Beckham is gratulált neki – a 15 éves Pintér Dániel bajnokságot nyert a Miamival

Vágólapra másolva!
2022.07.18. 17:44
null
A Miami magyar játékosa akcióban (balra), és díjjal, aranyéremmel (Fotók: Pintér Dániel archívumából)
Floridában született, mégis magyar válogatott lenne. Pintér Dániel az Inter Miami futballistájaként piros-fehér-zöld lobogót lengetve ünnepelte az aranyérmet, az öltözőfolyosón pedig Gonzalo Higuaín vagy Blaise Matuidi is gyakran szembejön vele.


A posztot David Beckham is megosztotta. A korábbi angol válogatott világsztár hivatalos Instagram-oldalán tette közzé, ahogy klubja fiataljai fülig érő szájjal ünneplik a bajnoki címet – közöttük egy magyar fiúval, Pintér Dániellel. A 15 éves magyar srác piros-fehér-zöld színű lobogót magára terítve ugrált az éremátadás közben, nem véletlenül, az Inter Miami fiataljai egész Amerika legjobbjai lettek.

Pintér Dániel igazi hazafiként terítette magára a nemzeti zászlót, pedig élete során mindössze ötször járt Magyarországon. „Az Egyesült Államokban, Floridában születtem, de ízig-vérig magyarnak érzem magam – mondta lapunknak aranyos angol akcentussal az Inter Miami fiatalja. – A döntő előtt izgatottan hajtogattam a bőröndömbe a zászlót, úgy ültem fel a repülőre, hogy abban reménykedtem, a finálé után szükségem lesz rá. Tudom, ez még csak utánpótlás-bajnokság, de aranyérmesnek lenni mindig, mindenhol nagy dolog.”

A magyar fiú alaposan kivette a részét a sikerből. Texasban, a döntő torna helyszínén a New England és az Austin kapujába is betalált, az elődöntőben a Los Angeles Galaxy ellen az utolsó percben szerzett góljával ő döntötte el a mérkőzés sorsát, a fináléban pedig a Real Salt Lake ellen 2–1-re megnyert találkozón gólpasszt adott. A döntőt az FC Dallas stadionjában játszották, ami még különlegesebbé tette a mérkőzést.

ÍME, PINTÉR DÁNIEL!




AZ INTER MIAMI–REAL SALT LAKE U15-ÖS DÖNTŐ (PINTÉR GÓLPASSZA 32:39-NÉL)




Pintér Dániel szülei húsz évvel ezelőtt költöztek Amerikába. Ahogy mondani szokták, a tatabányai fiatalok belevágtak a kalandba, tizenkilencre lapot húztak, mára pedig sikeres vállalkozóként élnek a tengerentúlon. A fiatal futballista édesapja építőipari cég tulajdonosa, Miamiban megbecsülik, elfogadják őket, édesanyja pedig háztartásbeliként, amolyan háttéremberként egyengeti a fiúk sorsát.

„Apu korábban Magyarországon birkózó volt, de engem mindig is a futball érdekelt, ahogyan a bátyámat is – folytatta Pintér Dániel, akinek jövőjét Georgi Attila menedzser egyengeti. – Egészen fiatalon kezdtem, láttam, ahogyan a testvérem edzésekre jár, és én is futballista szerettem volna lenni. Négyéves koromig egyébként nem is tudtam angolul, odahaza magyarul beszéltünk, ám mielőtt iskolába mentem, meg kellett tanulnom a nyelvet. Később elbizonytalanodtam, nem is igen szerettem magyarul megszólalni, ám az utóbbi időben ismét egyre többet gyakorlom.”


Nem is árt a gyakorlás, hiszen a Magyar Labdarúgó-szövetség figyelemmel kíséri Pintér Dániel pályafutását, követi a Miami futballistájának fejlődését, és hamarosan meghívót küldhet neki. Résen is kell lennie az MLSZ-nek, mert a magyar származású fiút az amerikai korosztályos válogatottban is szívesen látnák, már meg is keresték a szövetségtől, ám ha Danin múlik, magyar színekben rúgná a gólokat.

A profi karrier elérése érdekében az iskolát is magántanulóként végzi, online oktatáson vesz részt, így alaposabban oda tud figyelni az edzésre, a pihenésre, a megfelelő táplálkozásra. A Pintér család a Boca Raton kerületben lakik, az Inter Miami edzőközpontja húszpercnyi autóútra van a házuktól, Dani pedig rengeteg időt tölt az edzőbázison. „Hirtelen össze sem tudom számolni, hány pálya van a komplexumban. Nekünk különleges élményt jelent, hogy a felnőttkeret tagjaival egy épületben készülhetünk az edzésekre. Egymás mellett eszünk, s lassan kezdem megszokni, hogy Gonzalo Higuaín vagy Blaise Matuidi bármikor szembejöhet velem a folyosón. A klub alapítója, David Beckham is itt jár-kel közöttük, ő is sokat van az edzőközpontban. Miamiban az ő szerepvállalása óta mindenki másként tekint a labdarúgásra, engem is gyakran megállítanak, hogy hallják, az Inter Miamiban játszom.”

David Beckham Instagram-oldalán az első sorban Pintér Dániel „zászlóba csavarva”
David Beckham Instagram-oldalán az első sorban Pintér Dániel „zászlóba csavarva”


A fiatal magyar mindig is tisztelte Beckham játékát, ám az igazi példaképe Cristiano Ronaldo. „Az alázata egyszerűen lenyűgöző. Ha fáradt vagyok, ha nincs kedvem edzeni, mindig ő jut eszembe. Ilyenkor összeszorítom a fogam, és már indulok is.” Dani két-három éven belül szeretne profi szerződéshez jutni, egyelőre csak ez lebeg a szeme előtt. Ha ilyen ütemben halad a fejlődése, erre Amerikában minden esélye meg is lesz, ám szívesen kipróbálná magát Európában is, egy-két idény erejéig például Magyarországon…

A kétlábas játékos 20-as mezszámban játszik, azt is elárulta, miért: „Több poszton is megállom a helyem, tudok a pálya mindkét szélén játszani, csatárként és középpályásként is feltalálom magam. Klasszikus mezszámot nem szerettem volna, a tízes, tizenegyes vagy a hetes már mindenkinek ismert. Úgy gondoltam, ez is legyen különleges szám. Hátha egyszer a húszas is különlegesnek számít majd…”

Pintér Dániel augusztusban már a 17 évesek között kezdi meg a felkészülést Miamiban.


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. július 16-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik