Vasárnap kardcsapatunk kvalifikálhatja magát az olimpiára

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2008.02.06. 13:43
Pénteken és szombaton rendezik a férfi kardozók idei budapesti Grand Prix-viadalát, melyen a nevezések alapján 26 ország 140 versenyzője - köztük 12 magyar vívó - lép pástra. Vasárnap csapatviadalra kerül sor, ezen akár eldőlhet, hogy a hazai válogatott - amely jelenleg a második helyen áll a kvalifikációs rangsorban - ott lesz-e a pekingi olimpián.
Nemcsik szerint nagyon mélyről jöttek fel és vb-győzelmükkel csattanós választ adtak a bennük kétkedőknek
Farkas József
Nemcsik szerint nagyon mélyről jöttek fel és vb-győzelmükkel csattanós választ adtak a bennük kétkedőknek
Nemcsik szerint nagyon mélyről jöttek fel és vb-győzelmükkel csattanós választ adtak a bennük kétkedőknek
Farkas József
Nemcsik szerint nagyon mélyről jöttek fel és vb-győzelmükkel csattanós választ adtak a bennük kétkedőknek

Nébald György szövetségi kapitány az esemény szerdai sajtótájékoztatóján annak a reményének adott hangot, hogy egyéniben lesz magyar a négyes döntőben, és a csapat is bekerül a legjobb négy közé.

„A kardvívás iránt érdeklődők figyelme ezen a hétvégén Budapestre irányul. Ezúttal tényleg az olimpia a tét” - utalt a szakvezető a múlt hónapban, öt sportág részvételével, egymás kiemelkedő versenyeinek népszerűsítésére létrejött együttműködés mottójára. Beszélt arról is, hogy egyre élesedik a verseny az olimpiai kvótaszerzésért, matematikailag még akár az is elképzelhető, hogy a magyar csapat esetleg lemarad a játékokról, de hangsúlyozta, bízik abban, hogy az utóbbi időszak lendülete a továbbiakban is kitart.

A magyaroknak az őszi, szentpétervári világbajnokság megnyerésével javultak jelentősen az esélyeik, s a múlt hétvégén Athénban szerzett ezüstérmükkel még tovább javították pozíciójukat.

„Helyzetünk biztató, de nem szabad a babérjainkon ülni, mert élesedik a verseny - fogalmazott az egyéniben olimpiai, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Nemcsik Zsolt. - Nagyon mélyről jöttünk fel, egyesek már az ásót és a lapátot is előkészítettek, hogy hozzákezdjenek a temetésünkhöz. Erre, azt hiszem, csattanós választ adtunk a vb-győzelemmel, és úgy tűnik, azóta is tart a lendület. Ez a mostani verseny erősebb, mint egy világbajnokság, mert azon országonként csak négyen, itt pedig nyolcan indulhatnak, vagyis az erős vívónemzetek több jó vívót nevezhetnek. A kapitány a négy közé várja a csapatot, én azt mondom, szeretnénk azért döntőt vívni.”

Ebben a szakágban lesz csapatverseny a játékokon, így amelyik válogatott kvótát szerez, az három vívóval az egyéni viadalon is automatikusan szerepelhet majd.

Nébald György szerint az ellenfelek teljesítményétől is függ, mire lesz elegendő a magyarok hétvégi teljesítménye. A 2007. április 1. és 2008. március 31. közötti kvalifikációs időszakból a tavalyi kontinensviadal, valamint világbajnokság mellett a két legjobb európai és egy Európán kívüli eredmény számít bele az összesítésbe.

„Szeretnénk olyan körülményeket teremteni a magyar vívóknak, hogy hazai közönség előtt tehessék fel az i-re a pontot” - közölte Füleky András, a szövetség ügyvezető igazgatója.

Dömötör Zoltán, az Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke a sajtótájékoztatón sok sikert kívánt a kardozóknak, egyúttal jelezte, hogy a két-három éve élő hagyományt folytatva ezúttal is több olimpiai bajnok fog kilátogatni a versenyre, hogy támogassa az utódokat.

A Renault Kupáért zajló versenyeket a Syma Sport- és Rendezvényközpontban bonyolítják le. Az egyéni küzdelmek pénteken 9:00 órakor kezdődnek a selejtezővel, ebben a világranglista alapján a 16 legjobb, köztük Nemcsik nem szerepel. Szombaton 9 órától rendezik a 64-es tábla asszóit, a négyes döntő pedig 14:30-tól zajlik majd. A csapatviadal vasárnap 8:00 órakor kezdődik, a finálé 14:30-kor lesz.

A bő négy évtizedes múltra visszatekintő budapesti versengés - amely az utóbbi időszakban a szakág három egykori kiemelkedő alakjának állít emléket - 2000 óta kerül Gerevich-Kovács-Kárpáti Világkupaként a versenynaptárba.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik