után negyediknek hozták ki, ám az akkori szövetségi kapitány, Hargitay András a hazaérkezésük után azzal keresett meg, hogy fantasztikus, amit ez a gyerek csinál pillangón!
Ez volt az újabb löket számunkra, akkor már kezdtük elhinni, hogy nemcsak itthon, és nemcsak a korosztályában, hanem mindenütt, mindenki ellen is jó lehet Kristóf.
Aztán a 2016-os hódmezővásárhelyi ifjúsági Európa-bajnokságon kétszáz pillangón már olyan időt úszott, amely megjelent a felnőttek világranglistáján is. Az 1:56.77-es idő kapcsán csak álltunk, és azt kérdeztük: ezt meg hogyan?!
Én elég óvatos ember vagyok, meg aztán volt már a magyar úszósportban sok, korán kikiáltott tehetség, de akkor azt mondtam: ebből bármi lehet.
Innentől egyértelműen úgy folytattuk a munkát, hogy a tokiói olimpia lett a cél.
Aztán a 2017 áprilisában az ob-n levert mindenkit és megúszta a vb-szintet száz pillangón. Néhány hónappal később meg a netanyai ifi Eb-n 200 pillangón világranglista-második időt úszott. Na, akkor már nem azt éreztem, hogy ebből bármi lehet, hanem azt, hogy világklasszis született.

Mester és tanítványa

A kvalifikációs szabályok miatt csak a rövidebbik távon szerezte meg a budapesti vb-indulás jogát, de én azt tanácsoltam neki, hagyjuk ki a felnőtt-vb-t, ne kockáztassuk az ifjúsági Eb-t és vb-t, hiszen ott éremesélyes. Megsértődött. Közölte, hogy erről szó sem lehet, ha ő megszerezte az indulás jogát, indulni is fog!
A Duna Arénában már délelőtt tízezer ember fogadta, erre az előfutamban egyéni csúcsot úszott. Aztán a középdöntőben is. A finálé előtt legbelül éreztem, odakerülhet a dobogóra, azt kértem tőle, ne engedje, hogy kiénekeljék a sajtot a szájából. Talán hallotta is, amit mondok, ebben nem vagyok biztos, mert ez a gyerek úgy indult meg a last call room felé, mint aki se nem lát, se nem hall. Ment előre, szinte fellökte a szembejövőket, látszott, hogy elhatározott magában valamit. Még egy kicsit meginogtam, mert amikor a rajtkőhöz szólították, csápolt, integetett a közönségnek – te Úristen, mi lesz ebből…? Ugyan egy tizeddel gyengébben kezdett, mint vártuk, de a második ötvenen olyan hajrát vágott ki, hogy az hihetetlen! Dörzsöltem a szemem, nem akartam hinni a táblának, pedig tényleg második lett. Akkor fogalmaztam meg magamban azt, hogy Kristófban olyan jegyeket vélek felfedezni, amelyek csak a legnagyobb művészekre jellemzőek: belőle ugyanis a Duna Aréna közege, a világbajnokság miliője hozta ki ezt a fantasztikus teljesítményt! Kristófnak kell a nagy verseny, kellenek mellé a világklasszis társak, ahol nagyot tud alkotni.
Tudom persze, hogy a hirtelen jött siker, a hírnév, a sok megkeresés veszélyeket is rejt magában, beszélgetünk is erről, mert okosnak kell lennie. A 2018-as esztendő minden korábbinál nehezebb lesz, hiszen érettségizni fog, és valljuk be, Kristóf nem tartozik a jó tanulók közé. Az első helyen tehát a tanulás áll, emiatt lehet, hogy edzések, sőt, edzőtáborok is kimaradnak a felkészüléséből, de májusig tényleg az érettségi a legfontosabb. Onnantól kezdve viszont ismét beleadunk mindent – az uszodában is!"

Minden felszerelés rendben a helyén, jöhet 2018!
2021.10.15 18:10:15

Úszás KOVÁCS ERIKA

Gyurta Dániel és Kapás Boglárka után Milák Kristóf is mesterének választotta a 43 éves edzőt.

2021.10.01 19:59:25

Úszás KOVÁCS ERIKA

„Kezdem megérteni és elhinni, mit értem el” ● „Haragszom Turi Györgyre!” ● „Szerettem úszni”.

2021.09.25 20:45:16

Úszás BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A harmadik évezred professzionális versenysportja azonban nem a harmónia világa, hanem testet-lelket folyamatos próbára kényszerítő, kimerítő hajsza, ami óhatatlanul konfliktusokat szül.

2021.09.20 11:24:53

Úszás SZABÓ GÁBOR

Az olimpiai bajnok Csik Ferenc nagy hatású beszéde az 1938-as eucharisztikus kongresszuson.

2021.09.11 21:10:42

Úszás BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A kötelező gratuláción túl egyetlen szót sem ejtett a legyőzőjéről, saját magáról ellenben kijelentette: bár eredetileg úgy tervezte, visszavonul, de ezt vesztesen nem teheti meg, folytatja az atlantai olimpiáig.