H. Á. 2021.12.06 16:12 Frissítve: 2021.12.06 16:25

Hollandia: 600 kilométerrel arrébb került elő egy skóciai futball-labda

Nem mindennapi történet bontakozott ki Hollandia partjainál, a Nyugat-Fríz szigetekhez tartozó Vlieland homokos strandján: egy erre sétáló hölgy és párja ugyanis egy futball-labdára bukkant a vízparton, amelyre a skót amatőr sportegyesület, a Dundee Athletic nevét írták. Amely légvonalban bő 600 kilométerre északnyugatra van Vlielandtól...

 

A 600 kilométert utazó labda (Fotó: Esther Verhees/Facebook)

A hölgy, a klinikai pszichológusként dolgozó Esther Verhees a megtalált labdát lefotózta, s posztolta a klub közösségi oldalán, így hamar kiderült, hogy egy új labdára bukkant, amelyet nagyjából két héttel korábban rúgtak be a skót kikötővárosban a Firth of Tay öbölbe.

Ebben persze túl nagy meglepetés nincs, a Dundee Athleticnek otthont adó Riverside sportközpont – és annak futballpályája – ugyanis a város reptere mellett található, alig néhány méterre a parttól, így arrafelé viszonylag nagy a fluktuáció focilabdák terén.

A sztori persze akkor vált igazán virálissá, miután felkerült a Redditre, ahol hamar beindult a fórumozók fantáziája,és javasolták hogy a holland település futballcsapata és a Dundee Athletic a labda megkerülése okán – hagyományteremtő jelleggel – játsszon egymással egy szigorúan barátságos mérkőzést a közeljövőben.

A probléma ezzel csak annyi, hogy Vlielandon mindössze 1100 fő lakik és legjobb tudomásunk szerint a szigeten nincs egyetlen futballklub sem – pálya is csak egy.

Ettől függetlenül korántsem lehetetlen, hogy a tékozló labda hazatérhet Dundee-ba, ugyanis mint kiderült, Verhees lánya Skóciában, Edinburgh-ben lakik – s csak a koronavírus-járvány miatt bevezetett utazási korlátozások miatt nem látogatták meg a hétvégén. A felszabaduló szabadnapokat így Vlieland szigetén töltötték.

„Ha már mi nem utazhattunk Skóciába, legalább Skócia eljött hozzánk, és így a labda híres lett – fogalmazott Verhees a Daily Recordnak, arra utalva, hogy a sztoriról nemcsak a skót és a holland sajtó számolt be, de többek között Portugáliában és Albániában is beszámoltak az esetről a lapok. – Amikor már lehet utazni, akkor valószínűleg visszavisszük Dundee-ba labdát és visszaadjuk a klubnak.”

Az Athletic menedzsere elárulta, korántsem szokatlan, hogy a vízbe küldik a labdát, hiszen közel van a pálya a parthoz, de legtöbbször néhány kilométerrel arrébb, a vitorláskikötőnél kisodródnak a partra.

„Világéletemben Dundee-ben futballoztam, legtöbbször ezen a pályán, és én is sokszor berúgtam a labdát a tengerbe, aztán ezeket a jachtoknál a legtöbbször a helyi srácok megtalálják. Olyat viszont, hogy egy labdánk egy másik országba került volna, még soha nem láttam...” – idézte Matt Smith klubmenedzsert a lap.

2022.01.18 12:00:40

Minden más foci HEGYI TAMÁS

Weisz Leó huszonöt éves korában edzőnek állt, Németországban csinált karriert a 20-as, 30-as években.

2022.01.17 18:24:03

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

A két Chelsea-mester, Tuchel és Hayes a legjobb edző, Édouard Mendy a legjobb kapus; Messi és Haaland az Év csapatában.

2022.01.14 14:20:27

Minden más foci B. D. K.

A 24 éves Bojart korábban megválasztották a legszexibb futballbírónak.

2022.01.13 22:48:16

Minden más foci MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. »A Barcelona története legdrágább játékosának Messivel egy szinten kellene futballoznia, de tudomásul kell venni, hogy Messivel senki sincs egy szinten« – ráadásul csak akkor ment neki, amikor Messi nem játszott, de amikor az argentin volt a vezér, Coutinho a láthatatlan embert alakította.

2022.01.13 16:55:21

Minden más foci SZÖLLŐSI GYÖRGY

Előkerültek olyan finomságok, amelyeket mi innen nem tudhattunk vagy nem vettünk észre.