Szocsi 2014: Maze óriásban is győzött, Miklós 34., Berecz 48.

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.18. 11:10
null
Tina Maze a második aranyát nyerte Szocsiban (Fotó: Action Images)
A női alpesi sízők óriás-műlesiklását rendezték kedden, a Szocsiban zajló téli olimpián. A győzelmet a lesiklás egyik aranyérmese, a szlovén Tina Maze szerezte meg, a szuper-G-t megnyerő osztrák Anna Fenninger és a címvédő német Viktoria Rebensburg előtt.

 

Az első futamot Maze nyerte meg 1:17.88-as idővel, a második legjobb időt síelő svéd Jessica Lindell-Vikarby 52 századmásodperccel maradt el tőle. Rajta kívül még az olasz Nadia Fanchini, a szuper-G-t megnyerő Fenninger és az amerikaiak üdvöskéje, Mikaela Shiffrin tudott még egy másodpercen belülre kerülni, a címvédő Rebensburg 1.36-os hátránnyal már csak a hatodik volt.

Két magyar is indult a számban, s az első futamban a 89 versenyző közül 66-os rajtszámmal Berecz Anna rajtolt először, s végül kilenc másodperces hátránnyal 53. lett, míg Miklós Edit leggyengébb szakágában (műlesiklásban nem indul) 70-es rajtszámmal mindössze hat és fél másodperces hátrányt szedett össze, s végül a 41. időt érte el.

A második futamra megérkezett a havazás Szocsiba, de nem akármilyen intenzitással. Ezért aztán csak negyedórás csúszással kezdődött a második futam. Az elsőben 26. helyen záró olasz Francesca Marsaglia brutálisan jó időt ért el a második futamban, több mint másfél másodperccel vette át a vezetést, s sorra előzgette meg az utána következőket is. Ez persze nem akkora csoda, ha tudjuk, hogy a második futam pályáját egy olasz edző tűzte.

A következő mérföldkő a svájci Lara Gut futama volt, aki a 17. helyről kezdte meg az előre lépegetést, de amikor Rebensburg sorra került, akkor a svéd Maria Pietilä-Holmner vette már át a vezetést. A német azonban 45 százados előnyét még növelni is tudta, s mivel a második futamot ő nyerte, ez még arra is elég volt, hogy az utána következő Shiffrint is megelőzze.

Fenninger ugyan folyamatosan vesztett 51 százados előnyéből, de két tizedet így is meg tudott őrizni belőle, s így ő állt az élre. Fanchini viszont nem tudott élni az edzője tűzte pályával, s csak a harmadik helyre kapott besorolást. Lindell-Vikarby még nála is rosszabbul járt, ő egészen a hatodik helyig csúszott vissza.

Maze 85 századmásodperces előnyből indult, amiből egy darabig csak alig veszített, a pálya közepén azonban hirtelen fél másodpercet is bukott. Az utolsó időmérő pontnál már csak 14 százados előnye volt. A célig azonban ennek már csak a felét vesztette el, így végül hét századmásodperccel ő lett az olimpiai bajnok a szuper-G-t megnyerő Fenninger és a címvédő Rebensburg előtt.

Miklós Edit is előbbre lépett a második futamban: végül 9.72 másodperces hátránnyal a 34. helyre jött fel a 41.-ről. Berecz Annának is sikerült javítania, ő végül több mint 17 másodperces hátránnyal a 48. időt érte el.

87-es rajtszámmal thaiföldi színekben a világhírű hegedűművész, Vanessa Mae – Vanessa Vankorn néven – is a célba ért, igaz az első futamban két század híján 27 másodperces hátrányt szedett össze, míg a másodikban ezt 50-re tornázta fel, amivel végül utolsó, 67. lett a célba érők között.

Szocsi 2014
ALPESI SÍ, NŐI ÓRIÁS-MŰLESIKLÁS
1. Tina Maze (Szlovénia) 2:36.87 perc
2. Anna Fenninger (Ausztria) +0.07 mp hátrány
3. Viktoria Rebensburg (Németország) +0.27
4. Nadia Fanchini (Olaszország) +0.38
5. Mikaela Shiffrin (Egyesült Államok) +0.50
6. Maria Pietilä-Holmner (Svédország) +0.95
34. Miklós Edit (Magyarország) +9.72
48. Berecz Anna (Magyarország) +17.18



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik