DAC: Történelmünk legjobb kerete a jelenlegi – Jan Van Daele

Vágólapra másolva!
2021.09.18. 10:28
null
Jan Van Daele többek között azt is elárulta, hogy a nyáron csak egy kisebb klub érdeklődött Schäfer András iránt, aki meghatározó szerepet tölt be a DAC együttesében (Fotók: DAC)
A DAC sportigazgatója, Jan Van Daele úgy érzi, immár jó úton jár az együttes, Németh Antal vezetőedző pedig kap elég időt a bizonyításra.

 

– A nyár egyik meghatározó eseménye volt az előző idény legeredményesebb dunaszerdahelyi játékosa, Eric Ramírez távozása a Dinamo Kijevhez. Elárulja, miért nem ment előzőleg Kazanyba, amely újsághírek alapján hárommillió eurót fizetett volna érte?
– Még az évad vége előtt remek ajánlatot kaptunk érte. Ha létrejön az üzlet, a DAC legdrágábban értékesített játékosa lett volna - válaszolta a Nemzeti Sportnak Jan Van Daele, a DAC belga sportigazgatója. - A télen nem adtunk el játékost, az ajánlatok ellenére megtartottunk mindenkit, nem akartuk gyengíteni a csapatot. A belépőjegyekből sem volt bevételünk, az államtól kevés kompenzációt kaptunk. Eric fél lábbal már Oroszországban volt, amikor hívtak telefonon, hogy nem ment át az egészségügyi teszteken. Tanácstalanok voltunk, mert nem tudtuk, kap-e másik ajánlatot, vagy marad nálunk. Mi már úgy készültünk, hogy elmegy, tárgyaltunk játékosokkal, akik helyettesítették volna. Noha visszatért hozzánk, fejben nem volt itt. Ideges volt, tudta, mennyit kereshetett volna Kazanyban. Óriási különbség van az oroszországi és a szlovákiai lehetőségek között. Közeledett az új idény, mi pedig nem tudtuk, mi lesz vele. Végül sikerült megegyezni a Dinamo Kijevvel, viszonylag jó áron adtuk el.

Schäfer András
Schäfer András

– Más játékosokért is érkezett ajánlat, Schäfer András és Marko Divkovic nevét említették a leggyakrabban.
– Andrással megegyeztünk, hogy az érdeklődőkkel természetesen tárgyalunk, senkinek sem akarjuk akadályozni a pályafutását. Megfelelő ajánlat azonban nem érkezett, csak egy kisebb klub akarta őt vinni. Szerintem csalódott volt, mert másra számított. Divkovic váltani akart, jelentkezett érte a dán Bröndby, meg is egyeztünk. Abdulrahman Taiwót pedig az ugyancsak dán SönderjyskE szerződtette.

– A nyáron az Európa-konferencialiga selejtezőjében indult a DAC, s már az első párharcát elveszítette, oda-vissza kikapott a szerb Partizantól. Hogyan élte meg?
– Az adott körülményekhez képest jól sikerült a felkészülés, de nem alakult még ki a keretünk. Nagy nyomás volt rajtunk. Közben elkezdődött a bajnokság, ráadásul az is döcögősen, tudtuk, hogy cselekednünk kell. Mindenkivel beszéltem, edzőkkel, játékosokkal. Tudni akartam, szeretnének-e a DAC-ban játszani. Mi ugyanis csak akkor lehetünk eredményesek, ha igazi csapatot alkotunk. Tudtuk, hogy meg kell erősítenünk a keretet, amelyből meghatározó labdarúgók távoztak, Kalmár Zsolt pedig hosszú időre kidőlt. Szükségünk volt gólszerző futballistákra, így bukkantunk rá a paksi Hahn Jánosra, az előző magyar bajnoki idény gólkirályára; örülünk, hogy megszereztük, és ő is örül, hogy itt játszhat. Érkezett még Nikola Krsztovics és Thibaud Verlingen, valamint ugyancsak Paksról a tizenkilenc éves, nagyon tehetséges korosztályos válogatott Szendrei Ákos. Fokozatosan felépítjük, a következő meccseken biztosan megkapja a lehetőséget.

– Az átigazolási időszak hajrájában a klub szerződtette a kameruni Didier Lamken Zét, aki a Fortuna Liga legértékesebb játékosa lett. Hogyan sikerült megszerezni?
– Úgy értesültem, nem tudott a belga Antwerpből a portugál Boavistába igazolni. Ekkor beszéltem Bölöni Lászlóval, aki két évig az edzője volt, s azt tanácsolta, ha tudjuk, igazoljuk át. Sikerült. Itt, Dunaszerdahelyen minden adva van ahhoz, hogy bizonyítsa, nagyon jó játékos. Az első napok után elmondhatom, kifejezetten jól érzi magát nálunk. Már a múlt hét végi, Slovan ellen rangadón lehetett látni, kitűnő labdarúgó.

– Összességében hogyan értékeli a DAC nyári átigazolási időszakát?
– A távozókért kapott pénzt az átigazolásokba fektettük, minőségi labdarúgókkal erősödtünk, úgy gondolom, hogy egyesületünk történetében a jelenlegi keret a legerősebb.

– Az együttes hét forduló után viszont csak hatodik a Fortuna Ligában. Biztos Németh Antal vezetőedző helye a kispadon?
– A nyáron nehéz helyzetben voltunk, nagy nyomás nehezedett a csapatra. Nem ott tartunk, ahol szeretnénk, mindenki hibázott, így Németh Antal is, de immár jó úton járunk. Korábban rendre az aktuális edző vitte el a balhét egy-egy rossz időszakért, ami nem helyes, mert a játékosoknak is felelősséget kell vállalniuk a kudarcért. Támogatjuk Antal munkáját, adunk időt a bizonyításra. Vele mindent meg tudunk beszélni nyíltan, ami rendkívül fontos.

– Marad Világi Oszkár a klub többségi tulajdonosa?
– Természetesen. Szó sincs tulajdonosváltásról. Nagyot alkottunk az elmúlt hét évben, és dolgozunk tovább, itt maradunk.

SZLOVÁK FORTUNA LIGA
8. FORDULÓ
18.00:
Ruzomberok–DAC – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik