Rövid pályás gyorskorcsolya: kihirdették a vb-csapatot

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2021.02.15. 18:23
null
Visszatér az Európa-bajnokságot koronavírus-fertőzés miatt kihagyó Jászapáti Petra (Fotó: HUNSKATE Média)
A rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott edzői hétfőn kihirdették a márciusi dordrechti világbajnokságra utazó csapatot – visszatér az Eb-t a koronavírus miatt kihagyó Jászapáti Petra.

 

A január végi gdanski Európa-bajnokságon a magyar short track válogatott egy ezüstérmet szerzett: Krueger John-Henry 1000 méteren végzett a második helyen.

Sokan felkapták a fejüket akkor, hiszen a csapattól az elmúlt években azt szoktuk meg, hogy érmek garmadáját gyűjti egy-egy versenyen, ám jól tudjuk, ez a szezon más – mindenkinek, így a rövid pályás gyorskorcsolyázóknak is.

A koronavírus-járvány „szétcsapta” a felkészülés egyik részét, mi több, akadtak többen is, akik kétszer egymás után is megfertőződtek.

De pánikhangulat – szerencsére – nincs a csapat háza táján.

„Az Európa-bajnokság előtt hívtuk össze a csapatot, ekkor »lekapargattuk« a felelősséget a srácok válláról. Túl sokat azért mondani nem kellett, hiszen mindenki tisztában volt a helyzettel – árulta el Bánhidi Ákos, a válogatott edzője és menedzsere. – A verseny után pedig inkább csak egyéni elbeszélgetések zajlottak, ám a komoly edzések sokkal nagyobb hangsúlyt kaptak a felkészülés során. Nem volt szükségünk szakember segítségére, a helyzetet kezeltük házon belül.”

A munka egyébként olyannyira keményen folyt tovább, hogy a gdanski túra után egy nappal máris napi két jeges edzéssel folytatódott a felkészülés – a múlt héten pedig egy egynapos tesztelés során mérték fel a versenyzőket a trénerek. Az eredmények mellett az edzéseken mutatott teljesítmény, valamint a mesterek véleménye számított, s így, ezek összevetésével hirdette ki a március 5. és 7. közötti dordrechti világbajnokságra utazó csapatot az edzői stáb.

„Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Burján Csaba és Varnyú Alex, valamint Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Bácskai Sára Luca, Somodi Maja és Sziliczei-Német Rebeka indulhat a vébén – tájékoztatott Bánhidi Ákos, s tekintve, hogy a névsor egyetlen ponton tér el az Európa-bajnoki csapattól, adódott a kérdés Jászapáti Petra visszatérése kapcsán: – Petra fokozatosan tért vissza a koronavírus-fertőzés után, s bár még nincs világbajnoki formában, van három hetünk a rajtig, hogy legalább annak a közelébe kerüljön. A szezon során sajnos többször meg kellett említenem, hogy a járvány miatti több hetes leállás senkinek sem öröm, neki sem volt az.”

Azt már megszoktuk, hogy a válogatott professzionális feltételek mellett készül, s itt ezúttal elsősorban a szakmai hátteret kell hangsúlyozni, hiszen a járvány kapcsán kiemelt szerep jut az úgynevezett monitorozásnak: versenyzőket minden téren szűrik és mérik a szakemberek, s az eredményekre azonnal reagálnak, vagyis, ha szükséges, rögtön változtatnak a felkészülés menetén.

„Minden egyes másodpercet nyomon követünk, így próbáljuk kihozni a legtöbbet ebből az időszakból. Abból a felkészülésből, amely egyáltalán nem olyan, mint a korábbiak. Az alkalmazott módszer persze alapvetően ugyanaz, ám a helyzet speciális, s mi ezt próbáljuk a lehető legjobban megoldani” – mondta el Bánhidi Ákos.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik