Hopkins-Murat: kevés eséllyel a földönkívüli ellen

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2013.10.26. 16:24
null
Hopkins megvédené világbajnoki címét (Fotó: Action Images – archív)
Vasárnap hajnalban Atlantic Cityben első ízben teszi kockára márciusban megszerzett félnehézsúlyú IBF-világbajnoki címét Bernard Hopkins, aki Karo Murattal csap össze.

 

Ez persze nem jelenti azt, hogy a 48 éves Bernard Hopkins (53–6–2, 32 K. O.–T. K. O.) az elsőbálozók izgalmával várja a meccset. Ki is jelentette: „Nem akarok 12 menetet várni, ha lehet, minél előbb elintézem ellenfelemet." Igaz, ami igaz: legutóbb Oscar De La Hoyát intézte el ilyen módon, de ez nem tegnap volt. A nagy öreg lassúnak tartja ellenfelét, ráadásul nehézkesnek, aki csak úgy nyeli az ütéseket.

Nos, meglátjuk, Hopkins mindenesetre nagy sikerei színhelyén lép a ringbe. A mérkőzés előtt lépten-nyomon azt hangoztatta, Hóhér beceneve már a múlté, ő inkább a földönkívülit találja a rá legjellemzőbb jelzőnek. Hát igen: ebben a korban emberi lény már-már képtelen bokszolni, míg Hopkins még mindig világbajnok. Meg hogy nézne az ki, hogy az amerikai lassan aggastyánként még mindig Hóhér? S mi lenne idővel? Nyugdíjazás előtt álló Hóhér? Valóban, ennél a földönkívüli jelző találóbb...

BROOK AZ ELITBE VÁGYIK
Sheffieldben az IBF váltósúlyú eliminátori címéért bokszol a brit Kell Brook (30–0, 20) az ukrán Vjacseszlav Sencsenko (34–1, 23) ellen. Az ukrán tavaly novemberben a visszatérő Ricky Hattont K. O.-val intézte el, ennek ellenére Brook, akit nagy tehetségnek tartanak, azt nyilatkozta, megmutatja, miért tartják őt az elitbe tartozó bokszolónak. Igaz, egyelőre csupán 6. a boxrec.com ranglistáján.

Általános vélekedés szerint gyakorlatilag megoldhatatlan feladat vár a Sauerland-istálló bunyósára, Karo Muratra (25–1–1, 15), aki kötelező kihívóként lép szorítóba Atlantic Cityben, ahol a 48 éves legenda sikerekben gazdag profi pályáját 1988-ban megkezdte – a legendához az is hozzátartozik, hogy vereséggel...

A Németországban élő, iraki származású kihívó 30 évesen úgy érzi, ő fogja elbúcsúztatni a veteránt: „Tisztelem, mivel 48 évesen sikerült világbajnoki címet szereznie. De azért látni rajta, hogy öregszik, megfelel a korának, ő egy 48 éves ember az én szememben. Közel sem olyan gyors már, mint a harmincas éveiben volt. Rengeteget fog, és leginkább a rutinjára hagyatkozik. Tisztelem őt, de ez még nem jelenti azt, hogy nem próbálom megverni. Tavoris Cloud aludt ellene, ezért győzhette le őt a 48 éves Hopkins.

Külsőleg is látni rajta, hogy öregszik, hiszen deresedik a szakálla és a haja is. Cloud ellen az is látszott, olyan tapasztalata van, mint senki másnak, de az is egyértelmű volt, hogy leginkább egyes ütésekre, maximum két ütésből álló kombinációkra és sok-sok fogásra alapoz. Középsúlyúként még közel sem fogott ennyit, nem volt rá szüksége. Mondhatja, hogy ez csak a kondija miatt van, szerintem nem. Igazán jó formában vagyok, nagyon örülök a lehetőségnek. Harmincéves vagyok, mentálisan és fizikailag a csúcson. Eljött az idő, hogy Hopkins távozzon. Igaz, a Cloud elleni összecsapása előtt is sokan úgy gondolták, hogy eljött számára a vég, ő azonban leiskolázva ellenfelét simán nyert, megmutatta, hogy 48 évesen is kiváló ökölvívó. Én viszont meg fogok lepni mindenkit. Hopkins 1988-ban Atlantic Cityben bokszolt először. Most pedig szintén Atlantic Cityben lép a ringbe. Ennél jobb helyen tehát nem is búcsúztathatnám el a bunyótól" – nyilatkozta a kihívó, Murat.

A bunyóban persze egy ütés mindent eldönthet, más kérdés, hogy a kulisszák mögött állítólag már megkezdődtek a tárgyalások arról, ha Hopkins győz, Floyd Mayweather következhet. Persze nem félnehézsúlyban...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik