Profi boksz: Wardot leütötték, de a pontozóknál győzött

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2016.11.20. 06:45
null
Ward a WBO, a WBA és az IBF új félnehézsúlyú királya (Fotó: twitter.com)
Több fórumon is az év meccseként harangozták be a két veretlen bunyós, a súlycsoportoktól független rangsorban (Ring magazin) 2. orosz Szergej Kovaljov és a listán 4. amerikai Andre Ward Las Vegas-i ütközetét. A mérkőzés tétje az volt, hogy Kovaljov meg tudja-e őrizni a Bokszvilágszövetség (WBA), a Nemzetközi Bokszszövetség (IBF) és a Bokszvilágszervezet (WBO) félnehézsúlyú világbajnoki címeit. Nos, nem tudta megőrizni, annak ellenére sem, hogy a 2. menetben leütötte az amerikait.

A profi bokszot sokan nem szeretik. Például azért nem, mert nem mindig a valós teljesítményekről szól, nem mindig az kerül az előtérbe.

Hiába piszok jó bunyós és félelmetesen nagy ütő Szergej Kovaljov (30–1–1, 26 KO–TKO), oroszként még csak megközelítőleg sem lesz soha annyira elismert, mint a nagy amerikai bálványok, Roy Jonestól Bernard Hopkinsig. Csináljon bármit is a ringben. Utóbbit például még meg is verte (jó, a Hóhér már túl volt a csúcson, de simán kikapott, és egyáltalán nem biztos, hogy pár évvel korábban más lett volna az eredmény).

Hiába napjaink egyik legtechnikásabb bokszolója Andre Ward (31–0–0, 15), sosem fog annyi pénzt keresni, mint Floyd Mayweather vagy Manny Pacquiao. Igaz, ő nem vert asszonyt, nem is ült börtönben, nem fényképezkedik dollárkötegekkel, de még csak politikusi ambíciói sincsenek. A története nem az a tipikus, a „nincstelen szegény gyerek meghódítja a világot" sztori, és nincsenek hangzatos nyilatkozatai sem. Csak Istennek szokott hálálkodni. Ez pedig önmagában még Amerikában is kevés a berobbanáshoz.

Ezért mondhatjuk azt, hogy Las Vegasban a jelenkor szakmailag talán két legnagyobb – mindketten veretlenek voltak, a Ring magazin súlycsoportoktól független rangsorában Kovaljov volt a 2., Ward a 4.– , de ehhez képest kevésbé elismert és népszerű bunyósa csapott össze Las Vegasban.

Ward a padlóra került a 2. menetben (Fotó: twitter.com/HBOboxing)
Ward a padlóra került a 2. menetben (Fotó: twitter.com/HBOboxing)

 

A profi bokszot azonban sokan éppen ezért szeretik. Azért, mert ott bent, a kötelek között már nem számít a körítés, nem számítanak a külsőségek, ott már nincs marketing. Csak kőkemény ütések, egyenesek és horgok vannak – legalábbis egy jó meccsen, amilyen a Kovaljov–Ward csata volt.

És amilyeneket az első négy menetben az orosz kiosztott az amerikainak. Az egyik jobbkezes ütéstől a 2. menetben Ward le is ment, számolni kellett rá, de folytatni tudta a küzdelmet.

A mérkőzésen mi az 5. felvonástól láttunk fordulatot. Az amerikai próbálta átvenni az irányítást, több sorozattal próbálkozott, voltak is tiszta találatai, de az orosz sem hagyta magát. Kovaljovnak rendre volt ereje visszatámadni. Ward a meccs második felében már egyértelműen több menetet nyert meg, mint az orosz, de a fölénye közel sem volt annyira látványos és egyértelmű, mint a mérkőzés elején Kovaljové.

Éppen ezért a mi pontozásunk szerint, ha csak egyetlen egységgel is, de az orosz volt a jobb. Minő meglepetés, a három amerikai pontozó másképp látta, náluk egy ponttal az amerikai győzött...

Egy tiszta találat Wardtól


 

Tegyük hozzá: valóban nem volt könnyen pontozható a meccs. Például a 3. és a 6. menet után is hosszasan kellett gondolkodni, de az aktivitás, a több emlékezetes találat miatt Kovaljovnak adtuk, míg a döntnökök megosztva pontozták ezeket a meneteket, ahogy például az 5. és a 12. menetben sem voltak egységes véleményen. Ide-oda adták ezeket az etapokat, de összességében végül mind a hárman kihozták Wardot.

Ez a másik ok, amiért sokan nem szeretik a profi bokszot... Mert mindegy, mi történik a ringben, a végén úgyis az van, amit az (általában) amerikai pontozók mondanak. Még akkor is, ha a közösségi média lázad, és még amerikai szakértők sem értenek egyet a végeredménnyel.

Annak azonban örülhetünk, hogy a jelek szerint lesz visszavágó, mert az eredményt vitató orosz mindenképp szeretne második meccset, amitől Ward sem zárkózik el. Persze, hogy ott majd milyen végeredmény születik, azt megint csak a pontozók döntik el (ha csak nem nyer kiütéssel Kovaljov), de ettől függetlenül biztosan repkednek majd a pofonok, és aki szereti ezt a sportágat, annak ez a lényeg, nem is annyira a végeredmény.

kerdes=Önnél ki nyerte volna ezt a mérkőzést?|opcio1=Kovalov|opcio2=Ward|
nso_uj_valaszto_szavazas
Szavazás

Önnél ki nyerte volna ezt a mérkőzést?

Kovalov Ward

mceBlockPasteEnd

 

 

 

 

 

SZERGEJ KOVALJOV–ANDRE WARD MENETRŐL MENETRE

EREDMÉNYHIRDETÉS

A pontozók egyhangú pontozással, egyhangúan egy-egy ponttal kihozták Wardot. Ordas csalás nem történt, így is lehetett pontozni (a pontozásos sportágak már csak ilyenek...), mert nagyon szoros meccs volt, de nálunk Kovaljov a leütésének köszönhetően meggyőzőbb volt, mi egy ponttal őt láttuk jobbnak.

Ettől függetlenül Ward az új királya a félnehézsúlynak, és a meccs, ha örökké emlékezetes nagy csatát nem is hozott, alapvetően megfelelt a várakozásoknak, mert színvonalas, fordulatokban gazdag, élvezetes bunyót láthattunk.

A meccs után Kovaljov elmondta, nem ért egyet a végeredménnyel, úgy érezte, hogy minden menetet uralt, és természetesen visszavágót szeretne, amitől egyébként Ward sem zárkózott el az összecsapás utáni értékelésében.

Hivatalos végeredmény: 114:113 mindhárom pontozónál Ward javára.

NSO-pontozás: 114:113 Kovaljov javára.

A hivatalos pontozás


 

Egy árulkodó poszt arról, hogy mennyire vitatják a pontozást a közösségi oldalakon.

 



 

12. menet

Ezt a mentet szűken oda lehet adni Wardnak, talán több ütést indított, viszont a meccset nálunk, ha szűken is, mindössze egy ponttal, a 2. menetes leütésnek köszönhetően Kovaljov nyerte meg.

NSO-pontozás: 9:10

11. menet

Az amerikai kombinációkkal talált, meggyőzőbb volt a bunyója, bár az orosznak is volt válasza.

NSO-pontozás: 9:10

10. menet

Wardé volt a menet első fele az orosznak eleredt az orra vére, viszont aztán "meghalt" a látványban az amerikai, addig addig körözgetett a levegőben az ijesztgetéseivel, míg Kovaljov többször is megcsípte őt a balegyeneseivel.

NSO-pontozás: 10:9

9. menet

Nehezen pontozható szoros menet volt, talán Wardnak volt több emlékezetes momentuma. Egy ízben Roy Jonest idézte, amikor egy köríves ijesztés után a másik kézzel talált, és volt egy balos ütése ami után Kovaljov kidugta fejét a kötelek közül.

NSO-pontozás: 9:10

8. menet

Valamelyest lassult a tempó, Ward balosai ismét ültek fejre, és testre is talált, bár igazán nagy ütést nem tudott bevinni.

NSO-pontozás: 9:10

7. menet

Ward a menet első részében ismét megtalálta a jó ütőtávot, két balosa is tisztán ült, utána viszont az orosznak is volt eredményes ellentámadása.

NSO-pontozás: 9:10

6. menet

Ward nem tudta folytatni ugyanazt a lendületes támadásvezetést, mint az előző körben. Kovaljov több akciót indított, igazán tiszta találata viszont egyik bunyósnak sem volt.

NSO-pontozás: 10:9

5. menet

Beugrós balhorgokkal, majd balfelütéssel is talált Ward, aki egyre inkább megtalálta a megfelelő ütőtávot.

NSO-pontozás: 9:10

4. menet

Nem voltak tiszta találatok, de az orosz továbbra is aktívabbnak bizonyult.

NSO-pontozás: 10:9

3. menet

Ward az előző menet sokkja után összeszedte magát, volt két tiszta találata, de még így is Kovaljov tűnt jobbnak, aktívabbnak.

NSO-pontozás: 10:9

2. menet

Kovaljov már a menet elején bevitt egy tiszta sorozatot, majd a hajrában le is ütötte egy jobbkezes ütéssel. Wardra számolni kellett, de folytatni tudta.

NSO-pontozás: 10:8

 

 



 


 

 

 

1. menet

Egy tiszta balossal Kovaljov megfogta a fogásba menekülő Wardot, és ezen kívül is volt értékelhető akciója, így elvitte az első felvonást.

NSO-pontozás: 10:9

A felvezető program címmeccsein

Az amerikai Curtis Stevens egyhangú pontozással győzött a mexikói James De la Rosa ellen (WBC középsúlyú, kontinentális bajnoki cím). Az ukrán Olekszandr Gvozdij megverte az amerikai Isaac Chilembát (NBAF, félnehézsúlyú címe). Az amerikai Maurice Hooker pedig vitatható pontozás után, döntetlennel védte meg a címét a kolumbiai Darlesy Pérez ellen (WBO, NABO nagy könnyűsúlyú cím).

ELŐZMÉNYEK

A várakozásokkal kapcsolatban Roy Jones tapintott legtalálóbban a lényegre. A súlycsoport korábbi klasszisa így fogalmazott.

„Napjaink legjobb meccsére van kilátás."

Valóban, a profi bokszban jelenleg uralkodó aszályban felüdülést jelenthet a mérkőzés. A Ring magazin tényekkel is alátámasztja az elvárásokat. Ritkán fordul elő, hogy a súlycsoportoktól és szervezetektől független legjobbak listáján az első tízből két bunyós összecsap. Az, hogy ez a két bokszoló veretlen is, az még ritkább.

Az pedig különlegesen ritka, hogy az ellenfelek nemcsak az első tízben vannak, hanem az első öt hely valamelyikét foglalják el. (A 33 éves orosz a Ring rangsorában második, a 32 esztendős amerikai negyedik, továbbá a secondsout.com szakportálnál is Ward a negyedik, Kovaljov harmadik.) Korábban ilyenre csak kétszer volt példa a boksztörténelemben.

Athén félnehézsúlyú olimpiai bajnoka, Andre Ward a profik között nagyközépsúlyban vált verhetetlen bajnokká, miután nem talált legyőzőre az úgynevezett Super Six tornán, és azóta is mindenkit megvert, akivel szembetalálkozott. 2013 és 2015 között azonban sérülés miatt kihagyott két évet, majd 2016-ban súlycsoportot váltott. Technikás, rutinos, minden hájjal megkent bunyós (értsd: fejel, könyököl, lefog a győzelem érdekében), jó a lábmunkája, nagyon jól védekezik, nehéz isten igazából megütni.

Márpedig Szergej Kovaljovnak éppen a bivalyerős egyeneseiben rejlik a fő fegyvere, 30 győzelméből 26-ot KO-val/TKO-val aratott. Először akkor hívta fel magára a bokszvilág figyelmét, amikor 2011-ben olyan verést mért Roman Szimakovra, hogy a honfitárs belehalt sérüléseibe. 2013-ban a brit Nathan Cleverly legyőzésével lett világbajnok, majd később az elmúlt húsz év egyik nagy sztárjának számító, 51 évesen még mindig aktív Bernard Hopkinst is megverte.

A mérkőzés bővebb beharangozóját itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik