Úszás: Cseh Lászlót is kitüntette a magyar szövetség

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2023.05.24. 17:16
null
Cseh László is kitüntetést vehetett át Wladár Sándortól (Fotó: MÚSZ)
Megtartotta évi rendes közgyűlését a Magyar Úszószövetség, az eseményen Wladár Sándor elnök idézte fel 2022 sikereit és váratlan kihívásait, illetve Centenáriumi Díj kitüntetésben részesült Cseh László, Vajda Tamás és Deák Ottó.

A MÚSZ közgyűlését a hagyományoknak megfelelően először is a versenyzői, edzői, illetve közreműködői életpályát elismerő Centenáriumi Díjak átadása vezette fel. Az úszók közül a sportág élő legendája, a világversenyeken 71 érmet nyerő Cseh László, a szakemberek közül a Szabó Tündét olimpiai dobogóig vezető, majd a nyíltvízi szakágban Kovács Ritával és Risztov Évával is kiemelkedő eredményeket elérő Vajda Tamás kapta meg a kitüntetést, míg a sportág szürke eminenciásai közül Deák Ottó vehette át a díszes plakettet, aki a világszövetséget tíz évvel megelőzve már a nyolcvanas évek elején meghonosította a számítógépes ranglista-készítést a magyar úszósportban.

Wladár Sándor ezt követően az éves beszámolót egészítette ki néhány megjegyzéssel. Elöljáróban megemlítette: „Sportolóink minden világeseményen a maximumot nyújtották, az éremtáblázat első három helyén szerepeltek, összesen 157 érmet nyertek. A 141 tagszervezetünkben 28 ezer sportolni vágyó élvezheti az úszás örömeit és nehézségeit. És ez a szám nem foglalja magába azt a 19 ezer gyermeket, akik az Úszó Nemzet Programban szerepelnek. Az ország minden részén 1000-1200 edző és oktató dolgozik a sikerekért. Mert nemcsak az a siker, hogy egy versenyzőnk ott áll a dobogón, hanem az is, hogy olyan gyerekek is megismerhetik és megtanulhatják az úszást, akik még soha nem jártak uszodákban, nem láttak zuhanyt. Akik testi vagy szellemi sérülésekkel élnek, akik családjainak egy reményt, egy lehetőséget ad az úszás – megmutatva, hogy a rosszban is lehet céljuk, lehet örömük.”

A MÚSZ vezetője szólt az Úszó Nemzet Program „élesítéséről” is: „A világesemény mellett a sikeres pilot szakaszt követően januárban az Úszó Nemzet Program folytatásáért harcoltunk. Február 1-én 20 városban 20 létesítményben, 240 oktató munkájával elindult az igazi éles első szakasz. Gazdasági okok miatt szeptemberben a bővítés csak az évjáratokra terjedt ki, 19 ezer főre bővültünk. Csak zárójelben jegyzem meg, mert ezt a 2023-as év krónikája fogja rögzíteni, 42 város közel 46 ezer gyermeke várhatja a program folytatását idén szeptembertől.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik