Vb 2022: Az Egyesült Államokban is lehetne a torna – Blatter

Vágólapra másolva!
2020.04.15. 18:24
null
Blatter szerint az USA remek házigazdája lenne a 2022-es világbajnokságnak (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) korábbi elnöke, Sepp Blatter szerint az Amerikai Egyesült Államok képes lenne megrendezni a 2022-es világbajnokságot. A kijelölt házigazda Katar, ám korrupció gyanúja miatt több nyomozás is folyamatban van.

 

„Németország is képes lenne a rendezésre, de a legutóbbi világbajnokság is Európában volt, így ez nem lehet opció – mondta a Sport Bildnek Sepp Blatter. – Az Egyesült Államok viszont igen, 2026 helyett négy évvel előbb is lehetne házigazda. Meg tudnák csinálni, ez nem atomfizika! Ugyanúgy Japán is készen állna rá.”

Mint ismert, Japán is pályázott a 2022-es rendezésre, a 2026-os világbajnokságot az Egyesült Államok és Mexikó rendezi közösen. Utóbbi lesz az első, amelyen immár 48 csapat szerepel.

„Szerencsére a 2022-es tornán még csak harminckét válogatott lesz, így a rendezés és lebonyolítás hasonló lenne a 2018-as világbajnoksághoz” –tette hozzá Blatter.

A svájci sportdiplomata – aki tavaly októberben Magyarországon is járt, és interjút adott a Nemzeti Sportnak – 1998 és 2015 között vezette a FIFA-t. Jelenleg hatéves futballügyektől való eltiltását tölti etikai szabálysértések miatt. A svájci állami főügyészség lezárta a 84 éves Blatter elleni nyomozását, amelynek kereteiben a Karibi Futball Unió (CFU) számára értékesített televíziós jogokat vizsgálta.

„Ezek a nyomozások az ellenem folytatott lejárató kampány részei” – tette hozzá a korábbi FIFA-elnök, aki szerint a nyomozók meg sem nézték a valós szerződéseket, amiket ő kötött a CFU-val.

Blatter arra számít, ha ejtik a vádakat, és eltörlik eltiltását, a FIFA tiszteletbeli elnökévé nevezi ki – a svájci sportdiplomata 41 évig szolgálta a nemzetközi szövetséget. „Ez lenne a legjobb reakció a FIFA részéről.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik