Afrika-kupa: elképesztő hajrában harcolta ki a továbbjutást Kamerun, Mauritánia pedig csodát tett

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2024.01.23. 20:21
Christopher Wooh (4) fejes gólja továbbjutást ért Kamerunnak (Fotó: AFP)
Kamerun 3–2-re legyőzte Gambiát egy felejthetetlen hajrát hozó mérkőzésen a labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupája keddi játéknapján, és kiharcolta a nyolcaddöntőbe jutást. Szenegál hibátlan teljesítménnyel nyerte meg a C-csoportot, Guinea a legjobb csoportharmadikok egyikeként ment tovább. A D-csoport rangadóját Angola nyerte meg, kisebb futballcsodát viszont a másik stadion közönsége látott: az eddig nyeretlen Mauritánia 1–0-ra legyőzte Algériát, és története során először továbbjutott.

 

C-CSOPORT

Gambia és Kamerun ki-ki mérkőzést vívott egymással, és bár az első félidőben a gambiaiak futballoztak veszélyesebben, a második játékrész elején Karl Toko Ekambi fejesével Kamerun szerezte meg a vezetést (0–1). Ez elég is lett volna a továbbjutáshoz, csakhogy a 72. percben a kameruni védők figyelmetlenek voltak, Abdoulie Jallow teljesen egyedül érkezett a középre emelt labdára a hosszú oldalon, és felugorva a kapuba emelt (1–1).

Aztán következett az egészen szédületes, nehezen követhető végjáték…

Kezdődött azzal, hogy Jallow a combjához kapott, a metzi szélsőt le kellett cserélni, de mielőtt a gambiaiak kiszomorkodhatták volna magukat, a cseréje, Ebrima Colley gyakorlatilag az első labdaérintésével megszerezte a vezetést (2–1). Ám csupán két percig tartott az előny, James Gomez egy beadáshoz rosszul ért hozzá, öngóljával visszahozta a meccsbe Kamerunt (2–2) – amelynek az iksz semmit sem ért volna.

De egy szöglet után, a 91. percben Christopher Wooh, a Rennes védője fejjel megszerezte a vezetést (2–3)! Az oroszlánok becenevükhöz méltón szelídíthetetlennek tűntek, ám a hideg még egyszer végigfutott a hátukon, ugyanis a folytatásban Muhammed Sanneh a kapujukba juttatta a labdát. Szerencséjükre a visszajátszás alapján egyértelműen kézzel tett ezt, a VAR kiszúrta, szó sem lehetett gólról, így az ötszörös Afrika-bajnok a 3–2-es győzelemmel megmenekült, csoportmásodikként továbbjutott – már a következő ellenfele is ismert: Nigéria.

Kamerun sikere révén eggyel csökkent azoknak a csapatoknak a száma, amelyeket a házigazda Elefántcsontpart megelőzhet a négy továbbjutó helyért versengő csoportharmadikak versenyében. Egyet biztosan megelőzött, Ghánát, amelynek kiesése Kamerun győzelmével biztossá vált.

Ami a másik helyszínt illeti, Szenegál és Guinea már továbbjutóként várta az egymás elleni mérkőzést, de tétnek azért ott volt a csoportelsőség. Nos, bár Sadio Mané elrontott egy nagy lehetőséget a második félidő elején, miután a kapust is kicselezte (VIDEÓ ITT!), nem sokkal később Abdoulaye Seck befejelte a vezető gólt (0–1, VIDEÓ ITT!), majd a hajrában Iliman Ndiaye biztossá tette a címvédő győzelmét (0–2). Ez utóbbi gól egyben azt jelentette, hogy Guinea a harmadik helyen jutott tovább a csoportból.

D-CSOPORT

Az esti program egyik mérkőzésén a csoportelsőség, a másikon a továbbjutást érő harmadik hely volt a tét. A már a nyolcaddöntőben lévő csapatok csatájában Angola Mabululu fejesével (VIDEÓ ITT!) és Zini hajrábeli lövésével (VIDEÓ ITT!) 2–0-ra legyőzte Burkina Fasót, így az első helyen végzett, míg a másik helyszínen Mauritánia hatalmas meglepetésre 1–0-ra megverte és kiejtette Algériát.

Dzsamel Belmadi, az algériaiak szövetségi kapitánya csak a kispadra nevezte a csapatkapitányt, Rijad Mahrezt, ám a szünetben nem volt más választása, becserélte, majd a 62. percben behozta az ezúttal szintén padoztatott Juszef Belailit, majd Iszlam Szlimanit is, de hiába, nem tudtak kifogni a remek napot kifogó Babacar Niasse Ndiaye kapuson… A meccs nagy részében az algériai csapatnál volt a labda, de kapura a mauritániai válogatott is veszélyes volt, és az egyetlen gólt az ő játékosuk, Jali Dellahi lőtte (VIDEÓ ITT!).

Mauritánia harmadszor vesz részt az Afrika-kupán, de eddig az estéig még sohasem nyert ott mérkőzést (két döntetlen, hat vereség). Az első siker emlékezetes marad: továbbjutást ér – a csapat biztosan ott lesz a négy legjobb csoportharmadik között!

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA (ELEFÁNTCSONTPART)
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
C-CSOPORT
Guinea–Szenegál 0–2 (Seck 61., I. Ndiaye 90.)
Gambia–Kamerun 2–3 (Jallow 72., Colley 85., ill. Toko Ekambi 56., J. Gomez 87. – öngól, Wooh 90+1.)

A C-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Szenegál

3

3

8–1

7

9

2. Kamerun

3

1

1

1

5–6

–1

4

3. Guinea

3

1

1

1

2–3

–1

4

4. Gambia

3

3

2–7

–5

0

D-CSOPORT
Angola–Burkina Faso 2–0 (Mabululu 36., Zini 90+3.)
Mauritánia–Algéria 1–0 (Dellahi 37.)

A D-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Angola

3

2

1

6–3

3

7

2. Burkina Faso

3

1

1

1

3–4

–1

4

3. Mauritánia

3

1

2

3–4

–1

3

4. Algéria

3

2

1

3–4

–1

2

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik