Női vb: kapusbaki jelentette Dél-Afrika vesztét a hollandok ellen

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2023.08.06. 09:19
null
Ez nem Kaylin Swart napja volt (Fotó: Getty Images)
Hollandia lesz Spanyolország ellenfele az ausztrál, új-zélandi közös rendezésű női világbajnokság negyeddöntőjében, miután az „Oranje” 2–0-re legyőzte a meglepetéscsapat Dél-Afrikát.

Két veretlen csapat ütközetét hozta a vasárnapi játéknap első meccse: a hollandok magabiztos játékkal nyerték a csoportjukat – Portugália legyűrése után ikszeltek a címvédő Egyesült Államokkal, majd 7–0-ra gyalulták le az újonc Vietnámot. A dél-afrikaiak egy Svédország elleni zakóval indítottak, majd ikszeltek Argentínával. A „bomba” a zárófordulóban robbant, amikor Desiree Ellis tanítványai 3–2-re legyőzték Olaszországot, így ők jutottak a legjobb 16 közé – az európai csapat rovására.

A hollandok már a 9. percben megszerezték a vezetést, amikor egy tizenhatoson belüli flipperezés végén Jill Roord bólintott a gólvonalról a kapuba. A dél-afrikaiakat nem roppantotta össze a kapott gól, számos helyzetet kidolgoztak, de a holland kapus, Daphne van Domselaar ihletett formában védett – nem csoda, hogy a lefújás után ő kapta meg a mérkőzést legjobbjának járó díjat. Az is sokatmondó, hogy a klubszinten az Aston Villát erősítő kapus a csoportkör során négy védéssel jelentkezett, míg a nyolcaddöntő első félidejében ötször kellett bravúrt bemutatnia – gyakorlatilag ő tartotta meccsben Hollandiát.


A második félidő is a kapusokról szólt, de ezúttal a „Banyana Banyana” kapuját védő Kaylin Swart került reflektorfénybe. Az egyébként jól védő dél-afrikai kapus a 68. percben Lineth Beerensteyn gyenge, teljesen veszélytelennek tűnő próbálkozását „lepkézte be”, így már két góllal vezetett a narancsmezes együttes. A hátralevő bő 20 percben több gól nem született, így Hollandia jutott be a negyeddöntőbe, ahol a Svájcot 5–1-re kiütő Spanyolországgal csatázhat a legjobb négy közé jutásért.

NŐI LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
NYOLCADDÖNTŐ
Hollandia–Dél-Afrika 2–0
(Roord 9., Beerensteyn 68.)

KÉSŐBB
11.00: Svédország–Egyesült Államok (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik