„Tony Soprano” vezetheti sikerekre a Bundesliga-dinoszauruszt

Vágólapra másolva!
2008.05.14. 09:31
177 nap után végre döntésre jutott a Hamburger SV igazgatótanácsa: a testület tagjai Martin Jolt kérték fel arra, hogy Huub Stevens utódja legyen a kispadon. Jol szerződése 2010. június 30-ig szól – hogy kitölti-e ezt, az már más lapra tartozik.
Új feladatra készül „Tony Soprano”: nyáron átveszi a Hamburger SV irányítását
Fotó: Action Images
Új feladatra készül „Tony Soprano”: nyáron átveszi a Hamburger SV irányítását
Új feladatra készül „Tony Soprano”: nyáron átveszi a Hamburger SV irányítását
Fotó: Action Images
Új feladatra készül „Tony Soprano”: nyáron átveszi a Hamburger SV irányítását

A HSV új trénere ezzel kereken harminc év után tér vissza a Bundesligába: Jol ugyanis 1978–79-ben a Bayern München játékosa volt. Egy év alatt mindössze kilenc mérkőzésen kapott lehetőséget, így gyorsan hazatért a Twentéhez – az enschedeiektől a holland válogatottba is bekerült. A szakvezető azért abban reménykedhet, hogy edzőként sikeresebb lesz a Bundesliga-debütálása…

Jol kinevezését az elnökség 11:1 arányban szavazta meg. Az új szakvezető segítője a 42 éves Zseljko Petrovics lesz, aki legutóbb az RKC Waalwijk vezetőedzőjeként dolgozott. A holland edző testvére, Cornelius Jol szintén csatlakozik a szakmai teamhez.

MARTIN JOL

1956. január 16-án született Hágában. Játékosként holland kupagyőztes, 1985-ben az év játékosa, háromszoros válogatott. Edzőként nevelőegyesülete, az ADO Den Haag tartalékcsapata volt karrierje első állomása, kupát nyert a Roda JC-vel. Utoljára a Tottenhamnél dolgozott.

CSAPATAI EDZŐKÉNT
1991–95 ADO Den Haag (amatőrök)
1995–96 Scheveningen
1996–98 Roda JC
1998–2004 RKC Waalwijk
2004–07 Tottenham Hotspur
„Biztosak vagyunk benne, hogy jó döntést hoztunk, és a megfelelő trénert neveztük ki a csapat élére” – nyilatkozta Bernd Hoffmann, a HSV elnöke.

„Nagyon örülünk, hogy a jövőben együtt dolgozhatunk Martin Jollal” – tette hozzá a sportigazgató Dietmar Beiersdorfer.

A jelenleg spanyolországi nyaralását töltő, a sorozatbeli maffiafőnökkel való hasonlósága miatt „Tony Sopranónak” becézett Jolt a következő hét elején mutatják be hivatalosan.

A nemzetközi szereplésre hajtó Hansa-városiaknál Jol lesz a második holland edző, elődje, Huub Stevens után. A várakozások nagyok: a Bundesliga „dinoszauruszánál” (a HSV az első világháború óta játszik a német futball legmagasabb osztályában!) előbb-utóbb a bajnoki címre is esélyes gárdát szeretne látni a vezetés.

Méghozzá több mint húsz év telt el azóta, hogy a Hamburg igazán nagy trófeát nyert: a Német Kupa 1987-es elhódítása óta nem gyarapodott komoly serleggel a trófeagyűjtemény, az 1983-as, bajnok és BEK-győztes aranycsapat pedig már-már történelmi messzeségben van…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik