Fortuna Liga: háborognak az edzők a Slovan alelnöke miatt

DUDUCZ TIBOR (Pozsony)DUDUCZ TIBOR (Pozsony)
Vágólapra másolva!
2020.10.26. 22:04
null
Ifj. Ivan Kmotrík nagy feltűnést keltett azzal, hogy hirtelen „edző” lett (Fotó: DAC)
Áll a bál a DAC–Slovan rangadó után: kikérik maguknak az UEFA-licences szakemberek, hogy a pozsonyi kispadról a klub alelnöke, ifj. Ivan Kmotrík irányította a csapatot.

A legmagasabb, UEFA pro licences képesítéssel rendelkező szlovák edzők vasárnap este nem hittek a szemüknek: a DAC–Slovan (1–1) bajnoki mérkőzésen a vendégeket az oldalvonal mellől a klub alelnöke, ifjabb Ivan Kmotrík irányította.

„A kispadon nemcsak én voltam, hanem az egész stáb – mondta a találkozó után Kmotrík, aki a jegyzőkönyvben úgy volt feltüntetve mint csapatvezető, s meg is magyarázta a rendhagyó szerep­osztást. – Nem vagyok edző, a játékosokat csak biztattam. Különös helyzetben voltunk. A klubnál többen koronavírusosak, több játékos lázzal küszködött, az egész stáb, Darko Milanic vezetőedző is karanténban van. Ilyen kritikus helyzetben különleges döntésekre van szükség.”

Stanislav Moravec
Stanislav Moravec

A klubot a sajtótájékoztatón a beugró, megfelelő edzői képesítéssel rendelkező Stanislav Moravec képviselte.

„Az alelnök úr elmondta, hogy együtt dolgozunk majd a mérkőzésen, ugyanakkor kapcsolatban voltunk az otthonában lévő vezetőedzőnkkel is” – magyarázta Moravec, aki az egész meccset szinte mozdulatlanul ülte végig a kispadon, s a sajtótájékoztatón is lehetett rajta látni, hogy nem érzi magát komfortosan.

„Az, hogy Ivan Kmotrík irányította a Slovant, az egész edzői közösség lenézése – kommentálta lapunknak a rangadón látottakat Borbély László, a Szlovák Edzői Unió elnöke, aki szerint kemény büntetésnek kell következnie. – Ahogy futkározott a kispad előtt, sárba döngölte a szlovák edzők hírét és becsületét. A Slovan kispadján ülő edzők úgy néztek ki, mint valami kívülállók. A helyükben ilyen helyzetben felálltam volna, és elhagytam volna a kispadot. Hogy ilyesmi megtörténhetett, azt jelzi, a szlovák foci mélyre süllyedt. Véleményem szerint keményen és példaértékűen kell megbüntetni a játékvezetőket, akik megengedték, hogy Ivan Kmotrík irányíthassa a csapatát. Ugyanígy meg kell büntetni a Slovant, hiszen a klubnál biztosan tudták, kik lehetnek a kispadon, ki mit csinálhat. Ha nem vágunk rendet, akkor újabb hasonló esetek történhetnek.”

Radványi Miklósnak, aki a Mezőkövesd vezetőedzője is volt, és legutóbb a szlovák Fortuna ligás Pohronie szakmai munkáját irányította, sokan telefonáltak a vasárnapi meccs után Csehországból és Magyarországról.

„Meglepődve kérdezték, hogy van-e az ifjabb Kmotríknak megfelelő edzői képesítése – mondta a Nemzeti Sportnak az 52 éves szakember, aki nem tudja elképzelni, hogy legközelebb a DAC kispadja előtt, az oldalvonal mellett Világi Oszkár tulajdonos vagy a helyettese futkározna és üvöltözne. – Nos, ha ő úgy szerepelt a jegyzőkönyvben mint csapatvezető, akkor a játékvezetőknek figyelmeztetniük kellett volna őt, hogy nem futkározhat vagy állhat a pálya mellett. Sokszor megtörtént velem, hogy a pályaedzőm csak felugrott a kispadról, és rögtön figyelmeztették, üljön le. Egy szakvezető évekig tartó kemény munkával szerzi meg a szakmai képesítéseit, és ez a vasárnapi eset letaglózta az edzői közösséget.”

Egy másik trénert, Vladimir Koníkot, a Slovan volt szakmai irányítóját szólaltatta meg a Sme című napilap: „Nagyon sajnálom, hogy ismét az egész ország a leghíresebb szlovák klubon röhög. A Slovan, amelynek példaértékű egyesületnek kellene lennie a fiatalok és az egész ország előtt, arcon köpi az összes szlovák edzőt, aki becsületesen elvégezte a tanfolyamot.”

A lap internetes kiadásában (sme.sk) Vladimír Goffa nyilatkozott: „Milyen következmények várhatók? Szokás szerint szinte semmilyenek. Megtalálják majd a kiskapukat. A Slovan gond nélkül kifizeti az esetleges büntetést, a játékvezetők, az ellenőrök esetleg néhány meccset kihagynak, és minden megy tovább. Ilyen alibizés mellett legközelebb az elnök vagy az alelnök kiveszi a játékvezető szájából a sípot, és levezeti a meccset...”

S akkor nézzük, hogy az illetékesek miként látták a történteket. Marián Ruzbarsky, a Szlovák Labdarúgó-szövetség játékvezetői bizottságának elnöke a sport24.sk oldalnak nyilatkozott: „A megbetegedések miatt különleges volt a helyzet. A versenykiírásban az szerepel, az oldalvonal mellől csak az dolgozhat a mérkőzésen, aki a jegyzőkönyvben mint vezetőedző szerepel. Nos, ha ez vasárnap nem így volt, akkor a játékvezetőnek közbe kellett volna lépnie.”

SZLOVÁKIA, FORTUNA LIGA
11. FORDULÓ

DAC (Dunaszerdahely)–Slovan Bratislava (Pozsony) 1–1

A TALÁLKOZÓRÓL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik