Pjongcsang 2018: döntött a NOB, Oroszország nem indulhat

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.05. 19:35
null
Súlyos büntetés az orosz sportnak (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottság tagságát, így az orosz sportolók orosz zászló alatt nem versenyezhetnek a pjongcsangi téli olimpián.

A NOB végrehajtó bizottsága tanulmányozta és megvitatta a Samuel Schmid vezette bizottság jelentését az orosz doppingellenes bizottság manipulált működésére vonatkozóan és a 2014-es, Szocsiban megrendezett téli játékokkal kapcsolatban is. A bizottság által összegyűjtött bizonyítékok megállapították a nem szabályszerű működést.

Ennek következményeként azonnali hatállyal felfüggesztették az Orosz Olimpiai Bizottság tagságát.

Ezzel együtt a NOB nem akarja megfosztani a részvételtől azokat az egyéni orosz sportolókat, akik tisztán versenyeztek. Ezért szigorú feltételek betartása mellett engedélyezi a részvételüket az olimpiai zászló alatt.

A feltételek:
– a versenyző nem követhet el doppinggal kapcsolatos vétséget
– a versenyzőnek alá kell vetnie magát az olimpiát megelőző célzott doppingteszteknek
– a versenyzőnek alá kell vetnie magát más, orvosok által meghatározott teszteknek, azért, hogy biztosítsák a tiszta versenyzést.

Bach: Példátlan támadás volt
„Az eset példátlan támadás volt az olimpiai játékok és a sport egésze ellen – jelentette ki Thomas Bach NOB-elnök a sajtóközleményében. – A Végrehajtó Bizottság következetesen arányos büntetéseket osztott ki a rendszerszintű manipuláció miatt, miközben megvédte a tisztán versenyző sportolókat.”

Egyetlen képviselőt sem hívnak meg az orosz sportminisztériumból az olimpiára.

Örök életre eltiltották Vitalij Mutko korábbi orosz sportminisztert (a jövő évi futball-vb szervezőbizottságának elnökét) és Jurij Nagornih egykori helyettest a jövőben megrendezendő olimpiákról.

Felfüggesztették az Orosz Olimpiai Bizottság elnökének, Alekszandr Zsukovnak a NOB-tagságát.

Zsukov később Lausanne-ban bejelentette, hogy az orosz sportolók a svájci városban működő nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) megtámadják a NOB határozatát. Elmondta azt is, hogy az érintett versenyzők jövő kedden döntenek arról, hogy indulni kívánnak-e a februári játékokon: a meghirdetett „olimpiai gyűlésen” jelen lesznek a sportolók, az edzők és a sportszövetségek képviselői is.

A NOB fenntartja a jogot, hogy további büntetőintézkedéseket hozzon a rendszerben résztvevő egyének ellen.

Az Orosz Olimpiai Bizottságnak meg kell térítenie a NOB vizsgálattal kapcsolatos költségeit 15 millió dollár értékig. Ezt az összeget a globális doppingellenes harcra fordítják.

Részben vagy teljesen megszüntetik az Orosz Olimpiai Bizottság felfüggesztését a pjongcsangi téli olimpia záróünnepségének kezdetétől, feltéve, hogy a NOB döntéseit maximálisan tiszteletben tartják az orosz sportolók és az Orosz Olimpiai Bizottság.

ELŐZMÉNYEK

A NOB-on egyre nagyobb volt a nyomás, hogy a feltételezett, államilag irányított doppingrendszer miatt teljesen zárja ki a februári téli játékokról az ország sportolóit.

„Meg akarjuk védeni a versenyzőink érdekeit. Oroszország továbbra is elkötelezett az olimpiai eszme mellett, és megőrzi kötelékeit a NOB-bal. S ezeken a kötelékeken keresztül megoldhatóak a felmerült problémák” – fogalmazott Dmitrij Peskov, a Kreml szóvivője.

Peskov hétfőn azt mondta: nem tervezik az olimpia bojkottját, még akkor sem, ha Oroszország részvételét korlátozza a NOB.

Az ötkarikás szervezet az elmúlt bő egy hónapban több mint húsz orosz versenyzőt (bobost, szkeletonost, sífutót, gyorskorcsolyázót és sílövőt) tiltott el örökre, és semmisítette meg szocsi eredményeiket doppingvétség miatt. 2014-ben az oroszok 33 érmet szereztek, de 11-től már megfosztották őket.

Az eltiltások hátterében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság jelentése áll, mely az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárta fel.

A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

Az MTI beszámolt arról, hogy az Összoroszországi Televíziós és Rádiósugárzási Társaság a NOB-határozatokra válaszul közölte, hogy az állami tévécsatornák nem közvetítik a dél-koreai játékok eseményeit.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik