H. Á. 2021.04.22 20:21 Frissítve: 2021.04.22 21:09

UEFA: A lázadóknak viselni kell a következményeket – Ceferin

Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke figyelmeztette az Európai Szuperliga (ESL) létrehozásában részt vevő klubokat, hogy „következményekkel” kell majd szembenézniük sikertelen elszakadási kísérletük miatt, az egyesületek tulajdonosaira pedig további nehézségek várhatnak – közölte az MTI.

 

Ceferint elnézve, a szigorú ítélet sem lenne meglepő (Fotó: AFP)

 

Az 53 éves sportvezető a szlovén POP TV-nek csütörtökön azt nyilatkozta, az UEFA „ajtaja nyitva áll”, ugyanakkor „mindenkinek meg kell szenvednie a tettei következményeit”.

Az UEFA pénteken végrehajtó bizottsági ülést tart, amelyen Aleksander Ceferin szerint „sok minden történik majd”.

 
Az UEFA fenyegetés ellenére 12 klub bejelentette a Szuperligát
Szuperliga: Mintha ledobtunk volna egy atombombát – Florentino Pérez
Ennyi volt? – Szöllősi György jegyzete
Wall Street a spájzban – Csurka Gergely publicisztikája

„Higgyék el nekem, bárki, aki azt állítja ebben a helyzetben, hogy teljesen nyugodt, az nem mond igazat – fogalmazott az UEFA-elnök, és hozzátette, szinten minden európai klubtól támogató üzeneteket kapott. – Most tehát azt várjuk el mindenkitől, hogy ismerje be a hibáját, és szenvedje el annak következményeit.”

A várakozások szerint az UEFA ügyvédjei pénteken javaslatokat tesznek arra vonatkozóan, hogy az európai szövetség milyen válaszlépéseket tehet az ügyben.

„Lesznek olyan tagok, akik büntetést akarnak kiszabni, de az ügyvédek vélhetően inkább a szervezet védelme és a szabálykönyv szigorítása mellett érvelnek majd” – mondta Ceferin.

A húszcsapatosra tervezett Európai Szuperliga létrehozását vasárnapról hétfőre virradóra jelentették be, az alapítók között hat angol, valamint három-három olasz és spanyol klub volt, ugyanakkor a tervet a legfelsőbb politikai, valamint sportszakmai körökben, a nemzetközi (FIFA) és az európai szövetség részéről is széleskörű ellenérzés fogadta. Szurkolói csoportok szintén éles kritikákat fogalmaztak meg a tervezett sorozattal szemben.

Ezek hatására elsőként kedd este a Manchester City jelentette be hivatalosan, hogy visszalép a szerepléstől, majd szerda hajnalban a Chelsea, aztán az Arsenal, a Liverpool, a Manchester United és a Tottenham Hotspur is kihátrált a kezdeményezésből. Szerda délutánra az Atlético Madrid, az Internazionale és a Milan lépett vissza, a Juventus pedig ekkor már az ESL megvalósítását bizonytalannak értékelte.

Az alapítóklubok közül így csak a Barcelona és a Real Madrid nem változtatott hivatalosan az álláspontján a Szuperligát illetően, amelynek a tervek szerint 15 állandó, illetve öt további résztvevője lett volna.

(MTI)

 


 

2021.05.14 22:21:03

Minden más foci MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. A 2016-os Európa-bajnokság döntőjében a Portugália–Franciaország mérkőzésen a győztes válogatott kezdőcsapatában nyolc olyan futballista szerepelt, aki a Sporting akadémiáján (is) pallérozódott.

2021.05.14 14:11:19

Minden más foci CSILLAG PÉTER

„Azt mondtam magamban: ha a futball munkává válik, akkor ki kell lépnem ebből a világból.”

2021.05.14 15:20:58

Minden más foci TŐKE JÁNOS

A forduló előtt még a Radnik volt kedvezőbb helyzetben, de a sima TSC-siker vége helycsere lett a tabellán.

2021.05.11 23:30:12

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Egyre inkább bebizonyosodik, hogy az sem sokkal jobb, ha egy labdarúgóról már januárban kiderül, hogy nem hosszabbítja meg az évad végén lejáró szerződését.

2021.05.11 12:44:37

Minden más foci CSILLAG PÉTER, L. PAP ISTVÁN, THURY GÁBOR

Holland beteljesülés, spanyol duplázás és az Európa-bajnokságok legnagyobb stratégái.