A meghurcolt Evra: Válogatott nélkül soha!

Vágólapra másolva!
2010.08.09. 16:57
null
Patrice Evra, Raymond Domenech: pillanatkép egy rosszul működő kapcsolatból (Fotó: Action Images)
Először beszélt hosszabban a labdarúgó-világbajnokságon történtekről Patrice Evra, akit a francia válogatott csapatkapitányaként az egyik fő felelősnek tartanak a játékosok sportemberhez méltatlan dél-afrikai viselkedéséért, a Franciaországban nagy felháborodást keltő sztrájkért. Evra az edzésmegtagadáshoz vezető folyamatról és további válogatott ambícióiról is beszélt a Le Figaro francia napilapnak.

„Mindent megtettem, hogy eleget tegyek a csapatkapitányi kötelezettségeknek, és néhányan úgy vádaskodnak, hogy nem tudják, mi történt valójában. A szívemet adtam, és cserébe, íme, ezt kapom. Egyébként már maga (Raymond) Domenech is bocsánatot kért azért, hogy a világbajnokság előtt rám bízta a karszalagot” – mondta megindultan Evra a hétfőn megjelent interjúban.

A zűrzavaros időszakban Thierry Henry helyett kapitánnyá kinevezett játékos most azért döntött a megszólalás mellett, mert nem érti, három társával, Franck Ribéryvel, Jérémy Toulalannal és Nicolas Anelkával egyetemben miért idézik a Francia Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága elé.

„Meg vagyok lepődve, hiszen az volt a benyomásom, hogy a történtek után mindenki új lapot szeretne nyitni, és a jövőre összpontosítani. A norvégok elleni mellőzésünk (Laurent Blanc új szövetségi kapitány egyetlen vb-szereplőt sem hívott be első keretébe) az egész közösséget érinti. Most minket mégis beidéztek. Miért pont minket?”

A Mexikó elleni vb-mérkőzést (0–2) követő napokban lezajlott játékossztrájk előzményeiről a hátvéd elmondta: már a világbajnokságot megelőző, Costa Rica elleni felkészülési meccs után több játékos kérte Raymond Domenech szövetségi kapitánytól, legyen alaposabb a felkészülés, áruljon el többet a taktikáról, de ő ezt támadásnak fogta fel, és hallani sem akart változtatásról.

„Minden edzés után panaszok sokaságát kellett végighallgatnom. Próbáltam beszélni a kapitánnyal, hatni rá a segítőin keresztül, de nem sikerült. Bizonyos játékosok jelezték, valamiképpen mégiscsak a világ tudomására kellene hozni a keret rossz közérzetét. Mindenki elfogadta az ötletet, és amikor edzés helyett felültünk a csapatbuszra, többször feltettem a kérdést a többieknek, akar-e valaki leszállni. Senki sem szólt semmit.”

Ami a kapitányi melléfogásokat illeti, Evra szerint például senki sem értette, hogyan maradhatott ki Florent Malouda az Uruguay elleni kezdőcsapatból (edzésen összeszedett kisebb sérülése nem volt súlyos), és miért mellőzte a kapitány szinte végig Thierry Henryt. Az elhíresült Anelka, Domenech szóváltás szerinte nem volt annyira trágár hangvételű, mint amilyennek a média leírta, bár Nicolas Anelka valóban visszaszólt a kapitánynak, aki a Mexikó elleni meccs szünetében azzal fogadta: „A k… életbe, mondtam, hogy maradj elöl ékként, mégis elmozogsz.”

Evra nem éppen barátian szólt Lilian Thuramról, a francia válogatottsági rekorderről, aki mint korábbi csapatkapitány úgy vélte: Evrát örökre ki kell zárni a francia válogatottból a Dél-Afrikában történtek miatt.

„Könnyű azt mondani, hogy ha nem én vagyok a kapitány, nem siklanak félre a dolgok. Lilian úgy sározza be a nevemet, hogy meg sem kísérli felkutatni a történtek okait. Elég súlyos a tettünk Dél-Afrikában, miért kell olajat önteni a tűzre? Attól még nem lesz valaki Malcolm X, hogy rabszolgaságról szóló könyvekkel a hóna alatt grasszál, szemüveget és kalapot hord” – utalt Evra nem feltétlenül tisztelettel teli hangon arra, hogy a hangját társadalmi kérdésekben egyre gyakrabban hallató Thuramban sokan a legendás színes bőrű amerikai emberi jogi harcos francia megtestesítőjét látják. Mérgében Evra úgy látja: tévesen.

A Manchester United védője mindenesetre nem szeretné, ha a mégoly tekintélyes Thuram javaslata meghallgatásra találna, és tényleg nem szerepelhetne többet a „kékek” soraiban.

„Nem tudom elképzelni a jövőmet a francia válogatott nélkül. Franciaország a hazám, ide tartozom, megborzongok a Marseillaise hallatán, és mindig kész vagyok izzadtra dolgozni magam a kék dresszben. Minden egyes válogatott meccsen ott akarok lenni, a talpra állást egyedül az eredmények segíthetik.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik