Tenisz: Andrej Rubljov mégsem bukja dubai pontjait és pénzdíját

SZELECZKI RÓBERTSZELECZKI RÓBERT
Vágólapra másolva!
2024.03.05. 06:37
Dubai Duty Free Tennis Championships - Day 13
Christopher PikeAndrej Rubljovot leléptették Dubaiban, mert üvöltözött az egyik vonalbíróval egy kétes szituáció után (Fotó: Getty Images)
Mégis megkapja a múlt heti dubai 500-as tornán elért ranglistapontjait és pénzdíját a világranglista-5. orosz Andrej Rubljov, miután az ATP a játékos fellebbezését követően hétfőn felülvizsgálta döntését, és elengedte a pontok és a díjazás elvételére vonatkozó büntetést, mely egyébként együtt jár a leléptetéssel a szabályok szerint.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a világranglista-5., a múlt héten véget érő dubai 500-as tornán második kiemelt orosz Andrej Rubljovot leléptették a pályáról az elődöntőben, melyet a hetedik kiemelt kazah Alekszandr Bublikkal vívott. A harmadik játszmában, Bublik 6:5-ös vezetésénél egy kétes szituációt követően Rubljov közelről rákiabált az egyik vonalbíróra. A székbíró a versenyigazgató döntése nyomán nem sokkal később leléptette a 15-szörös ATP-tornagyőztes játékost, miután egy oroszul beszélő hivatalos személy azt jelentette, a teniszező sértő szavakat használt a vonalbíróra – Rubljov állítása szerint angolul beszélt, és tagadta a szitkozódást.

A szabályok szerint egy játékos sportszerűtlen viselkedéséből fakadó leléptetése automatikus,  valamint teljes pont- és pénzdíjmegvonással jár, ám Rubljov fellebbezését követően a profi férfi tenisztornákat szervező ATP fellebbviteli bizottsága hétfőn felülvizsgálta döntését, melynek értelmében az orosz mégis megkaphatja az elődöntő vesztesének járó, 150 ezer dolllárt meghaladó pénzjutalmát és 180 ranglistapontját.

„A fellebbviteli bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a mérkőzésből történt kizáráson túl a leléptetéssel együtt járó büntetési tételek, név szerint a pénzdíj és a ranglistapontok megvonása aránytalan szankció lenne ebben az esetben. Eszerint Rubljov megtarthatja az elődöntőért járó pontokat és díjazást. A mérkőzésen elkövetett szabálysértésért kirótt 36 400 dolláros bírság ugyanakkor fennmarad” – közölte a nemzetközi sportági szervezet hétfőn.

Fotó: Andrey Rublev/Instagram

Rubljov közösségi oldalán nyilvánult meg a döntésről. „Szeretnék köszönetet mondani a fellebbviteli bizottságnak, hogy helyt adott a fellebbezésemnek, és megváltoztatta az eredeti döntést, vagyis a dubai elődöntőből történt kizárásom nem vonja maga után a pontok és a pénzdíj elvételét. Bízom benne, hogy az ATP a jövőben felülvizsgálja és megváltoztatja ezt a szabályt, azaz a versenybíró ne határozhassa meg egy mérkőzés kimenetelét anélkül, hogy egyértelmű bizonyítékai lennének, miközben a játékos nem nézheti vissza a történteket felvételen. Bár csalódott vagyok, hogy nem fejezhettem be az elődöntőt, hálás vagyok a rengeteg támogató üzenetért, melyeket a napokban kaptam. Ígérem, tanulok az esetből, és törekszem jobb játékossá és jobb emberré válni.”

Bublik az ötödik kiemelt Ugo Humbert-rel vívhatott a serlegért – a francia játékos felülmúlta őt, megszerezve karrierje hatodik ATP-tornagyőzelmét.

ATP 500-AS TORNA, DUBAI (2 941 785 dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES
ELŐDÖNTŐ
Humbert (francia, 5. kiemelt)–Medvegyev (orosz, 1.) 7:5, 6:3
Bublik (kazah, 7.)–Rubljov (orosz, 2.) 6:7, 7:6, 6:5-nél Rubljovot leléptették
DÖNTŐ
Humbert–Bublik 6:4, 6:3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik