Fucsovics döntő szettre késztette Lajovicsot, de kikapott tőle

HARMATH ÁKOSHARMATH ÁKOS
Vágólapra másolva!
2022.01.17. 00:32
null
Fucsovics először kapott kapott ki Lajovicstól és először búcsúzott az ausztrál GS-torna első körében (Fotó: AFP)
Nem tartott túl sokáig az idei Australian Open a férfi egyese a világranglista 38. helyén álló Fucsovics Márton számára, miután öt játszmában, 3 óra 23 percig tartó csatában vereséget szenvedett a nála öt hellyel hátrébb rangsorolt rangsorolt szerb Dusan Lajovicstól az első fordulóban magyar idő szerint hétfőn hajnalban.
TENISZ

AUSTRALIAN OPEN (kemény pálya, 75 000 000 ausztrál dollár)
FÉRFI EGYES
1. FORDULÓ (a 64 közé jutásért):
Fucsovics Márton–Dusan Lajovics (szerb) 3:6, 6:4, 1:6, 7:6 (8–6), 1:6

Nem indult rossszul az idei év első Grand Slam tornája Fucsovics Márton számára, legalábbis, ha azt nézzük, hogy első két adogatójátékát egyaránt ásszal lezárva hozta Dusan Lajovics ellen – ha viszont azt nézzük, hogy ebben a két játékban is sok első szervát rontott, akkor már sejteni lehetett, nem lesz egy egyszerű menet a szerb elleni mérkőzés.

A 31 éves rivális pedig viszont ellenfelénél is magabiztosabban adogatott, ráadásul fogadóként 2:2-t követően szintet tudott lépni és az első lehetőséget kihasználta, hogy elvegye ellenfele adogatását. Az előnyét pedig nemcsak megőrizte, de a kilencedik játékban ismét brékelte Fucsovicst, ezzel pedig 40 perc alatt megnyerte a játszmát. A másodikban aztán Fucsovics tudott javulni – főleg adogatóként az első szervák hatékkonysága terén –, s egyetlen bréklabdáját kihasználva szintén 40 perc alatt egyenlíteni is tudott.

Ami viszont a harmadikban történt, arra nem sok magyarázatot lehet találni: Fucsovics az első adogatását ugyan még hozni tudta, ám nemcsak fogadóként, hanem a folytatásban adogatóként is visszaesett a teljesítménye, miközben Lajovics játéka nagyot javult. A szerb kétszer is brékelte ellenfelét, majd 5:1-nél egy bréklabda hárítását követően az első játszmalabdáját azonnal értesítette is.

Ezt követően aztán a negyedik játszmát megint nehéz volt hova tenni, hiszen, mintha nem is ugyanaz a két játékos tért volna vissza a pályára: a korábbinál stabilabb adogatójáték jellemezte ekkor Fucsovicsot, míg Lajovics némileg visszaesett. Ez aztán a szett elején egy gyors brékváltást követően abban jelentkezett, hogy mindketten hozták saját adogatásaikat, így végül tie-breakbe torkollott a szett, amelyben meglepetésre Fucsovics bírta jobban az idegek csatáját és a eggyel többször tudta elvenni Lajovics szerváját: utolsó alkalommal első játszmalabdáját használta ki, így kereken három óra játék után kezdődhetett a döntő szett.

Ez pedig megint megdöbbentő változást hozott – főleg Fucsovics játékában. Azt követően, hogy oroszlánként küzdve kiharcolta a folytatás lehetőségét a magyar teniszező, az ötödik játszmában szinte alig akadt jó megmozdulása, és sokat jelző adat, hogy az első öt játékban mindössze hét pontot nyert, egyet leszámítva mindet adogatóként, miközben Lajovics semmi extrát nem nyújtva pillanatok alatt elhúzott 5:0-ra.

Ezzel gyakorlatilag eldőlt a párharc, s miután a szerb már nem erőltette, hogy Fucsovicsot harmadszor is brékelje, 5:1-nél adogatóként első meccslabdáját egy ásszal kihasználva el is búcsúztatta ellenfelét.

Fucsovics Márton jó ausztráliai szokásához híven nagyot küzdött, de ezen a napon rengeteg hibával játszott, s hiába izzasztotta meg ellenfelét, végül pályafutása során először kényszerült az első körben búcsúzni az Australian Open egyesének főtáblájától.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik