KOVÁCS ERIKA
2021.09.20 15:16 Frissítve: 2021.09.21 09:43

Rp. gyorskorcsolya: Krueger Cole már nem tagja az olimpiai keretnek

Kinyíltak a kapuk hosszú idő után: sajtónyilvános edzést tartott a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott hétfőn délelőtt – a csapat gőzerővel készül a szezonra, amely hétvégén a hazai olimpiai válogatóversennyel kezdődik.

 

Sajtónyilvános edzést tartott a rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott (Fotó: Árvai Károly)


Bár a short track válogatott már április végén megkezdte a felkészülést a szezonra, a nyár nagyobb részét Olaszországban töltötte a csapat: legjobbjaink magaslaton gyűjtötték az erőt – és a kilométereket.

Mindezt az első hetekben kerékpáron és futva tették leginkább, majd szép fokozatosan a jeges edzések vették át a főszerepet.

Hétfőn sajtónyilvános edzést tartott a csapat, ahol egyértelművé vált: már most magas fordulatszámon pörögnek a versenyzők.

Ez persze nem véletlen, hiszen szombaton és vasárnap sok minden eldől, merthogy olimpiai válogatóversenyre kerül sor a Gyakorló Jégcsarnokban.

A férfiaknál három, a nőknél öt versenyző vívhatja ki a jogot arra, hogy a négy állomásból álló világkupa-sorozatban (melynek harmadik versenyét Debrecen rendezi november 18. és 21. között) jégre léphessen – a szakmai stáb döntése értelmében ugyanis Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry és Jászapáti Petra a korábbi eredményei és az edzésen mutatott teljesítménye miatt védettséget élvez.

(Fotó: Árvai Károly)


A vk-sorozat négy versenyéből a legjobb három eredmény számít majd be a végső rangsorba: 500 és 1000 méteren 32-32, 1500-on pedig 36-36 short trackes indulhat a pekingi játékokon.

De persze a legnagyobb figyelmet a férfiváltónk kapja – nem véletlenül, hiszen 2018-ban Pjongcsangban a Liu Shaolin, Liu Shaoang, Burján Csaba, Knoch Viktor összetételű kvartett Magyarország első téli olimpiai aranyérmét szerezte meg.

A cél persze a címvédés.

Nagyon keményen dolgoztunk, a hangulat is jó a csapatban. Előttünk van a kvalifikációs világkupa-sorozat, szeretnénk minél hamarabb bebiztosítani a kvótát, s utána nyugodtan készülni tovább, hogy Pekingbe úgy, olyan állapotban érkezhessünk meg, hogy mi magunk is elhiggyük, igenis van esélyünk a címvédésre” – mondta Liu Shaolin Sándor.

Bánhidi Ákos: Ha nem tudod elfelejteni a balszerencsés eseteket, válts sportágat!
 
(Fotó: Árvai Károly)


– Hétvégén olimpiai válogatóverseny lesz a Gyakorló Jégcsarnokban, ám négy short trackes felmentést kapott – miért nem indul Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry és Jászapáti Petra a viadalon?

– Mert kiemeltek. Eredményesek voltak a múltban, és nagyon jól teljesítenek az edzéseken is – folyamatosan, így meg kellett, hogy kapják a védett pozíciót.

– Vagyis a férfiaknál három, a hölgyeknél egy hely elkelt: hat-hat koris indulhat a kvalifikációs vk-sorozatban. Hétvégén fény derül a további három és öt sportoló személye?

– Igen. A hatodik személyre mindkét nemnél mi tehetünk javaslatot. Szombaton ezer és ezerötszáz métert, vasárnap ötszázat és ezret futnak a versenyzők, és kizárólag a helyezés számít.

– Nem láttuk a jégen Krueger Cole-t.
– Sajnálatos módon olyannyira eltávolodtak egymástól a szövetség és Krueger Cole elképzelései, hogy ő már nem tagja a short track olimpiai keretnek.

– Láttunk viszont a jégen a Liu testvéreken kívül még egy olimpiai bajnokot: nem furcsa szituáció, hogy Burján Csabának bizonyítania kell a hétvégén?

– Bár Csabi elkövetett korábban egy butaságot, nagyon is okos gyerek, és az önértékelése is a helyén van: pontosan tudja, hogy nincs azon a szinten, mint a Liu fivérek és a Krueger John-Henry, s bár olimpiai bajnok, meg kell mutatnia, mire képes. Tudja, hogy a csapattagsághoz maga mögé kell „gyűrnie” hétvégén a többieket. Szerencsére jól kezeli a helyzetet, mondom, okos gyerek.

– Négy évvel ezelőtt egy balszerencsés kvalifikáció végén szerzett kvótát a férfiváltó – el lehet felejteni az akkor történteket?
– Ha nem megy, sportágat kell váltani: a short track tele van váratlan, előre nem kalkulálható szituációkkal, ezekkel nem szabad foglalkozni, nem arra kell figyelni, vajon történik-e valami baj, hanem azzal, hogy oldjuk meg az adódó szituációkat.

– Négy éve a női váltó is megszerezte a kvótát, ám Heidum Bernadett és Keszler Andrea azóta visszavonult, van esélyük a hölgyeknek a kvalifikációra?
– Szerintem mindenképpen. 

 

2023.02.05 12:18:21

Téli sportok nemzetisport.hu

A vk-győzelmek örökranglistáján utolérheti az utolérhetetlennek gondolt Ingemar Stenmarkot.

2022.11.16 16:18:57

Téli sportok nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az ötös fogatot nem ők, nem a Liu fiúk bontották meg.

2022.11.09 13:52:38

Téli sportok nemzetisport.hu

15 évesen olimpiai érmet nyert, ám élete nagy álma beteljesülésére újabb 12 évet kellett várnia.

2022.10.15 20:35:39

Téli sportok nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Nem mondani akarja, hogy bajnok, hanem mutatni.