La Liga: Csak bátran a Barca ellen! – Martin Braithwaite

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2022.12.30. 11:05
null
Martin Braithwaite számára különleges lesz, hogy az Espanyol játékosaként korábbi klubja, a Barcelona ellen kell pályára lépnie (Fotó: Imago Images)
Martin Braithwaite a nyáron elhagyta a Barcelonát, és a városi rivális Espanyolhoz szerződött. A katari vb után újrainduló spanyol bajnokságban szombaton visszatérhet a Camp Nouba.

A La Liga szervezésében Martin Braithwaite-tel, az Espanyol dán válogatott csatárával készíthetett interjút a Barcelona elleni derbi előtt a nemzetközi sajtó több képviselője, így lapunk is. A kerekasztal-beszélgetésből szemléztünk.

– A dán válogatottal játszott a katari világbajnokságon. Mennyire fárasztó téli vébén részt venni, majd onnan szinte pihenés nélkül visszatérni a világ egyik legerősebb bajnokságába?
– Nem éreztem gondnak a téli világbajnokságot, amúgy sem tehetek ellene vagy érte, tehát az én feladatom, hogy játékra kész állapotban legyek – válaszolta Martin Braithwaite, az Espanyol 64-szeres dán válogatott csatára. – Továbbá nincs összehasonlítási alapom, egy-egy nagy torna után jobbára van néhány hét pihenő, ami most nem adatott meg. Viszont, ha ez tudvalévő, előre fel lehet rá készülni erőnlétileg, mentálisan egyaránt. Én is ezt tettem. Hogy jól dolgoztam-e, szombaton kiderül.

– A hétvégén éppen volt csapata, a Barcelona ellen bizonyíthat, most játszik először korábbi kenyéradója ellen. Dolgozik önben extra motiváció, amiért a nyáron az akarata ellenére tették ki a gránátvörös-kékektől?
– Különleges, hogy a korábbi csapatom ellen játszhatok, de ugyanúgy összpontosítok, mint mindig, azaz a lehető legjobban. Higgadtan lépek pályára, és nem azért akarok jól futballozni, mert a Barcelona az ellenfél.

– Az Espanyol öt bajnoki óta nyeretlen, ön két hónapja nem szerzett gólt – lát összefüggést a kettő között? Mindenesetre érdekes lenne, ha éppen most szakadna meg mindkét sorozat.
– Minden meccsen szeretnék betalálni, de még inkább nyerni. Abba bele sem gondoltam, hogy két hónapja szereztem a legutóbbi gólomat… Szóval jó lenne ismét eredményesnek lenni, de fontosabb a három pont. Egyébként úgy érzem, előbb-utóbb lesznek góljaim.

– Mi lehet a győzelem kulcsa a derbin?
– Ha több gólt szerzünk, mint a Barcelona – ez a kézenfekvő válasz. Igazából persze a fegyelmezettségen múlik a java, mert a Barcelona labdabirtoklásra játszó nagycsapat, amely ellen szinte végig védekezni kell. Nem szabad megijedni tőle, hinni kell magunkban, és az adódó lehetőségeknél bátran kell támadnunk. Sok csapat ott rontja el, hogy kizárólag védekezni érkezik a Camp Nouba, és ez a stratégia az első kapott gólnál végzetessé válik.

– Miben hasonlít vagy különbözik egymástól a két fiatal spanyol edző, a Barcát gardírozó Xavi, illetve az Espanyolt vezető Diego Martínez?

– Xavi egyik legjobb edzői tulajdonsága, hogy tökéletesen át tudja adni elképzeléseit a játékosoknak: tisztán, érthetően gondolkodik és kommunikál. Mert pontosan tudja, milyen volt játékosnak lenni. Ragyogóan gardírozza a csapatot a pályán és azon kívül is. Martíneznek is ezt a könnyed, mégis célratörő kommunikációt érzem a legerősebb tulajdonságának, nincs olyan apró részlet, amely elkerülné a figyelmét, és amit ne tudna megbeszélni játékosaival.

– Milyen a légkör most Barcelonában a derbi előtti napokban?

– Még a vébén voltam, amikor szóltak, hogy ha visszatérek, ilyen-olyan sajtómegjelenések várnak rám, és készüljek, mert mindegyiken a derbin lesz a hangsúly. És valóban, amióta visszajöttem, ezt látom-hallom magam körül. Ha akarnám, sem tudnám függetleníteni magam tőle. Ráadásul szilveszter napján lesz a meccs, tehát ha nyerünk, még különlegesebb lesz az óév búcsúztatása, ha pedig veszítünk… Maradjunk annyiban, szeretnénk különleges szilveszteri ajándékkal meglepni szurkolóinkat.

– Hogyan látja a derbit a város kék-fehér oldaláról?

– Nincs különbség: ezt a meccset mindkét csapat meg akarja nyerni. Mondhatnám, ez a győzelem is csak három pontot ér, de mivel egy városban vagyunk, különösen fontos három pontról beszélünk.

December 31., szombat
SPANYOL LA LIGA
15. FORDULÓ
14.00:
Barcelona–Espanyol (Tv: Spíler2)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik