Juventus: Andrea Pirlo lett az új vezetőedző – hivatalos

Vágólapra másolva!
2020.08.08. 20:09
null
Andrea Pirlo lett a Juventus új vezetőedzője (Fotó: Getty Images)
Alig 24 órával azt követően, hogy a Juventus kiesett a Bajnokok Ligájából, és alig néhány órával azt követően, hogy a vezetőség menesztette Maurizio Sarri vezetőedzőt, a klub máris kinevezte utóbbi utódját: az edzői pályafutását néhány napja a Juve második csapatánál megkezdő Andrea Pirlo lett az új vezetőedző.

 

Ez aztán a gyors előrelépés: alig tíz nappal ezelőtt lett a Juventus második csapatának vezetőedzője Andrea Pirlo, aki edzői pályafutásának első állását másfél hétig se tartotta meg, szombat este ugyanis kinevezték az első csapat új vezetőedzőjének a torinói klubnál.

Alig 24 órával ezelőtt a gárda még Maurizio Sarri irányításával készült a Lyon elleni BL-nyolcaddöntő visszavágójára, ám hiába Cristiano Ronaldo duplája, nem sikerült kiharcolni a továbbjutást, idegenben szerzett góllal a Lyon ment tovább a nyolc közé.

Szombat kora délután aztán a Juventus menesztette Sarrit, estére pedig már ki is nevezte az utódját: a nulla vezetőedzői tapasztalattal rendelkező, ám játékosként gyakorlatilag minden elképzelhetőt megnyerő Andrea Pirlót.

A 41 éves Pirlóról a klub igazgatója, Fabio Paratici azt mondta, amikor a második csapat edzőjeként bemutatták, hogy a jövőben jelentős szerepet is kaphat a klubnál – talán egyik érintett fél sem gondolta volna, hogy ez a pillanat ilyen hamar elérkezik majd.

Olasz lapértesülések szerint Andrea Agnelli Juventus-elnök feltett szándéka, hogy Pirlo olyasféle szerepet töltsön be a „zebráknál", mint Zinédine Zidane a Real Madridnál. Tény, játékosként mindketten kiemelkedő képességű kreatív középpályások voltak, ám edzőként Zidane-nak azért csak volt két év tapasztalata a második csapatnál vezetőedzőként, mielőtt az A-garnitúra kispadját – először – elfoglalta volna a Realnál.

Egybehangzó sajtóhírek szerint Sarri helyére Mauricio Pochettino volt az első számú kiszemelt, ám megszerzéséről hamar lemondott a klub, miután az argentin havi egymillió euró fizetési igényt jelölt meg.

Pirlo két évre szóló szerződést írt alá a Juventusnál, amelynél játékosként 2011 és 2015 között szerepelt, és négy bajnoki címet, egy Olasz Kupát és két olasz Szuperkupát nyert.

Az olasz válogatottban 116 mérkőzésen 13 alkalommal eredményes, 2006-ban világbajnoki címet szerző korábbi remek középpályás a Milannál eltöltött tíz éve alatt a két bajnoki cím, egy-egy Olasz Kupa és Szuperkupa mellé két Bajnokok Ligája-diadalt is magáénak tudhatott. Korábban megfordult az Internél, a Bresciánál és a Reggianánál is, míg hosszú játékoskarrierjét az észak-amerikai profi bajnokságban (MLS) szereplő New York Citynél zárta le.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik