Találatok a sportpszichológia címkére

Találatok száma: 52

Sportpszichológia: modern betegség a „futballdepresszió” – Faludi Viktória

2023-02-06 00:10:59

Raphaël Varane 29 évesen visszavonult a francia válogatottól, mentálisan kimerítette őt a kettős terhelés, manchesteri csapattársa, a 22 éves Jadon Sancho hónapokon át nem volt bevethető, a háttérben depresszió, és a belőle következő fizikai felkészületlensége állhatott – Faludi Viktória sportpszichológust kérdeztük, mi lehet az oka az élsportolók körében egyre gyarapodó mentális problémáknak.

sportpszichológia Raphaël Varane Michael Carrick Jadon Sancho Andrés Iniesta Adriano

Goschi Gabriella sportpszichológus vallja – a sportoló nem egyenlő az eredményeivel

2022-08-14 08:29:39

Goschi Gabriella, a vízilabda-válogatott sportpszichológusa szerint fontos, hogy a játékos élvezze, amit csinál, vállalva a nyomást, ami ebben a sportágban a válogatottsággal jár.

sportpszichológia magyar férfi vízilabda-válogatott interjú Képes Sport Goschi Gabriella

MU: Rangnick elárulta, a sportpszichológus szerepe miért létfontosságú

2021-12-08 13:57:05

A Manchester United új menedzsere, Ralf Rangnick mindent elkövet annak érdekében, hogy az angol rekordbajnok klub ismét sikeres legyen. A német szakember a Young Boys elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés előtt részletesen beszélt arról, hogy miért létfontosságú a sportpszichológusok alkalmazása, és hogy ennek érdekében ő kit hozott a csapathoz – olvasható a klub honlapján.

sportpszichológus sportpszichológia labdarúgás angol labdarúgás angol foci Sascha Lense

Olimpia: hogyan kezelik a sportolók az álmaikat?

2021-04-16 12:20:45

Nagyanyáink megfejtettek minden éjjeli látomást, tudták, mi jelent jót és rosszat, mi magunk is foglalkozunk néha ezekkel a képzelgésekkel, de vajon a sportolók hogyan kezelik a víziókat? 

sportpszichológia olimpia Szilágyi Áron Selmeci Attila Nagy Tímea Faludi Viktória

Tokió 2020: az olimpia törlése rettenetes fenyegetés a sportolóknak

2020-03-18 09:44:16

A sportolók is fokozatosan fogták fel, mekkora bajt és káoszt okoz a koronavírus, a velük dolgozó Budavári Ágota szakpszichológus szerint fontos a rendszeresség fenntartása.

sportpszichológia koronavírus Tokió 2020 Budavári Ágota

Németország: zárt kapu? Nincs jelentősége

2020-03-13 13:53:19

Bernd Strauss német sportpszichológus szerint semmilyen hatással nincs a labdarúgó-mérkőzések eredményeire az, hogy zárt kapuk mögött, vagy nézők előtt játszanak-e a csapatok.

sportpszichológia német foci koronavírus Bundesliga

Faludi: Mindenki úgy kezdi, versenyen nem jön ki belőle mindaz, ami az edzésen igen

2019-11-11 17:13:47

Neve már-már fogalom a szakmában, nem kell bemutatni senkinek – ismeri őt mindenki, sportolók sokasága ragaszkodik hozzá, és dolgozik vele. Faludi Viktóriát a legnagyobb bajnokok is elfogadják. A sportpszichológus szerint nincs általános érvényű recept, ám igenis tanítható, hogy téthelyzetben is mindenki kihozza magából a maximumot.

sportpszichológia Szilágyi Áron NS Hosszabbítás Faludi Viktória vívás

NB II: Csernus doktor újra az ETO-nál rendel

2018-08-22 12:48:39

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 A tegnapi napon Dr. Csernus Imre ismét csatlakozott a labdarúgó NB II-ben szereplő ETO FC Győr szakmai stábjához – számolt be róla a klub honlapja.

sportpszichológia labdarúgó NB II NB II Győr ETO FC Győr Csernus Imre

Nem veszik komolyan – ez dönthet az NB I-es búcsúról?

2018-05-31 08:41:52

Nagy Sándor szerint a kiesés ellen vívott ki-ki mérkőzések, az utolsó NB I-es forduló feszültséggel teli pillanatai előtt nem túl bölcs szakmai húzás a mentális felkészítés fontosságáról beszélni.

sportpszichológia NB I

„Nem egy foci vagy kosár, ahol elfáradsz, de nem vered szét magad”

2018-02-01 15:00:25

Hazánkban évről éve növekszik az amerikai futball ismertsége, médiafigyelme, a sport presztízse és színvonala. Az amerikai foci hazájának és csúcsának tekinthető NFL-be (National Football League) azonban kevés hazai és európai játékos tud eljutni. Ennek ellenére itthon a szövetség, a klubok és a játékosok egyaránt arra törekszenek, hogy a focink fejlődjön, s egyes játékosaink erősebb bajnokságban is megmutathassák magukat. Interjú Krizsai Botonddal.

sportpszichológia amerikai futball Krizsai Botond

Nem csak a hétvégi meccsre, az életre is fel kell készíteni a gyerekeket

2017-12-22 08:36:05

A nevelési költség, sőt már az átigazolás ténye is eléggé összezavarhatja az éretlen tehetségeket, ezért a személyiségfejlesztés közös feladat lenne, és nem csupán a legügyesebb gyermekeknél. Nagy Sándor sportpszichológus szerint megfelelő egyensúlyba kell hozni a sportot és a pályán kívüli életet.

sportpszichológia Nagy Sándor MLSZ

Gyakorlat teszi a mestert! – a túltanulás szerepe a sportban

2017-11-27 19:26:48

10 000 óra. Ennyi gyakorlás szükséges K. Anders Ericsson svéd pszichológus kutatásai alapján ahhoz, hogy mesteri szinten elsajátítsunk valamilyen készséget. Nem véletlen, hogy még a befutott, világklasszis sportolók is rengeteg időt áldoznak arra, hogy tökéletesítsék a játékukat: újra és újra, több ezredszerre is végrehajtják ugyanazokat a mozdulatokat. De pontosan miért is jó, ha akkor is tovább gyakorlunk, ha már láthatóan elsajátítottuk a kívánt tudást? Cikkünkből kiderül!

sportpszichológia

Egészséges vagyok, ha elhiszem? – A testmozgás-percepció hatása az egészségre

2017-11-27 18:44:20

Világszerte tízből egy halál a mozgásszegény életmód számlájára írható, ami jelentős rizikófaktor a nem fertőző betegségek kialakulásában. Nem véletlen tehát, hogy számtalan médiakampány, iskolai és munkahelyi program született a célból, hogy az egészséges életmódot népszerűsítse és viselkedésváltozást idézzen elő a lakosság körében. A testmozgás azonban – habár rendkívül fontos – önmagában nem elégséges feltétele a fennálló közegészségügyi krízis megoldásának. Egy friss amerikai kutatás szerint a kulcs az elménkben, egészen pontosan a szemléletmódunkban rejlik. De mégis hogyan befolyásolják gondolataink az egészségi állapotunkat? Cikkünkből kiderül!

sportpszichológia

Részeges focimester – alkohollal a sportpályán

2017-09-11 20:03:07

Elég egyértelműnek tűnik és számos vizsgálat is alátámasztja, hogy az alkohol és a sport nem passzolnak egymással. Ennek ellenére több sportolóról köztudomású, hogy nem veti meg az alkoholt: vannak, akik rejtegetik az alkohol iránti pozitív attitűdjüket annak szociális megítélése miatt, de olyan példákat is hallani – nem csak hobbi-, hanem – magasabban jegyzett sportolóról is, hogy a kulacs némi szeszes italt rejt verseny közben. Cikkünkben körbejárjuk, hogy az alkohol milyen fizikai és pszichés hatást gyakorol a sportolók szervezetére.

sportpszichológia alkohol

„Minden mozdulatért meg kellett küzdenem”

2017-09-11 18:53:32

A rúdtáncról a legtöbb embernek még mindig a sztriptízbárok éjszakai pillangói jutnak eszébe, pedig a valódi rúdtánc kőkemény sport, amihez erő, hajlékonyság, kecsesség is szükséges. Rózsa Csillát, a budapesti Artpole Studio vezetőjét faggattuk a sportág rejtelmeiről. Hogy alakult ki a sport? Melyik volt előbb: a gogo lányok produkciói vagy az akrobatikus tánc?

sportpszichológia rúdtánc

Miért örülünk a sztársportolók vereségének?

2017-08-15 22:58:01

Nem ritka, hogy egy sztársportoló veresége legalább akkora örömöt vált ki egyes szurkolók körében, mint amekkora bánatot az illető rajongótáborában. Manapság, a közösségi média korában még inkább tetten érhető ez a jelenség: egy-egy közismertebb sportoló kudarca után sokszor szinte „felrobban” a Twitter, s a hozzászólások jelentős része nem épp az érintett sztár iránti mély empátiáról tanúskodik. De vajon miért élvezzük annyira, ha egy híres sportoló vereséget szenved? Mi lehet az oka, hogy örömünket leljük abban, ha egy addig sikeres ember elveszteni látszik kivételes státuszát?

sportpszichológia

Eggyé válva a kedvencekkel – a szurkolói tetoválások lélektana

2017-07-21 10:46:45

Győri Dávid tetoválóművészt kérdeztük arról, hogyan kapcsolható össze ez a két terület, mi állhat egy-egy sportoló testét díszítő minta hátterében és, hogy mi jelentheti számukra a fő motivációt ezek elkészíttetésében. Jelen cikkünkben a szurkolók oldaláról vizsgáljuk meg ezt a kérdést. Vajon rájuk mi jellemző, és mi jelenti számukra a motivációt ezek elkészítésében?

szurkolói tetoválás sportpszichológia Mindset

A rajongáson túl – Hosszú Katinka és a többiek, sportolói példaképeink

2017-07-21 11:08:15

Neked ki jut eszedbe, ha azt a szót hallod, hogy példakép? Kobe Bryant, Cristiano Ronaldo, Hosszú Katinka? Bárki is legyen az, egy dolog biztosan közös bennük: motiválnak, inspirálnak minket. Sőt, néhány kutatás szerint a sportolói példaképek növelhetik edzéseink gyakoriságát is!

sportpszichológia példaképek Mindset

A siker útja – mentális felkészülés fiatalkortól visszavonulásig

2017-06-07 15:46:56

Korhatáros lenne a sportpszichológiai segítségnyújtás? Miért fontos a mentális felkészülés sportolóknál? Vannak a különböző életszakaszokra jellemző akadályok, nehézségek? Miben kell kompromisszumot kötnie az edzőnek és a sportpszichológusnak? A kérdésekre Hais Dorottyától, Cserba Brigittától, Csere Gáspártól és Dr. Kalamár Hajnalkától kaptunk választ.

sportpszichológia

Spiritualitás a taekwondóban és a futballban

2017-05-09 19:34:12

A Mindset pszichológia újságírója a Magyar ITF Taekwondo Szövetség technikai igazgatójával, a Buday Taekwon-do Team társalapítójával, VI. danos taekwondo mesterrel beszélgetett, aki világkupa aranyai után, a versenyzést egy időre abbahagyva a gyakorlás, az oktatás és a vezetés felé fordult. Interjú Poós Péterrel.

taekwondo sportpszichológia