Alpesisí-vb: óriási kanadai bravúr, de Reichelt nyert

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.02.05. 21:24
null
A 34 éves Hannes Reichelt minden idők legidősebb alpesisí-világbajnoka lett Beaver Creekben (Fotó: Reuters)
Hannes Reichelt győzelmével ért véget Beaver Creekben az alpesisí-világbajnokságon a férfiak szuper-G száma. Az osztrák mögött nagy meglepetésre a kanadai Dustin Cook végzett. Remekelt a visszatérő Aksel Lund Svindal is. Kékesi Márton a 49. lett.

A viadalt eredetileg szerdán tartották volna, ám akkor az erős havazás miatt nem lehetett megrendezni. Csütörtökön már tökéletes körülmények fogadták a versenyzőket.

Hannes Reichelt győzelme több szempontból sem meglepetés. Egyrészt a szakág egyik specialistájának számít, korábban ötször nyert világkupaversenyt, négy éve ezüstérmes lett a vb-n. Másrészt a Beaver Creek-i pályát osztrák edző jelölte ki, és ő természetesen honfitársai, elsősorban Reichelt stílusának megfelelően dolgozott. Ennek is köszönhette Reichelt, hogy 20-as rajtszámmal 24 századot vert az addig élen álló francia Adrien Theaux-ra. A szakági legjobbak a 16-ostól a 22-es rajtszámig indulnak. Mikor az esélyesek mind lejöttek, Reichelt kezdhetett ünnepelni.

Azonban a 28-assal rajtoló Dustin Cook kellemetlen pillanatokat szerzett Reicheltnek. Szenzációsan síelt, az éllovashoz képest mindig tartva a két tizeden belüli hátrányt az ellenőrzéseknél. Végül mindössze 11 századdal kapott ki. Cook eredménye nagy meglepetés, mert soha nem tudott még tíz közé sem jutni a világkupa-sorozatban sem.

Az amerikai Bode Miller és a norvég Aksel Lund Svindal sérülés és műtét után erre a vb-re időzítette visszatérését. Ebben az évadban egyetlen versenyen sem indultak. A kilencedikként induló Miller két ellenőrző pontig vezetett, de aztán hatalmasat bukott. Ráesett az egyik léce élére, amely így mélyen belevágott a lábába, de más baja nem lett. Svindal remekelt, s az előzmények ismeretében a rendkívül értékes hatodik helyen végzett.

Kékesi Márton a 65-ös számmal indult a 66 nevező közül. Minden tőle telhetőt megtett, s a nagyon is dicséretes 49. pozíciót szerezte meg.

ALPESISÍ-VB, BEAVER CREEK
FÉRFI SZUPER ÓRIÁS-MŰLESIKLÁS (66 induló)
Világbajnok: Hannes Reichelt (Ausztria) 1:15.68

2. Dustin Cook (Kanada) +0.11 mp hátrány
3. Adrien Theaux (Franciaország) +0.24
4. Kjetil Jansrud (Norvégia) +0.27
4. Matthias Mayer (Ausztria) +0.27
6. Aksel Lund Svindal (Norvégia) +0.37
...
49. Kékesi Márton (Magyarország) +10.16

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik