Még a matrózoknak is tetszett

Vágólapra másolva!
2006.07.28. 01:39
Címkék
A német és a magyar újságírók megérezték, hogy érdemes lesz csütörtökön Balatonalmádiba menni. Érthető a német fanatikusok buzgalma, hiszen az első napon egy arany- és egy bronzérmet nyertek kedvenceik.
A magyar hossszútávúszás királynôje, Kovács Rita sokáig vezetett, végül német ellenfele megelôzte, így második lett 10 km-en
A magyar hossszútávúszás királynôje, Kovács Rita sokáig vezetett, végül német ellenfele megelôzte, így második lett 10 km-en
Danis Barna
A magyar hossszútávúszás királynôje, Kovács Rita sokáig vezetett, végül német ellenfele megelôzte, így második lett 10 km-en
A magyar hossszútávúszás királynôje, Kovács Rita sokáig vezetett, végül német ellenfele megelôzte, így második lett 10 km-en
A magyar hossszútávúszás királynôje, Kovács Rita sokáig vezetett, végül német ellenfele megelôzte, így második lett 10 km-en
Danis Barna
A magyar hossszútávúszás királynôje, Kovács Rita sokáig vezetett, végül német ellenfele megelôzte, így második lett 10 km-en

A szerdán tíz kilométeren győztes Thomas Lurz csütörtökön ötezer méteren is első lett, a női tíz kilométeres számban pedig jelentős eséllyel szállt vízbe Angela Maurer. Igen ám, de ott volt a nagy visszatérő, a hazai környezetben versenyző Kovács Rita is! Sokan összegyűltek az almádi mólón, szinte mindenki a kétszeres Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes nyíregyházi hosszútávúszóra volt kíváncsi.

A rajt után egy ideig együtt haladt a mezőny, majd az orosz Kszenyija Popova állt az élre. Az első forduló (2500 méter) után óriási meglepetésre a két magyar – Kovács Rita és Barsi Klaudia (Hebbache Szabrina feladta a versenyt) – teljesen más útvonalat választott. Optimális pozícióban, tökéletes íven haladtak, és persze szabályosan. Egyre jobban eltávolodtak a többiektől. Kerékpáros példával élve: elkezdődött a szökés! Egy kör megtétele (5000 méter) után Kovács előnye már-már behozhatatlannak tűnt (29 másodperc), Barsit azonban utolérte a mezőny.
Ekkor már a Csongor nevű hajó matrózait is lázba hozta az izgalmas verseny.

– Mekkora előnye van Ritának, szédületes! – mondta egyikük.
– Hol van? – kérdezte a társa.
– Ott, elöl!
– Jé, tényleg! Én a többieket néztem.
– A végén még Európa-bajnok lesz…
– De még egyszer vissza kell neki jönni?
– Nem ártana, mert ott a cél!
– Jól van, tudod, hogy menynyit értek a sporthoz.
Ennyiben maradtak.

Kovács Rita közben tovább száguldott, 6500 méternél 47 másodperccel vezetett, ekkor azonban elkezdett csökkenni az előnye. Előbb 38 másodpercet, az utolsó fordulónál (7500 méter) pedig 28 másodpercet mértünk.
Az utolsó egyenesre fordulva folytatódott a taktikai csata, és fogytak a versenyzők. Ugyanis ahogy növelni kellett a csapásszámot, egyre többen adták fel a küzdelmet. Elöl haladt a szökevény, de 1000 méterrel a cél előtt utolérték őt az üldözők! Újra sprintbefutó döntött, az igazi verseny 300 méterrel a cél előtt kezdődött. A német Angela Maurer rákapcsolt, és Kovács Rita sajnos nem tudta követni.
Végül a német győzött, a magyarok büszkesége emberfeletti versenyzéssel a második lett.
De nem „csak” második. A jelentős vezetés ellenére megnyert ezüstérem ez, így jól jártak a német drukkerek és a magyar szurkolók is.

28. EURÓPA-BAJNOKSÁG. HOSSZÚTÁVÚSZÁS, BALATONALMÁDI.
Férfiak, 5 km.
Európa-bajnok: Thomas Lurz (Németország) 56:00.1, 2. Christian Hein (Németország) 56:01.1, 3. Simone Ercoli (Olaszország) 56:01.8, …12. Gercsák Csaba (Magyarország) 56:59.7, …23. Szilágyi Egon (Magyarország) 1:00.59, …25. Sasvári Balázs (Magyarország) 1:03:48.8.
Nők, 10 km. Eb: Angela Maurer (Németország) 2:07:10.8, 2. Kovács Rita (Magyarország) 2:07:14.3, 3. Jana Pekanova (Csehország) 2:07:15.6, …20. Barsi Klaudia (Magyarország) 2:14:52.4, Hebbache Szabrina (Magyarország) feladta ---- – A verseny előtt nagyon rosszkedvűnek, morózusnak tűnt. Miért?
– Nem voltam rosszkedvű, csak maximálisan koncentráltam az előttem álló feladatra. A tévések is szerettek volna interjút készíteni velem, de közvetlenül a rajt előtt én alkalmatlan vagyok ilyesmire. Minden versenyre így készülök, elnézést kérek azoktól, akiket esetleg megbántottam – válaszolta Kovács Rita.

– Az első kör második szakaszában messze került a többiektől. Szándékosan távolodott el a mezőnytől?
– Tudatosan választottam más útvonalat, de azt hittem, hogy a többiek majd követnek, mint máskor. Ezúttal ők is és én is a saját utunkat jártuk.

– Óriási előnyben volt hat és fél kilométer megtétele után. Számított rá, hogy a hajrá mégis szoros lesz?
– Igen, biztos voltam benne. Nekem az utolsó ötszáz méter volt a verseny legnehezebb szakasza, nagyon nem szeretem, amikor tíz-tizenöt úszó, mint egy csorda, egymás hegyén-hátán igyekszik megszerezni a legjobb pozíciót.

– Elégedett az ezüsttel, vagy csalódott, mert aranyat is nyerhetett volna?
– Kilencvenkilenc százalékig elégedett vagyok, az utolsó métereken már éreztem, hogy nem tudok újítani. Volt már Európa-bajnoki arany- és bronzérmem. Ezüst még nem. Legalább teljessé vált a kollekcióm!

– Nyolcéves kihagyás után a közelmúltban tért vissza. Hogy érezte magát a tíz kilométer alatt?
– A nyolcesztendős kihagyás alatt összesen úsztam annyit, mint most két és fél óra alatt! Amikor visszatértem, és újra edzésbe álltam, még nem tudtam, hogy Magyarországon lesz az Európa-bajnokság, és azt sem, hogy olimpiai szám lesz a tíz kilométeres táv. Csupán a sport szeretete miatt tértem vissza, de örülök, hogy így alakult. ---- Az Eb tiszteletére készült plakátok a legnépszerűbbek, igazolja ezt az is, hogy az uszodák falára felragasztott 1600-ból az első napon 1400 tűnt el… Ezeket a szervezők azonnal pótolták.

Cseh László csaknem két hete a margitszigeti Danubius Thermal Szálló lakója, míg a teljes válogatott csak szombattól foglalja el a szigeti hotelt. Deák Imre, a DanubiusHotels Zrt. vezérigazgatója az Eb legnépszerűbb magyar úszójának ingyen biztosítja a szállást, ellátást, hogy ezzel is hozzájáruljon a versenyző sikeréhez.

„Ha meglátják Kovács Ágit, Gyurta Danit, Cseh Lacit, Jakabos Zsuzsát és a többieket, azonnal vagy ötvenen veszik őket körül. Riporterek, autogramgyűjtők, hódolók legalább meg akarják érinteni őket. Márpedig nekik most úszniuk kell!” – indokolta Kiss László szövetségi kapitány, miért nem a Margitszigeti Hajós Alfréd-Széchy Tamás komplexumban készül a válogatott.

Dobay Gyula, az 1958-as margitszigeti Eb háromszoros érmese betegség miatt nem lehetett ott a megnyitón, de üzent, televízión követi az esemény minden mozzanatát, többek között a 100 méteres gyorsúszást, amelynek 45 évvel ezelőtt Európa-csúcstartója volt.

Az Eb szervezőbizottsága lehetővé tette, hogy hétfőig, az úszóversenyek kezdetéig mindenki ingyen tekinthesse meg a Széchy Tamás Uszodában zajló eseményeket. Hűsítőkkel, kávéval próbálnak kedveskedni azoknak, akik már elővételben megváltották a jegyüket, ráadásul ők a legjobb szektorokban foglalhatnak helyet. Természetesen ingyenes lesz a Finnish Flyers műugrócsoport bemutatója (szombat, 20 óra) és a magyar–német férfi pólómeccs (péntek, 20 óra) is.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik