Serie A: az európai kupákból is kitilthatják a Juventust

Vágólapra másolva!
2023.01.23. 08:27
null
Az internet élelmes népe a 15 pontos levonás hírére máris új Juve-logót tervezett... (Fotó: AFP)
A pontlevonással büntetett Juventus után más olasz csapatok is veszélyben lehetnek a Serie A-ban, a listavezető Napolinál is vizsgálódnak.

 

Miközben azzal a jópofának szánt marketinggel próbálkozik a 15 pontos levonással sújtott Juventus, hogy az Atalanta elleni mérkőzésre 15 százalékos kedvezménnyel árusítja a belépőjegyeket, valójában ég a ház Torinóban a Szövetségi Fellebbviteli Bíróság döntése után. Persze a 15 bajnoki pont levonása is nagy csapás erre az idényre a rekord­bajnoknak, hiszen ezáltal a harmadik helyről a tizedikre esett vissza, és tizenkét pontra került a Bajnokok Ligája-indulást jelentő negyedik helytől is, de ez a hátrány még bőven ledolgozható – viszont az ügy vethet még egy-két nagy hullámot.

Mindenekelőtt fontos tisztázni: az elmúlt egy évben több ügyben is nyomoztak a Juventusszal kapcsolatban, a mostani büntetést azonban kizárólag hamisított tőkenyereség miatt kapta (néhány játékos esetében a valós értéküknél sokkal magasabb árat határoztak meg, ilyet tőzsdén szereplő vállalat nem tehet), de ezek a szankciók nem kapcsolódnak a „Prisma-vizsgálathoz” (amelyben pénzügyi jelentések meghamisításával vádolják a Juve korábbi vezetőit, így Andrea Agnelli korábbi elnököt és Fabio Paratici volt sportigazgatót), vagy a klub és játékosai között a Covid-járvány korai szakaszában létrejött állítólagos titkos fizetési megállapodások vizsgálatához. Márpedig a La Gazzetta dello Sport úgy tudja, ha a további két ügyben is elítélik a „zebrákat”, akkor újabb súlyos büntetésekre van kilátás, a 2006-os Calciopoli-ügy után visszaesőként akár újra visszasorolhatják a Serie B-be, illetve az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) is megróhatja.

A milánói szaklap szerint ha bebizonyosodik, hogy a Juventus titokban fizetett ki a Covid alatt béreket, amiknek nincs nyomuk a pénzügyi kimutatásokban, kitilthatják az európai kupákból is, akár három évre is. Ráadásul a torinóiakat 2021-ben 3.5 millió eurós pénzbírsággal sújtotta az UEFA, amiért a klub nem tartotta be a pénzügyi fair play előírásait, és ez az összeg 23 millió euróra emelkedik, ha a következő három évre sem teljesíti a kritériumokat, amire szinte semmi esélye nem volna, ha nem indulhatna a BL-ben. Ördögi kör...

Eközben az ügy Olaszország-szerte lavinát indított el, és a friss hírek szerint az ügyészség hamarosan bekéri a nyomozó hatóságtól azon dokumentumokat, amelyek a Napoli és a francia Lille között jöttek létre Victor Osimhen 2020-as átigazolásakor, itt is hamis könyvelés és így kettős tőkenyereség gyanúja merülhet fel. A nyomozások során további dokumentumok kerültek elő, amelyek alapján a Milan és a Roma, valamint a Sassuolo és az Atalanta is bajba kerülhet a Mattia Caldara-, Leonardo Bonucci- és a Lorenzo Pellegrini-, Leonardo Spinazzola-ügyletek miatt. A La Repubblica szerint ezeknek a nyomozásoknak február 22-én lesz eredményük.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik