KOVÁCS ERIKA
KOVÁCS ERIKA
2021.07.28 18:19 Frissítve: 2021.07.28 18:48

Tokió 2020: Nem volt kérdés, hogy cserélünk – Decsi András

Könnyes szemmel, boldogan értékelt az olimpiai harmadik hely megszerzése után a férfi kardcsapat vezetőedzője, Decsi András.

Decsi András és a stáb öröme (Fotó: Mirkó István)

 

 
Tokió 2020: megtört az átok – kardcsapatunk bronzérmes!

– Ezért dolgoztak évek óta – az éremért.
– Éremért jöttünk, és a még fényesebbhez is nagyon közel álltunk... Természetesen mindannyian csalódottak voltunk, hogy nem vívhatunk döntőt a dél-koreai csapattal – a terv ez volt. Ám hamar túl kellett magunkat tenni azon, hogy ez nem valósult meg. A fiúk szenzációs teljesítményt nyújtottak az elmúlt években, ezért egyszerűen járt egy olimpiai érem! Mindez azt is jelenti, hogy mindent meg kellett tennünk azért, hogy a srácok úgy álljanak fel a pástra a harmadik helyért vívandó mérkőzésen, hogy ez a bronzérem csakis az övéké lehet!

Már korábban elárulta, hogy mindenképpen lesz csere a csapatban, vagyis hogy Decsi Tamást Gémesi Csanád váltja.
– Az, hogy cserélünk, nem volt kérdés, hogy mikor, hogy a verseny melyik szakaszában, az igen.

– És azt sem tagadta, hogy nem ért egyet azért, hogy más a szabály az olimpián, mint a többi világversenyen. Itt ugyanis csak egyszer lehet cserélni.
– Mert ez indokolatlan, úgyhogy komoly feladat lesz ezen változtatni a jövőben... Ez a szabály megszabta a határokat is. A csapatban mindenkinek megvan a szerepe, ám emellett minden verseny előtt meghatározzuk az adott versenyre vonatkozó szerepeket is, ennek kell mindenkinek megfelelnie. Tominak ezúttal az volt a feladata, hogy hozza ki magából a legtöbbet, ezt megtette, Csanádra pedig, aki egyébként is jól szokott vívni a németek ellen, azt a szerepet osztottuk, hogy a bronzmeccsen tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a végén a csapat ott állhasson a dobogón. Az egy pillanatig sem vetődött fel, hogy az elődöntőben kicsit haloványabban vívó Szatmári Andrist cseréljük le – Andris kivívta a biztos helyét a válogatottban, és a bronzmeccsen meg is mutatta a tudását. Évek óta úgy vívjuk a csapatversenyeket, hogy a harmadik emberünket „mozgatjuk”: Csanád és Tomi szokta cserélgeti egymást, vagyis tényleg semmi sem indokolta, hogy másként cseréljünk.

Balra a koordinátor: Decsi András (Fotó: Mirkó István)

– A német csapat rendkívül erős, ezt bizonyította az elmúlt években többször is. Hogyan sikerült úgy összeszedni a társaságot, hogy a bronzmeccset ennyire uralták a miénk – leszámítva persze az utolsó asszót?
– Én ennek csak a koordinátora voltam: a fiúk a kezdeti csalódottság után kellően motiváltak voltak ahhoz, hogy tudják, felfogják, mi a tét, hogyan kell ebbe beleállni.

– Hogy élte meg az utolsó asszót, amelyikben Szilágyi Áron hullámvölgybe került, így a végén mégiscsak szorossá vált a mérkőzés?
– Hosszú ideje Szilágyi Áron a csapat befejező embere, ez felelősségteljes, nehéz pozíció. Olyan poszt, amelyet ki kell érdemelni, olyan teljesítményt kell nyújtani, hogy rábízhassuk ezt a feladatot. Sok olyan szituáció volt volt az elmúlt években, amikor Áron szinte lehetetlen helyzetből fordított az utolsó pillanatban, ezúttal a magabiztos vezetés okán is jött a hullámvölgy, az ilyenből mindig nagyon nehéz kimászni. Áron nagyságát bizonyítja, hogy mégiscsak sikerült egyet fordítania a keréken, és győztesen levonulni a pástról – a csapattal együtt.

TOKIÓ 2020
VÍVÁS, FÉRFI KARDCSAPAT
1. Dél-Korea
2. Olaszország
3. MAGYARORSZÁG (DECSI TAMÁS, GÉMESI CSANÁD, SZATMÁRI ANDRÁS, SZILÁGYI ÁRON)
4. Németország

2021.09.27 00:01:43

Tokió 2020 THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Az a ritkább eset, hogy egy játékvezetőt, bírót megdicsérjenek, mondván, jól végezte a dolgát.

2021.09.11 21:15:22

Tokió 2020 MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Úgy is mondhatom, van mire szerénynek lennünk.

2021.09.07 23:34:33

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Sosem volt még ilyen erős és egységes a magyar paralimpiai csapat.

2021.09.05 16:03:25

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS (Tokió)

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint a magyar versenyzők mindent kihoztak magukból.