Eb 2024: kialakult a selejtezők kalapbeosztása

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2022.09.27. 22:52
null
Fotó: AFP
A Nemzetek Ligája csoportkörének zárásával kialakult az a lista, amely alapján kialakítják a kalapokat a 2024-es Európa-bajnokság selejtezősorozatára. A sorsolásra október 9-én, délben kerül sor Frankfurtban.

 

A 2024-es Európa-bajnokság házigazdája Németország lesz, értelemszerűen nem kell részt vennie a selejtezősorozatban. Nem indul Oroszország sem, amelyet az Ukrajna elleni háború miatt zárt ki az UEFA (a németek kérték a fehéroroszok kizárását is, de ők jelen állás szerint indulhatnak). Így az UEFA 55 tagszövetségéből 53 indít csapatot a selejtezőben.

A csapatokat 10 csoportba sorolják, háromban (H, I és J-csoport) hat, hétben öt válogatott szerepel majd. A csoportokból két-két válogatott jut ki az Európa-bajnokságra.

A Nemzetek Ligája csoportköre után kialakult a lista, amely alapján meghatározzák a kalapbeosztást. Ligánként az 1–4. helyezett a négy csoportelső, az 5–8. a négy csoportmásodik, a 9–12. a négy csoportharmadik, a 13–16. a négy csoportnegyedik lett, azaz az első kalapba csak A-ligás együttesek kerülhettek, köztük a magyar is. Franciaország és Anglia viszont a rossz NL-szereplése miatt csak második kalapos lett.

A B-liga legjobb csoportmásodikjának megállapításakor az oroszok kizárása miatt minden csoportban kiestek a 4. helyezett ellen szerzett pontok, így lett Finnország második kalapos.

Az így kialakult kalapbeosztás a következő.

1. KALAP (az A-liga 1. és 2. helyezettjei és kettő 3. – a németek nem selejteznek): Hollandia, Horvátország, Spanyolország, Olaszország; Dánia, Portugália, Belgium, MAGYARORSZÁG; Svájc, Lengyelország

2. KALAP (az A-liga leggyengébb harmadikja, 4. helyezettjei, a B-liga csoportgyőztesei és a legjobb 2.): Franciaország; Ausztria, Csehország, Anglia, Wales; Izrael, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Skócia; Finnország

3. KALAP (a B-liga másik 3 2. helyezettje, 3. és 4. helyezettjei – Oroszország nem indulhat): Ukrajna, Izland, Norvégia; Szlovénia, Írország, Albánia, Montenegró; Románia, Svédország, Örményország

4. KALAP (a C-liga csoportelsői és másodikjai, és a legjobb kettő 3.): Grúzia, Görögország, Törökország, Kazahsztán; Luxemburg, Azerbajdzsán, Koszovó, Bulgária; Feröer, Észak-Macedónia

5. KALAP (a C-liga 2 gyengébb 3. helyezettje, 4. helyezettjei, a D-liga 1. és 2. helyezettjei): Szlovákia, Észak-Írország; Ciprus, Fehéroroszország, Litvánia, Gibraltár; Észtország, Lettország; Moldova, Málta

6. KALAP (a D-liga 3. és 4. helyezettjei): Andorra, San Marino; Liechtenstein

Az UEFA szabályai több korlátozást is alkalmaznak a sorsoláskor.

Politikai okok miatt nem kerülhet azonos csoportba Örményország és Azerbajdzsán; Ukrajna és Fehéroroszország; Gibraltár és Spanyolország; Koszovó és Szerbia, valamint Koszovó és Bosznia-Hercegovina.

Az északi államok közül legfeljebb kettő kerülhet egy csoportba, ezek a következők: Fehéroroszország, Észtország, Lettország, Litvánia, Feröer, Finnország, Izland, Norvégia.

Az utazási költségek korlátozása miatt három ország legfeljebb egyet kaphat a következő listából a csoportjába. Azerbajdzsán: Gibraltár, Izland, Portugália. Izland: Örményország, Ciprus, Grúzia, Izrael. Kazahsztán: Andorra, Anglia, Feröer, Franciaország, Gibraltár, Izland, Málta, Észak-Írország, Portugália, Skócia, Spanyolország, Wales.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik