Junior rp. gyorskorcsolya-vb: „Öröm volt nézni, és ott állni a palánk mellett!”

Vágólapra másolva!
2024.02.26. 16:59
Somodi Maja remekelt a vb-n (Fotó: Árvai Károly, archív)
A junior rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott vezetőedzője, Lakatos Tamás szerint sok van még a világbajnokságon két aranyéremmel záró korosztályban.

 

A szakember a magyar szövetség honlapján kifejtette, az 1500 méteren aranyérmes Somodi Majának rögösebben indult az útja, mert a reményfutamokból sikerült visszaverekednie magát a mezőnybe.

„A korcsolyáját átnéztük, mentálisan megpróbáltuk fölrázni, elkezdte élvezni a versenyzést és szenzációs futamokat produkált. Az még nagyobb teljesítmény, hogy egy olyan távon tudott nyerni, amelyen az ázsiaiak dominálnak, rajta kívül egyetlenegy női európai világbajnok van, ő pedig Suzanne Schulting” – utalt a sportág holland világklasszisára, a háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnokra Lakatos.

A szakvezető a finálés futamot felidézve kiemelte, a felnőttválogatottban már 19 évesen alapembernek számító Somodi megismételt döntőben állt helyt. Szerinte az első futamban is nagyon koncentráltan versenyzett, de azt három körrel a vége előtt lefújták egy esés miatt.

„A megismételt futamban még jobban összerakta magát fejben, még fegyelmezettebben ment, még jobban helyezkedve egy olyan utolsó három kört produkált, amit öröm volt nézni. Megtámadta a kínait, megelőzte, a kínai lány ugyan visszaelőzte, de a Maja megint megtámadta és megint visszaelőzte, így sikerült nyernie. Öröm volt nézni, és ott állni a palánk mellett!” – értékelt Lakatos.

A férficsapat tagjait illetően úgy fogalmazott, hogy túl sokat hibáztak, aminek sok kizárás lett az eredménye, ezeket a hibákat pedig ki kell javítani, mert máris olyan negatív következménye van, hogy jövőre csak két egyéni indulója lehet az országnak.

„Azt remélem, hogy a női váltó és Somodi Maja világbajnoki aranya nagyon nagy lendületet ad ennek a sornak, hogy igenis álljanak bele a melóba jövőre is, és folytassák nagyon nagy lelkesedéssel, mert nagyon sok van még bennük” – összegzett Lakatos, aki szerint a Schönborn Melinda, Somodi Maja, Szigeti Dóra, Végi Diána Laura összeállítású staféta a fináléban az esélyeknek megfelelően a futamot végig kontrollálva könnyed győzelmet aratott, de ehhez az elődöntőben hatalmasat kellett korcsolyáznia.

A magyar rövid pályás gyorskorcsolyázók hét év után szereztek aranyérmet a junior vb-n, akkor a jelenleg már kínai színekben versenyző, de magyarként kétszeres olimpiai bajnok Liu Shaoang mindhárom egyéni távon diadalmaskodott.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik