MTI
2017.12.06 11:51 Frissítve: 2017.12.06 14:45

Pjongcsang 2018: Nem meglepő a NOB döntése – Tiszeker

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője azt mondta: várható volt, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem a kollektív büntetést alkalmazza majd Oroszországra a februári, pjongcsangi téli olimpiával kapcsolatban.

 

 
Pjongcsang 2018: döntött a NOB, Oroszország nem indulhat
A WADA elégedett az oroszok elleni szankciókkal
Az oroszok kedden döntenek az olimpiai részvételről

„Nem váratlan és nem meglepő a döntés – jelentette ki a szakember szerdán, az M4 Sport Sportreggeli című műsorában. – A kérdés csak az volt, hogy a NOB meglépi-e a kollektív büntetést, és teljes egészében eltiltja Oroszországot, mint nemzetet a téli játékoktól, vagy azt a technikát alkalmazza, amit a Nemzetközi Atlétikai Szövetség is az idei, londoni világbajnokságon. Ott az orosz sportolók nagyon megszűrve indulhattak, s csak semleges színekben, semleges zászló alatt, az orosz himnuszt nem játszották el.”

Hozzátette: várható volt, hogy ez utóbbi megoldást választja a NOB, mert az egyes nemzetközi sportszövetségek, sportolói bizottságok részéről nagy volt a nyomás a kollektív kizárás ellen.

„Ez a büntetés azt próbálja hangsúlyozni, hogy mivel ez kifejezetten az olimpia ellen irányuló, rendszerszintű csalás és manipuláció volt, amely vélhetően központilag volt irányítva, ezért akinek a neve bármilyen szinten összefüggésbe hozható ezzel a csalással – s itt elsősorban a szocsi téli olimpiára gondolok –, semmilyen szinten ne léphessen porondra Pjongcsangban” – fogalmazott Tiszeker Ágnes.

A NOB végrehajtó bizottsága kedden felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot (OKR), ezzel egyben kizárta a dél-koreai seregszemléről, és csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az orosz sportolók indulását a februári téli játékokon. Az olimpiai testület egyben felfüggesztette az OKR-t vezető Alekszandr Zsukov NOB-tagságát, továbbá minden ötkarikás eseményről kitiltotta Vutalij Mutko volt orosz sportminisztert, a futballszövetség jelenlegi elnökét, a jövő évi világbajnokság főszervezőjét.

A NOB-döntés nyomán azok a versenyzők, akik indulási jogot szereznek, bizonyítottan tiszták, nem sértették meg korábban a doppingszabályzatot, és részt vesznek a számukra előírt ellenőrzéseken, „Olimpiai Sportoló Oroszországból” (OAR) megjelöléssel szerepelhetnek Pjongcsangban. Ez a jelzés található majd az öltözékükön, aranyérem esetén pedig az olimpiai himnuszt játsszák el nekik.

„Nem elég, ha valaki otthon, Oroszországban készül, és csak otthon ellenőrzik, úgy biztosan nem indulhat” – mondta ezzel kapcsolatban Tiszeker Ágnes, jelezve, hogy a részvételről döntő „panelben” a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), a NOB és az újonnan alakult független ügynökség delegáltjai dolgoznak majd, s minden kérelmet egyenként fognak elbírálni.

A NOB az elmúlt bő egy hónapban több mint húsz orosz versenyzőt – bobost, szkeletonost, sífutót, gyorskorcsolyázót és sílövőt – tiltott el örökre, és semmisítette meg szocsi eredményeiket doppingvétség miatt. 2014-ben az oroszok 33 érmet szereztek, de 11-től már megfosztották őket.

Az eltiltások hátterében a WADA által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság korábbi jelentése áll, mely az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárta fel. A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

Oroszországban jövő kedden döntenek arról, hogy a sportolók semleges indulóként részt vesznek-e a pjongcsangi olimpián.

2022.11.16 16:18:57

Téli sportok nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az ötös fogatot nem ők, nem a Liu fiúk bontották meg.

2022.11.09 13:52:38

Téli sportok nemzetisport.hu

15 évesen olimpiai érmet nyert, ám élete nagy álma beteljesülésére újabb 12 évet kellett várnia.

2022.10.15 20:35:39

Téli sportok nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Nem mondani akarja, hogy bajnok, hanem mutatni.