Megforgatta a kést az amerikaiakban a holland gyorskoriedző

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.22. 16:02
Nagyképűek, azt hiszik, hogy mindent jobban tudnak, aztán ha kiteszik a lábukat otthonról, égnek, mint a rongy.

Jillert Anema, a Szocsiba delegált holland gyorskoris különítmény szövetségi edzője az amerikai CNBC televízió riporterének nyilatkozott, és nem válogatta meg a szavait, amikor arról kérdezték, hogy mi lehet a sportágban szokatlan amerikai gyengélkedés (egyetlen érmet sem nyertek a játékokon) oka. Talán az Under Armour által kifejlesztett új ruhák, ahogy azt az Államokban gondolják?

Jillert Anema, az amerikai futball nagy barátja (Fotó: Wikipedia)
Jillert Anema, az amerikai futball nagy barátja (Fotó: Wikipedia)

„A ruha csak az egyik ok volt. De nem azért, mert rossz volt, hanem azért, mert nem hittek benne – kezdte mondandóját a 30 olimpiai éremből 21-et begyűjtő holland gyorskorisok mestere. – Azért volt, mert azt hitték, rossz. A korcsolyázásban hinned kell magadban, ahogy ezt az amerikaiak mindig is csinálják. Az amerikaiak mindig azt hiszik, hogy igazuk van, mindig azt hiszik, hogy ők a legjobbak. De ez nem igaz, mert ott van a világ többi része.”

Ez csak a bevezető volt. Jillert Anema úgy gondolta, ha már szót kapott, él is lehetőséggel, és a legszélesebb amerikai közvélemény előtt igyekszik barátokat szerezni a holland gyorskorcsolyázásnak.

Ha a hollandok jégre lépnek, senki sem állhat az útjukba! (Fotó: Action Images)
Ha a hollandok jégre lépnek, senki sem állhat az útjukba! (Fotó: Action Images)

„Otthon, a saját hazádban játszhatod a saját játékaidat, például az amerikai futballt. Csinálod tök egyedül, és azt hiszed, hogy te vagy benne a legjobb a világon (ez mondjuk az amerikai futballra még igaz is… – a szerk.). De erről szó sincs. Mondjuk ha fociról van szó, sehol sem vagytok. Az első 30-ban nem vagytok a világon, ez tény (az még inkább tény, hogy az amerikai férfiválogatott a 13. a FIFA rangsorában, míg a női a világ egyik legjobbja – a szerk.). Négyévente aztán eljöttök otthonról, hogy összemérjétek magatokat a világ többi részével – és olyankor megtudjátok, hol is van a helyetek. Nem nyertetek érmet. Egyet sem, ember!”

A műsorvezető rákérdezett, tényleg van-e baja az amerikai futballal, vagy csak a példa kedvéért hozta föl. Hát van!

Az 500 méteres számban három holland állt a dobogón – hegemónia a javából (Fotó: Action Images)
Az 500 méteres számban három holland állt a dobogón – hegemónia a javából (Fotó: Action Images)

„Van egy sportágotok, amelyben egy csomó tehetséget elvesztegettek, mert megölitek egymást az amerikai futballal. Rettentően kemény. Miután ti szeretitek, és minden pénzt ebbe öntötök, más sportágakra már nem jut olyan sok pénz. Csak éppen a világon senki sem akar veletek játszani.”

Az interjút még megfejelte azzal, hogy „egy csomó időt és tehetséget elvesztegettek egy olyan sporttal, ami »tök szívás«”.

A végére a slusszpoén: Anema mester a holland gyorskorisok fölényét az amerikai kosarasokéhoz hasonlította, amit azzal nyomatékosított, hogy kijelentette: „Nem fogtok bennünket legyőzni négy év múlva és nyolc év múlva sem.”
Csak szerényen. Főleg ha belegondolunk, hogy az amerikaiaknak már 27 érmük van Szocsiban, amit kilenc sportág képviselői gyűjtöttek össze, miközben a hollandok 22 érméből 21-et a gyorskorisok szereztek, a fennmaradó egyet pedig egy rövid pályás szaktárs jegyzi.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik