Curling: az UTE helyett a Fradi a döntőben – óvás és fellebbezés után

PIRCS ANIKÓPIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2021.05.22. 09:21
null
Az UTE nehezményezi, hogy elvették a pályán kivívott győzelmüket (Fotó: curling.hu)
Címkék
Óvás és fellebbezés után nem a pályán győztes UTE 1. csapata, hanem az FTC Dream Team együttese vívja a hétvégi döntőt a Vasas ellen a férficsapatok országos bajnokságán.

 

Óvással folytatódott, majd első és másodfokon hozott eltérő határozattal zárult le a férfi curlingesek országos csapatbajnokságának múlt hétvégi elődöntője. Az UTE 1. és FTC Dream Team párharcát a pályán 10–7-re az újpesti együttes nyerte, de a mérkőzés után egy vitatott csere miatt a Fradi óvást nyújtott be, amelyet a szervezőbizottság 4:0 arányban elutasított, végül az együttes fellebbezését a Magyar Curlingszövetség fellebbezési bizottsága 2:1 arányban elfogadta. A döntés értelmében az FTC küzdhet meg a bajnoki címért.

„A harmadik endben cseréltünk, amit az FTC kifogásolt, mert szerintük a csere nem pozícióra történt, ám a bíró menet közben jelezte, hogy nem történt szabálytalanság – kezdte a háttér megvilágítását Czermann Kristóf, az UTE 1. csapatvezetője. – Miután a mérkőzést lejátszottuk és nyertünk, a versenybíróhoz hasonlóan aláírtam a meccslapot és elhagytam a létesítményt. Az FTC óvott, amit első fokon elutasítottak, másodfokon viszont nekik adott igazat a bizottság. Egy olyan eljárásban vették el a pályán kiharcolt győzelmünket, amelyben velünk nem ismertették az ellenünk felhozott vádakat, a véleményünket nem kérték ki, csak eldöntendő kérdésekre adhattam válaszokat. A fellebbezési bizottság összetételével kapcsolatban egyértelmű a szabályozás: nem lehet olyan tagja, akinek érintettsége van az adott ügyben, ami ebben az esetben nem valósult meg maradéktalanul.”

Az ob elődöntőjében történteknek egyébiránt van egy mellékszála is: a mérkőzés jegyzőkönyvét utólag módosították.

„Az eljárás során szembesültem azzal, hogy a mérkőzés versenybírója által, majd az általam aláírt, ezzel hitelesített meccslapra utólag rákerült egy bejegyzés. A meccslap utólagos módosítása márpedig fegyelmi vétség, amelynek kivizsgálását kértem – mondta Czermann Kristóf, megjegyezve: az eredeti ügyben a hazai szövetségnél már nincs több jogorvoslati lehetőségük, az már csak a bíróságon folytatódhatna. – A folytatásról csak azután döntünk, hogy befejeződik a vegyes páros világbajnokság, amelyen a csapatbajnokság három versenyhétvégén is velünk együtt küzdő társunk, Kiss Zsolt Palancsa Dorottyával az olimpiai kvótáért küzdött, és akit amennyire lehet, igyekeztünk nem zavarni a történtekkel.”

(A Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt kettős nem szerezte meg a kvótát, miután náluk jóval alacsonyabban rangsorolt pároktól szenvedtek vereséget.)

A férfiak hat versenyhétvégén át tartó csapatbajnokságának döntőjét a hétvégén rendezik meg, amelyben az FTC ellenfele a Vasas.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik