Tenisz: Románián át vezet női csapatunk útja a világelitbe

Vágólapra másolva!
2022.11.10. 21:44
null
Babos Csaba és a magyar válogatott játékosai
Hiányoznak a román női teniszválogatott legjobbjai, de így is erős csapatot kell felülmúlniuk a magyaroknak, akiknek jó esélyük van a győzelemre a Billie Jean King-kupa rájátszásának nagyváradi mérkőzésén. Pénteken Gálfi Dalma lép először pályára Ana Bogdan ellen, őt követi Bondár Anna, aki Jacqueline Cristiannal csatázik majd.

 

JÓ HANGULATBAN fotózkodott a nagyváradi városháza főlépcsőjén a Bondár Anna, Gálfi Dalma, Jani Réka, Szabanin Natália, Udvardy Panna összeállítású magyar női teniszválogatott a Billie Jean King-kupa rájátszásának csütörtöki sorsolása előtt. Babos Csaba szövetségi kapitány vezetésével az alapvetően kifejezetten nagy játékerőt képviselő Románia csapatával mérkőznek a mieink idegenben, hogy jövő tavasszal, a selejtezőben már a világelitbe (döntőbe?) kerülés lehessen a cél.

Könnyebb azonban a lányok helyzete, mint arra előzetesen számítani lehetett, ugyanis az ellenfél három legjobbja, a kétszeres Grand Slam-győztes Simona Halep, a világranglsita-34. Irina Begu és a 38. Sorana Cirstea sem lép pályára az eseményen: Halep légzési problémái miatt orrműtéten esett át a US Open után, így már szeptember óta biztos volt, hogy kihagyja a Billie Jean King-kupa rájátszását, azóta pedig doppingügybe keveredett, így ideiglenesen a játékjogát is felfüggesztették, Begu a kemény és eredményes idény után bejelentette, hogy befejezte a szezont, és elmegy pihenni, Cirstea pedig egyébként sem szokott pályára lépni a válogatottban.

Derült, barátságos hangulatú volt a sorsolás is, a többi között Jane Harvey brit székbíró nyelvbotlása nevettette meg a helyszínen lévőket, aki a románok első számú teniszezője, Ana Bogdan mellett a legmagasabban rangsorolt magyar játékost, a hasonló nevű Bondár Annát is a román válogatott soraiban vélte felfedezni, így kis híján bejelentette, hogy a szeghalmi sportoló Gálfi Dalma ellenfele lesz pénteken.

Babos Csaba egyesben Gálfit és Bondárt nevezte, párosban a jelenlegi tervek szerint Jani Réka és Udvardy Panna kap lehetőséget. Pénteken magyar idő szerint délután kettőkor Gálfi lép pályára Bogdannal szemben, majd Bondár mérkőzik a sérülésből nemrég visszatért, s újra jó formát mutató Jacqueline Cristiannal. Szombaton, otthoni idő szerint az előzetes nevezés alapján délben megcserélt párosítással Bondár játszik Bogdannal, majd, ha szükséges, Gálfi is meccsel Cristiannal, s ha négy mérkőzés után sem dőlt el a román–magyar párharc, az Udvardy, Jani kettősnek a Monica Niculescu, Anca Todoni duóval vívott páros csatáján múlik, melyik nemzet küzdhet jövőre azért, hogy a világ 12 legjobb csapata közé kerüljön.

Mivel minimum négy mérkőzést kötelező lejátszani a közönség kiszolgálása miatt, a kettősök találkozójára akkor is sor kerül, ha az első három egyes meccs után megvan a végeredmény. Amennyiben a négy szinglivel eldöntik a felek a végeredményt, a csapatkapitányok döntenek róla, vállalják-e a válogatottak a párost. A szövetségi kapitányok a pénteki nap tapasztalatai és eredményei alapján vasárnap délelőtt még módosíthatnak a nevezésen.

Bondár Anna (Fotó: Földi Imre)
Bondár Anna (Fotó: Földi Imre)

 

A magyaroknak kedveznek a helyszín adottságai a szövetségi kapitány szerint

Babos Csaba szövetségi kapitány már a kiutazást megelőzően, Budapesten is arról beszélt: győzhet a Bondár Anna, Jani Réka, Gálfi Dalma, Szabanin Natália, Udvardy Panna összeállítású magyar Billie Jean King-kupa-válogatott Románia ellen Nagyváradon. A szakemberrel a csütörtöki edzés után beszélgettünk a helyszíni tapasztalatairól.

– Már a sorsolás utáni sajtótájékoztatón említette, hogy nem szokványos a borítás itt, a nagyváradi arénában. Miben különbözik attól, amit máshol tapasztaltak?
– Nagyon örülünk, hogy határhoz közeli helyszínt választott a román szövetség, ráadásul vadonatúj a létesítmény, remekül felszerelt az aréna, maga a pályaburkolat pedig nagyon speciális, én nem tudnám semmi máshoz hasonlítani – kezdte Babos Csaba a Nemzeti Sportnak adott interjúját Nagyváradon. – Eredetileg azt gondoltuk, hogy a kolozsvári WTA-torna borítását hozzák ide, de más cég építette most a pályát, ami rendkívül gyors. Kifejezetten sima a felület, amin megcsúszik a labda, ezeket a gyors, lapos ütéseket nehéz kezelni, ráadásul a különbözőképpen megnyesett, pörgetett labdákra másképp reagál a borítás, mint amit megszoktak a játékosok.

– Mennyire fekszik ez a magyar válogatottnak?
– Azt gondolom, hogy kedvez nekünk, hiszen jól adogató és jól ritörnöző játékosaink vannak, akik ezekkel az ütésekkel a labdamenetek többségét el is tudják dönteni. Nagyon bizakodó vagyok, folyamatosan néztem itt az ellenfél edzéseit, a saját teniszezőink formájával pedig természetesen tisztában vagyok, így tartom azt, amit mondtam, mielőtt megérkeztünk: jó esélyeink vannak a győzelemre.

– Talán ebben az is segít, hogy Románia legjobbjai nem lépnek pályára a Billie Jean King-kupa mostani fordulójában...
– Az viszonylag korán eldőlt, hogy Simona Halep nem lesz itt, az A-doppingmintája pozitív lett a US Openen, a Grand Slam-torna után pedig meg is műttette magát, míg Sorana Cirstea nem igazán van jóban a szövetséggel, ezért ő egyébként sem szokott játszani. Irina Begu hiánya talán meglepetés, de fárasztó év van mögötte, így bejelentette, véget ért a szezonja. Ettől függetlenül erős a román csapat, Ana Bogdan és Gabriela Ruse is erős évet zárt, Jaqueline Cristian pedig sérülése után ismét remek formában van.

– Miért döntött úgy, hogy Gálfi Dalma és Bondár Anna játsszák az első két meccset pénteken?
– Azért esett a választásom épp rájuk, mert mindketten jól alkalmazkodtak a gyors borításhoz, egyértelmű volt, hogy ők kezdenek. Udvardy Panna tornagyőzelem után érkezett meg Bogotából, de több mint húsz órát utazott, és szabadtéren játszott, egy nappal kevesebbet edzett ezen a pályán, úgyhogy rá inkább szombaton számítok. Hiába sorsolták most ki a második napi párosításokat is, még az egyesen és a pároson is lehet változtatni, az első nap eredményétől, a mutatott játéktól függ, cserélek-e.

– Mit gondol az ellenfelekről?
– Ana Bogdan a román válogatott legmagasabban rangsorolt játékosa, az ő helye nem volt kérdéses, az viszont nekünk talán jobban fekszik, hogy Cristian játszik egyénit, és nem Ruse: figyeltem a tréningeket, és utóbbi csak csütörtök reggel edzett, akkor sem mozgott túl sokat, de az ütései rendben voltak. Egy kisebb sérülés, vagy enyhébb betegség hátráltathatja, de ez nem jelenti azt, hogy szombatra ne lenne harcra képes.

– Összességében véve mire számít a rájátszásban?
– Bogdan top ötvenes teniszező, nagyon komplex játékos, tizenkét éves kora óta ismerem, csak egy évvel idősebb, mint Timi, sok versenyen indult, ahol mi is, jó a kapcsolatunk vele. Ahogy a szövetségi kapitánnyal, Horia Tecauval is, aki pedig a nagyobbik lányommal egyidős, juniortornákon találkoztunk gyakran. Semmiféle rossz tapasztalatunk nincsen, teljesen baráti a légkör. Nyilván a pályán nem így lesz, ott csak a győzelem lebeg mindenki szeme előtt, színvonalas, jó mérkőzésekre számítok sportszerű keretek között. A néhány hete lezajlott kolozsvári százhuszonötös torna is jól szervezett esemény volt, pozitív benyomással jöttünk el, a közönség a mieink játékát is tapssal díjazta. Itt is sok magyar él, bízom benne, most is hasonló lesz a hangulat.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik