A labdarúgónő, akit meztelenre vetkőztettek, mert azt hitték, férfi

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.15. 18:28
null
<strong>Genoveva Anonma kékben, az </strong><strong>FF USV Jena mezében 2010-ben </strong>(Fotó: Action Images)
Genoveva Anonma hozzászokott a sértegetésekhez. Éveken át lerázta magáról a gyanúsítgatásokat és sérelmeket, de arra ő sem volt felkészülve, amit a 2008-as női labdarúgó Afrika-bajnokságon tapasztalt a végső győztes Egyenlítői-Guinea válogatottjának tagjaként.

 

A hat évvel ezelőtti kontinenstornán Egyenlítői-Guinea Nigéria után első országként hódította el a kontinensbajnokság aranyérmét, és a fináléban Anonma szerezte a győztes gólt. A dicsőség helyett azonban kiadós megaláztatás volt az osztályrésze, az álomból rémálom lett – derül ki a BBC visszapillantó cikkéből.

Anonma energikus játéka, kiemelkedő teljesítménye és testfelépítése azt a gyanút keltette az ellenfelekben, hogy az „erősebbik” nem képviselője. Nyíltan megvádolták, az Afrikai Labdarúgó-szövetség (CAF) pedig utánajárt az igazságnak, hogy százszázalékosan meggyőződjön a játékos neméről. A procedúrát maga Anonma mesélte el.

„Arra kértek, hogy vegyem le az összes ruhámat, vetkőzzek meztelenre. Mindezt a szövetség elnökségének tagjai és az egész válogatott előtt. Rettenetesen dühös voltam, megalázó volt, el is sírtam magam. Idővel azért sikerült túllépnem a történteken” – emlékezett vissza Anonma, aki már fiatal korában, családjában és az iskolában is akadályokba ütközött, amikor a labdarúgás mint hivatás mellett döntött.

„Otthon, a falumban a lányok kiközösítettek, mert mindig futballozni akartam. Ezért főként a fiúkkal töltöttem az időmet.”

„Az apám külön élt tőlünk, az anyám pedig nem akarta, hogy közöm legyen a labdarúgáshoz. Azt szerette volna, ha tanulok, egyetemre megyek, hogy tanárember legyek vagy gyerekekkel foglalkozzak.”

„Elég sok problémánk volt egymással, azt mondta, hogy nem akar látni többet. Ekkor a nagybátyámhoz költöztem, aki segített új iskolát találni, így a focit is folytathattam.”

Anonma 2002-ben, 15 évesen Malabo, Egyenlítői-Guinea fővárosa csapatának labdarúgója lett. Ezt követően a Dél-afrikai Köztársaságba került, ahonnan a Bundesligában szereplő FF USV Jena öltözőjébe vezetett az útja. Németországban egymás után két szezonon keresztül volt csapata legeredményesebb játékosa – 50 bajnokin 37 gólt szerzett.

(Fotó: sport1.de)
(Fotó: sport1.de)

Egyenlítői-Guinea női válogatottjának 2008 után 2010-ben is hasonló vádakra kellett reagálnia. Az akkori tornán a második helyen végeztek, s a győztes Nigéria, illetve Ghána és Dél-Afrika is azt állította, hogy három férfi szerepel a keretükben. Anonma ezúttal sem maradt ki a gyanúsítgatásból, miközben már Európában is jegyzett labdarúgó volt.

„Erős vagyok és gyors, ezért vádolnak meg azzal, hogy férfinak születtem, de hibát követnek el” – reagált a sajtóban megjelent hírekre Anonma.

Bár a vádakat bizonyítani sosem sikerült, Egyenlítői-Guinea a 2011-es vb előtt kitette a keretéből az Anonma mellett szintén férfiassággal vádolt Simpore testvérpárt. Anonma maradt a csapatban, s a válogatott (összesen) két vb-gólját egyaránt ő szerezte.

Legnagyobb fájdalma a mai napig, hogy a vádak mellett senki nem volt hajlandó jóváhagyni egy hivatalos nemiségvizsgálatot, ami véglegesen tisztázta volna a nevét.

2012-ben Egyenlítői-Guinea női válogatottja másodszor lett Afrika bajnoka, ebben az évben Anonmát választották az év női futballistájának a kontinensen. Jelenleg a hatszoros német bajnok és kétszeres BL-győztes Turbine Potsdam játékosa, 59 bajnokin 51 gólt szerzett.

„A német a legerősebb bajnokság Európában, sok a légiós és rengeteg a nagy név. Ennek ellenére az élet nem könnyű, ha az ember csak keveset beszél németül” – mutatott rá a légiósélet nehézségeire Anonma.

(Fotó: sport1.de)
(Fotó: sport1.de)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik