Ez még nem a régi Serena

Bálint Mátyás és Siklós Erik (Flushing Meadows)Bálint Mátyás és Siklós Erik (Flushing Meadows)
Vágólapra másolva!
2006.09.06. 02:36
Címkék
A női mezőny egyik legizgalmasabb története Serena Williamsé. Az első héten Agassi árnyékában nem kapott akkora figyelmet, mint szokott, de a második hétfőn már úgy beszéltek róla, mint aki a hosszú kihagyás ellenére 1999 és 2002 után harmadszor is győzhet a US Openen.
Serena Williamsnek a hosszú kihagyás után még túl nagy falat volt a világelsô
Serena Williamsnek a hosszú kihagyás után még túl nagy falat volt a világelsô
EPA
Serena Williamsnek a hosszú kihagyás után még túl nagy falat volt a világelsô
Serena Williamsnek a hosszú kihagyás után még túl nagy falat volt a világelsô
Serena Williamsnek a hosszú kihagyás után még túl nagy falat volt a világelsô
EPA
Serena Williamsnek a hosszú kihagyás után még túl nagy falat volt a világelsô
A még mindig csak 24 éves, hétszeres Grand Slam-bajnok Serena Williams (senki sem nyert többet az aktív játékosok közül) fokozatosan csúszott vissza a csúcsról a mélybe. Április 10-én – 1997 óta először – nem jegyezték a százban a világranglistán, július 10-én pedig már a 140. helyen szerénykedett, ellenben tenisz helyett filmezéssel, ruhatervezéssel múlatta rengeteg idejét. Nyílt levélben bátorította őt Chris Evert az amerikai teniszmagazin májusi számában. „Egyszerűen túl jó vagy ahhoz, hogy ne nyerj évente két Grand Slamet. Meghatározó évek ezek, amelyeket sohasem kapsz vissza. Miért nem szenteled a következő ötöt teljesen a tenisznek, és látod meg, mit érsz el? Amire ütővel a kezedben képes vagy, az nem mérhető a többi tevékenységedhez. A világ leghíresebb sportolója lehetnél” – írta többek között a legendás Evert.

Nem ő volt az egyetlen, aki aggódott a fiatalabb Williams lányért, akinek csak makacs térdsérülésében (2003 augusztusában operálták) látták visszaesése okát. A múltról, a lejtőre kerülésről Serena nem szívesen beszél, de annyi kiszivárgott, hogy néhány családi tragédia nagyon megviselte. Utcai lövöldözésben elvesztette egyik féltestvérét, majd a nagymamája is meghalt.

A Floridában élő sztár januárban címvédőként, a harmadik fordulóban búcsúzott az Australian Openen, és legközelebb júliusban, Cincinnatiben lépett pályára. Az US Openen szabadkártyával indult, és a negyedik fordulóhoz érve tenisztörténelmet írt: Martina Hingis mellett neki sikerült egyedül szabadkártyával játszania a negyeddöntőbe jutásért Flushing Meadowsban.

Azt mindenki tudta, hogy Serena nem felejtett el teniszezni, a kérdés az volt, hogyan bírja fizikailag, és mennyire ég benne a tűz. A bizonytalankodókat látványos sikerekkel nyugtatta meg: visszavágott a szlovák Daniela Hantuchovának a melbourne-i vereségért, és pazar játékkal győzte le az idei amerikai kemény pályás sorozat nyertesét, a szerb Ana Ivanovicsot is. A jelenlegi világelső, Amélie Mauresmo ellen már úgy lépett pályára hétfő este az Arthur Ashe Stadionban, hogy őt tartották esélyesnek, egyrészt vasárnapi játéka, másrészt 9–1-es Mauresmo elleni mérlege miatt. De a francia nem véletlenül maradt veretlen az idén az Australian Openen és Wimbledonban: még az sem zavarta meg az első kiemeltet, hogy az első, nyert szett után a másodikat megalázó módon 6:0-ra elvesztette. A döntő játszmában 3:2, 30:15-nél, Serena szervájánál maratoni labdamenetet nyert, majd brékelt, és a mérkőzést is hozta.

Serena – érthetően – kissé csalódott volt. „Nem azért vesztettem, mert kevés meccset játszottam az idén. Ha úgy teniszeztem volna, mint vasárnap vagy az első két fordulóban, másképp alakul az eredmény. Alapvetően rajtam múlt a dolog. A hajrában egyenletesebb teljesítmény kellett volna. Biztató, hogy bírtam erővel, nem fáradtam el, és egészségileg is rendben vagyok. Az ősszel Európában több versenyen indulok, hogy javítsak világranglista-helyezésemen, ne kelljen állandóan szabadkártyát kérnem. Jó úton járok” – nyilatkozta a 6:4, 0:6, 6:2-es vereség után.
A nap mérkőzése
Amélie Mauresmo (francia, 1.)–Serena Williams (amerikai) 6:4, 0:6, 6:2
1. adogatások (%-ban)5770
Ászok17
Kettős hibák53
Ki nem kényszerített hibák2531
Az 1. adogatásból megnyert pontok (%-ban)5770
A 2. adogatásból megnyert pontok (%-ban)5040
Az 1. adogatások átlagsebessége (km/óra)164164
A 2. adogatások átlagsebessége (km/óra)140128
Legerősebb adogatás (km/óra)177193
Nyerő ütések (adogatásból is)1123
Sikeres brékpontok4/64/7
Pontok/kísérletek a hálónál16/2313/17
Megnyert pontok6674
Mérkőzésidő (perc)96 (36+23+37)
---- Serena Williams kiesése mellett történt azért más is a nőknél hétfő este, hiszen sikerült minden nyolcaddöntőt bezsúfolni a programba. A legnagyobb várakozás az 1998-as győztes amerikai Lindsay Davenport (10. kiemelt) és a svájci Patty Schnyder (7.) találkozóját előzte meg, amely azonban nem hozott drámai izgalmakat: a már visszavonulását fontolgató 30 esztendős amerikai két 6:4-es szettel jutott a legjobb nyolc közé – egyhuzamban tizedik esztendeje jut el legalább idáig. Az elődöntőért az eddig megingathatatlan belga Justine Henin-Hardenne lesz Davenport ellenfele. Tíz napja már találkoztak az utolsó felvezető torna, a New Haven-i verseny döntőjében, akkor az amerikai vállsérülése miatt feladta a meccset.

A két fiatal orosz, Marija Sarapova (3.) és Dinara Szafina (12.) is sima győzelemmel jutott a nyolc közé, előbbire a francia Amélie Mauresmo (1.), utóbbira a meglepően jól szereplő, szintén francia Tatiana Golovin (27.) vár.

A férfiaknál véget ért az amerikai Agassit búcsúztató Benjamin Becker pünkösdi királysága, egy másik amerikai, Andy Roddick (9.) ugyanis – egészségesen – már túl nagy falatnak bizonyult a német számára. Az ezúttal a belga Olivier Rochust (26.) verő Marat Szafin már zsinórban a harmadik meccsén játszott remekül, ami az orosz zseni hullámzásait ismerve nem biztos, hogy jó jel. Az ausztrál Lleyton Hewitt (15.) ötjátszmás csatában verte meg a francia Richard Gasquet-t (25.), így a nyolc között Andy Roddick vár rá, valószínűleg szerdán – nem akármilyen összecsapás lesz.

A kedd délelőtti programot az orosz Jelena Gyementyjeva (4.) és a szerb Jelena Jankovics (19.) negyeddöntője nyitotta. A már a 16 között a 2004-es bajnok orosz Szvetlana Kuznyecova kiejtésével hatalmas meglepetést szerző Jankovics újabb bravúrt hajtott végre, bár ehhez kellett az önmagához képest is temérdek hibával játszó, ráadásul szörnyen adogató Gyementyjeva. Ettől függetlenül a szerb lány nem akármilyen eredményt ért el a négy közé jutással, hiszen korábban soha nem jutott túl a nyolcaddöntőn Grand Slam-versenyen. A férfiaknál a brit Andy Murray és az orosz Nyikolaj Davigyenko mérkőzése nyitotta a napot: az orosz három befejezett szett után 2:1-re vezetett, amikor elkezdett esni az eső.

A junior fiúk versenyében Balázs Attila egyesben és párosban egyaránt az első körben búcsúzott. ---- A spanyol salakmenő, Rafael Na-dal egyelőre az US Open kemény pályáján is jól elboldogul: bejutott a nyolc közé, és eddig mindössze egy szettet veszített.

– A Jirí Novák elleni nyolcaddöntőben fájlalta a lábát. Most hogy van?
– Nem zavart nagyon a játékban a fájdalom. Nem tűnik komoly sérülésnek, és most van két napom kipihenni.

– Eddig jól halad. Mire lehet elég ez a teljesítmény?
– Azért nem életem formájában játszom, de valóban elégedett lehetek. Mégiscsak egy Grand Slam-torna negyeddöntőjében vagyok, szóval nem lehetek olyan rossz, igaz? Szeretnék legalább a négybe bekerülni.

– Az utolsó három meccsét megnyerte következő ellenfele, Mihail Juzsnij ellen. Most mire számít?
– Juzsnij két nehéz ellenfél, David Ferrer és Tommy Rob-redo ellen is magabiztosan győzött, főleg az utóbbi meccs volt nagyon sima. Jó formában lehet, úgyhogy nehéz meccset várok. ---- „Minden forduló egyre nehezebb. Vagy egyre jobb játékosok jönnek, vagy olyanok, akik épp lendületben vannak” – tett tanúbizonyságot éleslátásáról Roger Federer.

„Ha volt egy jó évem, rögtön megsérültem, és kezdhettem elölről a visszakapaszkodást. Kezdem unni az állandó visszatérést” – Marat Szafin arról, miért rossz Marat Szafinnak lenni.

„Marat Szafin álmából fölkeltve is tud 210 kilométeres szervát ütni. És ebből neki az álmából való fölkelés jelenti a nehézséget, nem maga a szerva” – az amerikai Paul Goldstein fején találta a szöget. ---- AMERIKAI NYÍLT NEMZEKÖZI TENISZBAJNOKSÁG, US OPEN, FLUSHING MEADOWS (18 585 000 dollár, kemény pálya)
Férfi egyes.

3. forduló:
Szafin (orosz)–O. Rochus (belga, 26.) 6:3, 6:2, 6:3.
Nyolcaddöntő:
Roddick (amerikai, 9.)–Be. Becker (német) 6:3, 6:4, 6:3;
Hewitt (ausztrál, 15.)–Gasquet (francia, 25.) 6:4, 6:4, 4:6, 3:6, 6:3

Női egyes.
Nyolcaddöntő:

Mauresmo (francia, 1.)–S. Williams (amerikai) 6:4, 0:6, 6:2;
Sarapova (orosz, 3.)–Li Na (kínai, 24.) 6:4, 6:2;
Davenport (amerikai, 10.)–Schnyder (svájci, 7.) 6:4, 6:4;
Szafina (orosz, 12.)–Razzano (francia) 6:0, 7:5; Golovin (francia, 27.)–Csakvetadze (orosz, 23.) 6:3, 6:2.
Negyeddöntő:
Jankovics (szerb, 19.)–Gyementyjeva (orosz, 4.) 6:2, 6:1

Junior fiúk.
Egyes.

1. forduló. Polansky (kanadai)–Balázs Attila (magyar) 6:1, 6:2.
Páros.
1. forduló: Bemelmans, Polda (belga, észt, 8.)–Balázs Attila, Re (magyar, kanadai) 7:6, 7:5
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik